Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Slobodna zanimanja i obrti

Zadruga kao alternativni način poslovanja

Iako zadruga kao pravni oblik neupućene može asocirati na arhaično socijalističko poslovanje, zadrugarstvo je u razvijenom svijetu, a osobito u sjevernoj Europi, iznimno razvijen oblik poslovanja zbog očite prednosti – uz minimalno ulaganje omogućuje legalno poslovanje i naplatu većem broju fizičkih (i pravnih) osoba bez obveze da se nalaze u stalnom radnom odnosu.

Iako zadruga kao pravni oblik neupućene može asocirati na arhaično socijalističko poslovanje, zadrugarstvo je u razvijenom svijetu, a osobito u sjevernoj Europi, iznimno razvijen oblik poslovanja zbog očite prednosti - uz minimalno ulaganje omogućuje legalno poslovanje i naplatu većem broju fizičkih (i pravnih) osoba bez obveze da se nalaze u stalnom radnom odnosu.

Samo u Europi postoji više od sto milijuna registriranih zadrugara. Taj oblik poslovanja razvija se na modernim načelima i u Hrvatskoj projektima i poticajima Ministarstva gospodarstva, Fonda za razvoj i zapošljavanje, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatskog saveza zadruga kao krovne organizacije koja promiče interese zadrugarstva.

Od studenata do umirovljenika

Nećemo iscrpno predstavljati zadrugu kao pravni oblik nego isključivo istaknuti komparativne prednosti i pogodnosti poslovanja zadrugom. Ponajprije, zadruga je pravni oblik koji omogućuje uz minimalno ulaganje legalno poslovanje i naplatu većem broju fizičkih (i pravnih) osoba bez obveze da se nalaze u stalnom radnom odnosu.

Upravo statistika pokazuje da je to osnovna pogodnost zadruge. Samo dva posto registriranih zadrugara u Europi ujedno je u stalnom radnom odnosu u zadruzi. Također, status zadrugara omogućen je na jednak način umirovljenicima, studentima, nezaposlenim osobama, osobama u stalnom radnom odnosu izvan zadruge ili u njoj te pravnim osobama.

Zakonska regulativa

Zadruga i njezino poslovanje uređeno je Zakonom o zadrugama (NN 36/95, 67/01, 12/02), Pravilnikom o evidenciji zadruga i zadružnih saveza (NN 88/02) te Pravilnikom o imeniku zadrugara (NN 85/02). Sukladno Zakonu o zadrugama: “Zadruga je dobrovoljno udruženje zadrugara u kojem svaki član sudjeluje neposredno i koje zajedničkim poslovanjem po načelu uzajamne pomoći unapređuje i zaštićuje svoj gospodarski i drugi profesionalni interes u cilju ostvarenja osobne i zajedničke dobiti ili drugih interesa zadrugara u skladu sa zakonom i pravilima zadruge.”

Zadruga se osniva ugovorom o osnivanju, a prava i obveze zadrugara pobliže se uređuju pravilima zadruge. Na međusobne odnose zadrugara supsidijarno se primjenjuju propisi kojima se uređuju obvezni odnosi u ortaštvu.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

S ukupnim prihodom od 45,4 milijarde dolara za fiskalnu godinu koja je završila u lipnju 2022., globalna konzultantsko-revizorska tvrtka EY ostvarila je povećanje od...

DOP

Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane u kućanstvima

Turizam

Terme Sveti Martin ponovo dokazuju kako su lider razvoja turizma na sjeveru Hrvatske, što potvrđuje nova prestižna međunarodna nagrada, dodijeljena od strane organizacije ESPA...

Financije

Indeks digitalnih plaćanja pruža holistički pregled digitalizacije plaćanja potrošača u Hrvatskoj kroz tri dimenzije, tzv. podindeksa – infrastrukturu, upotrebu i znanje potrošača – sve...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.