Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Zagrebu nedostaje i do 100 000 stanova

Unatoč poskupljenju građevinskog materijala, zemljišta i energenata, u 2022. itekako se gradi.

Unatoč poskupljenju građevinskog materijala, zemljišta i energenata, u 2022. itekako se gradi. „Agencije za nekretnine od 2016. bilježe godišnji rast kupoprodaja od 10 posto, dok u posljednjih deset godina bilježe rast do 35 posto“, ističe Paula Helena Martinović iz agencije za nekretnine Eurovilla.

Paula Helena Martinović, Eurovilla

Pandemija koronavirusa i potres snažno su utjecali na hrvatsko tržište. Sven Müller iz tvrtke Strabag Hrvatska dodaje: „Pandemija je promijenila i navike građana koji su manje putovali, a više štedjeli te štednju pretvarali u kupnju nekretnine koje nisu bile prvenstveno namijenjene stanovanju“.  

Danas kupac u cijeni jednog kvadrata stana novogradnje u širem centru Zagreba prosječne vrijednosti 3000 eura plaća desetak stavki među kojima su troškovi gradnje, porez, doprinosi i takse, troškovi zemljišta, financiranja i prodaje, a 10 % odnosi se na dobit investitora. Ako se ostvari od 10 do 15 % dobiti, tada investitori govore o uspješnoj investiciji.

Uz povećanje troškova gradnje i materijala poput čelika, plastike, izolacijskih materijala, može doći i do 10 % skuplje gradnje. U slučaju da je kupac ugovorio posao prije porasta cijene gradnje, hoće li postojeći ugovor ostati na snazi najčešće ovisi o fleksibilnosti ugovornih strana. „U pravilu je kupac u povoljnoj ugovornoj poziciji pa tako investitoru neće biti jednostavno na bilo koji način tu cijenu mijenjati“, zaključuje Tomislav Sadrić iz tvrtke BDV Legal.

Hondlova

Što traži današnji kupac?

Iako se često govori o previsokim cijenama stanova, često su one niže u odnosu na cijene stanova u zapadnoj Europi. Statistike pokazuju da 70 % kupaca stanove plaća gotovinom, odnosno novcem koji su zaradili prodajom obiteljske ostavštine. Tako prosječan kupac traži manji stan do 70 kvadrata novogradnje, a najviše traži dio grada koji gravitira prema centru. Kupac je danas zahtjevniji i informiraniji, samostalniji te zna što traži na tržištu.

Nove generacije kupaca sve manje žele nešto posjedovati, žele živjeti i doživjeti, ne traže više nekretninu samo za stanovanje, nego za življenje“, govori direktor tvrtke VMD Model Neven Mikec. Unatoč snažnom utjecaju pandemije koronavirusa i potresa na povećanu potražnju, na porast troškova gradnje, na smanjenu ponudu stanova i nedostatak lokacije za gradova, Mikec je pohvalio kvalitetnu gradnju u Hrvatskoj koja može biti primjer drugim europskim i svjetskim metropolama, ali i pozvao na odgovornost prema kupcima i kooperantima. „U uspješnom poslu ne smije biti raskoraka između onoga što ste obećali i onoga što je napravljeno“. Zaključio je da priča ne staje izgradnjom objekta jer i tada postoji odgovornost prema praćenju projekta i održavanju objekta.

Neven Mikec, VMD Model

Zagreb vapi za obnovom i investicijama

Koliko dugo kupac traži nekretninu, toliko dugo investitor traži lokaciju pogodnu za gradnju. O iskoristivosti zemljišta, riziku za investitore, ali i pravilnom čitanju prostornih planova govore projektant Frane Dumandžić (NFO) i investitor Igor Jurčević (ZAGREB RENT).

Zagreb se prostorno širi i unatrag 20-ak godina nekoliko naselja, kao što su Dubrava, Novi Zagreb, okolica Arene, Jarun i Špansko, postali su pravi mamac za investitore. No, problem nastaje u samom centru grada gdje je potres učinio svoje. „Postojeće zgrade treba rušiti i graditi ispočetka“, smatra Jurčević, no stručnjaci savjetuju da se oštećene zgrade adaptiraju i obnavljaju.

Hrvatsko tržište prate velike amplitude potražnje i ponude stanova, variraju cijene zemljišta, poskupljuju cijene građevinskog materijala i energenata, a Zagreb vapi za investitorima koji će prepoznati priliku za ulaganje i izgradnju 100 000 stanova.

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.