Zaposleni mogu odahnuti – nema otpuštanja u velikim tvrtkama!

Zaposleni mogu odahnuti – nema otpuštanja u velikim tvrtkama!

Nakon četiri godine masovnih otpuštanja , zaposleni u vodećim hrvatskim kompanijama konačno mogu odahnuti.

Naime, kako Jutarnji list doznaje, u perjanicama hrvatskoga gospodarstva, koje zapošljavaju desetke tisuća ljudi, većina ih u 2013. ne namjerava dalje smanjivati broj zaposlenih. Neke od njih, štoviše, planiraju nova zapošljavanja.

“Oni koji mogu proći bez toga, u ovoj godini neće otpuštati”, kaže visokopozicionirani sugovornik iz jedne od vodećih hrvatskih kompanija.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na burzi rada je prijavljeno gotovo 373.000 građana. Hrvatska je veljaču zaključila s više od 375.000 nezaposlenih, i to u vrijeme kad novih radnih mjesta nema ni za lijek. O tome dovoljno govori i podatak HZZ-a da poslodavci u Hrvatskoj trenutačno traže manje od 9000 novih radnika, što znači da statistički gledano na jedno slobodno radno mjesto dolaze 42 potencijalna kandidata.

No, to ne znači da je spirali otkaza u Hrvatskoj kraj. Dobar primjer za to je Brodosplit, u kojem je već najavljen val otkaza. Nešto slično čeka i Dioki grupu, na koju je oko bacio umirovljeni general Ivan Čermak i njegov Crodux. Slični procesi događat će se i u dijelu drugih hrvatskih tvrtki.

Podijeli

Odgovori

Top