Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Zaposlenicima poklonite neočekivan slobodan dan

Zaposlenicima za Božić poklonite slobodan dan

U blagdansko vrijeme jedan od uobičajenih poklona zaposlenicima je božićnica. Naravno, ako si to možete priuštiti. Jeftinija varijanta: organizacija božićnog partija. To može biti zabavno, ali i dovesti do cijelog niza neugodnih situacija. Postoji puno bolje rješenje: neočekivan slobodan dan, piše MojPosao.

Nijedan zaposlenik, na bilo kojem poslu, neće se protiviti slobodnom danu. Osim ako ne radite u maloprodaji, prosinac i nije mjesec visoke poslovne produktivnosti, stoga je trošak ove ideje minimalan.

Problem s božićnicom

Božićnica se čini kao odlična ideja. Primjerice, Random House izdavačka kuća je 2012. svakog svog zaposlenika nagradila s 5.000 dolara, prvenstveno zahvaljujući velikom uspjehu knjige “50 nijansi sive”.

Zvuči odlično, ali postoji i rizik. Vjerojatno ste barem jednom pogledali američki božićni klasik “Najluđi Božić” (National Lampoons Christmas Vacation) u kojem Clark Griswold (Chevy Chase) dobije članarinu za “Jelly of the Month” klub, umjesto uobičajene i prilično izdašne božićnice. Griswold poludi od muke, budući da je unaprijed sav novac potrošio na izgradnju bazena.

I upravo u tome leži problem: dajete li božićnicu, ljudi je počinju očekivati. I što ako već sljedeće godine niste u mogućnosti dati božićnicu? Kako će zaposlenici reagirati?

Božićnica vas zaključava u stanje davanja bonusa koji nije vezan niti uz rezultate tvrtke niti uz rezultate zaposlenika. Odjednom, shvatite da je iza vas loša godina kada ne možete dati božićnicu i zaposlenici su razočarani više nego što su bili oduševljeni kada su je prvi put dobili. Božićnica bi, gotovo bez iznimke, trebala biti vezana uz izvedbu. Sve drugo postavlja nerealna očekivanja.

Problem s božićnom zabavom

Stoga, odustali ste od božićnice, ali možete organizirati zabavu, zar ne? To je bez sumnje dobra ideja, vjerojatno bolja od bonusa.

Božićne zabave su odlična stvar ako su u pitanju mali događaji koji ne podrazumijevaju velik angažman zaposlenika. Ali i tu postoji rizik. Hoće li biti alkohola? Moraju li zaposlenici sami platiti trošak zabave (to nikad nije popularno)? Ako ne, može li si vaša tvrtka priuštiti taj trošak i tijekom loših godina? Što ako se na zabavi dogodi nešto neprimjereno? Recimo, tučnjava, pijančevanje ili, najgore od svega, karaoke – bez glazbe.

Dobro rješenje

Zamislite da zaposlenike obavijestite o tome da jedan dan u prosincu ne moraju doći na posao, a to vrijeme mogu iskoristiti za kupovinu ili vrijeme s obitelji. Još ako je to slobodan dan sredinom tjedna, znači da svatko može obaviti sve što želi i u terminima kad nema gužve. Trošak je minimalan.

Za razliku od božićnice i božićnih partija, neočekivan slobodan dan nešto je što većina poslodavaca može ponoviti svake godine, neovisno o tome koliko je poslovna godina bila uspješna. Troškovi su niski, rizik je minimalan, a isplativost visoka. Za poslodavca i zaposlenika u blagdansko vrijeme možda je najbolji mogući poklon kad naprosto možete reći: “Samo idite doma.”

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.