Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

“Zar moramo čekati da HŽ Cargo ode u stečaj kao Gredelj? Za nas još ima nade [VIDEO]

Sindikalci su ponovili da nisu protiv restrukturiranja, već žele da se ono što prije provede, bez obzira kakvo bilo rješenje za HŽ Cargo. To znači da se ne protive ni privatizaciji iako su svjesni što ona može donijeti radnicima. Uprava je najavila ukidanje 700 od postojećih 2.800 radnih mjesta u HŽ Cargu, a sindikati traže da se prethodno s njima razgovara o sudbinama radnika i budućnosti tvrtke

Sindikalci su ponovili da nisu protiv restrukturiranja, već žele da se ono što prije provede, bez obzira kakvo bilo rješenje za HŽ Cargo. To znači da se ne protive ni privatizaciji iako su svjesni što ona može donijeti radnicima. Uprava je najavila ukidanje 700 od postojećih 2.800 radnih mjesta u HŽ Cargu, a sindikati traže da se prethodno s njima razgovara o sudbinama radnika i budućnosti tvrtke

Dvjestotinjak članova Sindikata željezničara Hrvatske prosvjedovalo je na Markovu trgu tražeći od Vlade kvalitetno rješenje za problem poslovanja HŽ Carga, te uspostavu socijalnog dijaloga o stanju u sve tri HŽ-ove tvrtke kćeri.

Predsjednik Sindikata željezničara Zoran Maršić zajedno s predsjednikom Sidnikata strojovođa Hrvatske Nenadom Mrganom predao je u Banskim dvorima zahtjeve sindikata koji se odnose na teško stanje kako u HŽ Cargu, koji bi trebalo privatizirati, tako i u HŽ Putničkom prijevozu i HŽ Infrastrukturi.

[infopunkt 6610 2]

”Pita nas ministar – zašto se bunite kad primate plaće? Zar moramo čekati da HŽ Cargo ode u stečaj kao Gredelj pa da izađemo na ulice. Nećemo čekati, jer sad još ima dovoljno vremena za rješenje” poručio je Maršić.

[infopunkt 6610 3]

Mrgan je poručio Vladi da sindikati očekuju ulaganja u HŽ-ov vozni park. ”Svakog tjedna HŽ je u crnoj kronici, a mi moramo objašnjavati ljudima zašto ne voze vlakovi nego autobusi” rekao je Mrgan dodavši da hrvatski vlakovi voze sporo zbog loše infrastrukture.

[infopunkt 6610 4]

Sindikalci su ponovili da nisu protiv restrukturiranja, već žele da se ono što prije provede, bez obzira kakvo bilo rješenje za HŽ Cargo. To znači da se ne protive ni privatizaciji iako su svjesni što ona može donijeti radnicima.

[infopunkt 6610 5]

Uprava je najavila ukidanje 700 od postojećih 2.800 radnih mjesta u HŽ Cargu, a sindikati traže da se prethodno s njima razgovara o sudbinama radnika i budućnosti tvrtke. Traže zadržavanje pružanja usluga prijevoza tereta, hitno pronalaženje strateškog partnera, kao i nastavak procesa restrukturiranja, ali bez izmišljanja radnih mjesta i projekata kako bi pojedinci sačuvali visoke plaće.

[infopunkt 6610 6]

Optužuju upravu HŽ Carga za nesposobnost, a Upravu HŽ-a za gomilanje administracije uz istodobno smanjivanje broja proizvodnih radnika, zbog čega u kompaniji ima, kažu sindikalci, na stotine direktora s visokim plaćama, neki i po 30 ili 40 tisuća kuna iako mnogi uopće ne dolaze na posao.

[infopunkt 6610 7]

Predsjednik Uprave HŽ-a Ivan Lešković poručio je s druge strane kako je Vlada 2. svibnja prihvatila izvješće o provedenom postupku prikupljanja pisama interesa i pregovorima s potencijalnim investitorima u vezi promjene vlasničke strukture HŽ Carga i ovlastila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da provede postupak prikupljanja obvezujućih ponuda.

[infopunkt 6610 8]

Četiri kompanije pozvane su da podnesu obvezujuće ponude za kupnju udjela u HŽ Cargu a  potencijalni kupci su domaći konzorcij koji čine Đuro Đaković Holding i fondovi Questus i Nexus, te češki AWT, rumunjski Feroviar i austrijski Rail Cargo. Njihove ponude vrednovat će se prema predloženom planu restrukturiranja, a ulagači će moći preuzeti do 75% udjela u HŽ Cargu dok će ostatak udjela ostati u vlasništvu RH.

[infopunkt 6610 9]

Uprava HŽ Carga poštuje pravo radnika na industrijske akcije, ali upozorava da je restrukturiranje neophodno jer tvrtka posluje prema tržišnim načelima, kaže se u priopćenju HŽ Carga.

Uprava ističe da je restrukturiranje neophodno za poslovanje sukladno potrebama tržišta, tj. gospodarskih i ekonomskih zahtjeva uoči predstojeće liberalizacije tržišta koja će nastupiti 1. srpnja, nakon ulaska Hrvatske u EU.

HŽ Cargo posluje na tržišnim principima, u skladu s programom restrukturiranja za razdoblje od 2012. do 2016. godine, koji se temelji na analizi dosadašnjeg stanja i poslovanja, optimizaciji troškova i poboljšanju likvidnosti, kaže se u priopćenju.

Radi bolje likvidnosti poduzimaju se aktivnosti na naplati potraživanja, reprogramiranju kreditnih i obveza prema vjerovnicima, kao i racionalizacija troškova koja uključuje i zbrinjavanje viška radnika.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.