Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Zašto bi nam to-be lista trebala biti važnija od to-do liste?

Kada se navečer spremate za spavanje, po čemu procjenjujete kvalitetu svoga dana?

Kada se navečer spremate za spavanje, po čemu procjenjujete kvalitetu svoga dana? Mnogi od nas odmjerit će dan prema onome što smo učinili. Osvrnut ćemo se unatrag i pobrojati stvari s to-do liste koje smo uspjeli obaviti.

Što je takvih stvari više – to bolje. Razmislit ćemo i o tome koliko smo dobro “odigrali igru”.

Što smo dobili veći broj pohvala za u činjeno, to ćemo dan bolje “ocijeniti”.

Uz to, možda ćemo i usporediti svoja postignuća s nekim od svojih kolega i biti zadovoljni ako smo ih u nečemu nadmašili.

Ne baš dobri to-do dani

Što se događa kada ne uspijemo napraviti ono što smo željeli? Ili ako je to bio jedan od onih dana kada smo radili “najobičnije” svakodnevne poslove? A što ako smo “zeznuli” neku stvar? Tada postoje velike šanse da ćemo na kraju dana očajavati. Osim toga, dok sa žaljenjem razmišljamo o tome što smo mogli ili trebali napraviti drugačije, polako počinjemo gubiti svoj san čineći svoj sutrašnji dan još težim. Treba li onda to-do lista zaista biti faktor po kojem mjerimo kvalitetu svog dana?

Učenje na teži način

Tijekom svoje karijere provela sam mnogo neprospavanih noći razmišljajući o tome što sam trebala ili nisam trebala učiniti tijekom radnog dana. Imala sam osjećaj kako moram stalno postavljati nove ciljeve, pa sam neprestano dodavala nove stavke na svoju sve dužu to-do listu. Vjerovala sam kako moram raditi da bih se osjećala vrijedno. I tako sam radila i radila i radila – sve dok više nisam mogla. Bolest me prisilila da smanjim svoj obim posla i suočim se sa sobom. Sada se oporavljam od radoholičarskog načina života. Većina nas i dalje mjeri kvalitetu svog života prema onome što radimo – vrlo rijetko prema onome što jesmo. Kako bi nam život izgledao da to promijenimo?

Kako bi izgledao naš dan kada bi nam biti bilo važnije nego činiti

Što bi se dogodilo kada bismo navečer prije spavanja, umjesto o svojoj to-do listi, tiho razmišljali o tome kako smo se mi i oni oko nas osjećali tog dana. Bi li se kvaliteta našeg života počela mijenjati?

Važna pitanja koja sebi trebamo postaviti na kraju dana

Iz osobnog iskustva mogu reći da se kvaliteta mog života značajno promijenila onda kada sam promijenila svoje kriterije za procjenu dana i kada sam počela razmišljati o pitanjima koja su zaista bitna. Evo nekoliko pitanja koja si vrijedi postaviti:

  • Kakav vam je uistinu bio dan?
  • Jeste li zadržali smirenost u teškim situacijama? Ako je tako, možete sebi dati puno bodova za to.
  • Jeste li pronalazili ljepotu u svakodnevici? Jeste li osjetili zahvalnost za nju?
  • Jeste li tijekom dana barem nekoliko minuta proveli u tišini promatrajući svoje disanje i životnu snagu u sebi?
  • Jeste li nekomu pružili ruku podrške i uputili nekoliko lijepih riječi – ne zato što je to bilo na to-do listi, već zato što ste zaista osjetili da to trebate napraviti.
  • Jeste li se smješkali? Ili možda smijali? Je li u vašem danu bilo spontanih trenutaka radosti? Jeste li ih tražili?
  • Jeste li voljeli svoj posao ili, što je najvažnije, ljude oko sebe?
Postoji li prostor za napredak?

Nemojte biti prestrogi prema sebi kada procjenjujete svoj dan. Kada smo potpuno iskreni prema sebi, otkrivamo da imamo mnogo prostora za poboljšanje. Nerijetko se možemo zateći kako tijekom dana postajemo opsjednuti to-do listom. No u tim trenucima važno je zastati i prisjetiti se da kvalitetu našeg života prvenstveno određuje ono tko mi jesmo. Temeljimo svoj dan na ovom zrncu mudrosti. Neka nam to-be lista bude ispred to-do liste.

Izvor: The Shine App


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.