Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Zašto je dobro ulagati u zlato?

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza za fizičke osobe pa se tako ne plaća PDV pri kupnji niti porez na kapitalnu dobit pri prodaji, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje kod investitora.

Većina ljudi upoznata je s činjenicom da držanje velike svote novca na bankovnim računima nije isplativo zbog povijesno niskih kamatnih stopa, a ukoliko dođe do inflacije koju mnogi analitičari najavljuju, to znači da štednjom u banci štediše efektivno gube vrijednost svoje imovine.

U takvoj situaciji, sve se više štediša okreće alternativnim oblicima štednje i ulaganja koji zapravo donose nekakav prinos. Oni imućniji ulažu u nekretnine, oni skloniji riziku okušavaju se u kriptovalutama, a sve veći broj štediša okreće se investicijskom zlatu, obliku ulaganja koji u zadnjih 20 godina nosi prosječni godišnji prinos od oko 8%.

Zašto baš zlato?

Ulaganje u zlato već je dugo vremena popularno među ulagačima koji žele sačuvati svoju imovinu od negativnih učinaka inflacije i krize, a u posljednje vrijeme bilježimo rast potražnje za ovim oblikom štednje i u Hrvatskoj. Više je oblika ulaganja u zlato, a onaj najpopularniji je ulaganje u zlato u fizičkom obliku, odnosno kupnja zlatnih poluga i zlatnika koje se klasificiraju kao investicijsko zlato.

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza za fizičke osobe pa se tako ne plaća PDV pri kupnji niti porez na kapitalnu dobit pri prodaji, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje kod investitora.

Cijena zlata ima dugoročnu tendenciju rasta već desetljećima, a u prosjeku raste oko 8% godišnje. Naravno, to ne znači da svake godine toliko raste – nekad je rast veći, nekad manji. U pravilu je rast cijene zlata najizraženiji za vrijeme ekonomskih nestabilnosti poput razdoblja velikih recesija ili inflacijskih perioda.

Investicijsko zlato predstavlja jedan od rijetkih oblika ulaganja kojeg je doslovno moguće držati u ruci, što znači da investitoru daje veliku razinu slobode i samostalnosti pri upravljanju vlastitom imovinom. S obzirom da se radi o obliku ulaganja i štednje koji je nezavisan od financijskog sustava, držanje barem dijela imovine u zlatu mnogima donosi veliku dozu sigurnosti.

Kako prodati zlato?

Na investicijsko zlato najbolje je gledati kao valutu koju je moguće bilo gdje u svijetu zamijeniti za papirnati novac po važećem tečaju, samo što za to ne idete u klasičnu mjenjačnicu, već kod jednog od trgovaca plemenitih metala koji nudi uslugu otkupa zlata. Otkup zlata u pravilu je moguć i u gotovini i na bankovni račun, tako da investitor u svakom trenutku ima opciju unovčavanja svojeg zlata.

Ne čudi stoga da kombinacija likvidnosti, dobrog povrata i velike razine sigurnosti čini investicijsko zlato sve popularnijim oblikom ulaganja u ovim nesigurnim vremenima.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.