Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Zašto je tinktura od koprive toliko popularna (pogotovo među ženama)?

Kopriva je vjerojatno najpoznatija ljekovita biljka na ovim prostorima, što ne čudi s obzirom na toliku rasprostranjenost.

Kopriva je vjerojatno najpoznatija ljekovita biljka na ovim prostorima, što ne čudi s obzirom na toliku rasprostranjenost. Iako veliki broj ljudi na koprivu gleda kao na korov kojeg se teško riješiti (i koji jako peče), herbalisti na ovu biljku gledao kao jedan od najvećih darova prirode, ako ne i najveći. Kopriva je bogata raznim vitaminima i mineralima, a najviše željezom i kalcijem. Od ostalih vitamina i minerala sadrži fosfor, kalij, vitamin C, vitamin A, vitamin K, te organske kiseline i flavonoide koji imaju pozitivan učinak na rad organizma. Zbog velike količine željeza koje sadrži, tinktura od koprive izvrsna je pomoć kod osoba koje pate od anemije, posebno kod djece u pubertetu.

Kopriva je diuretik, stoga se može koristiti u liječenju raznih problema vezanih uz bubrege i mokraćni mjehur. Osobe koje učestalo imaju probleme s bubrežnim kamencima, tinktura od koprive može biti iznimna pomoć. Također, kopriva alkalizira tijelo, smanjuje sluz i čisti krv pa se tako često ova biljka koristiti kao pomoć u čišćenju tijela. Izvrsna je pomoć kada je u pitanju manjak energije, bilo da se radi o premorenosti nakon posla ili jednostavno osjećaj umora iz nekog razloga. Kopriva je jedna od biljaka koje se upotrebljavaju za povećanje cirkulacije, budući da proširuje krvne žile.

Kopriva može biti izuzetna pomoć ako se radi o problemima reproduktivnog sustava kod muškog i ženskog spola. Muškarcima pomaže kod povećane prostate (korijen koprive), dok kod žena ima široki spektar djelovanja, pa tako pomaže kod PMS-a, menstrualnog krvarenja (kopriva čisti krv i zaustavlja krvarenje) i ostalih menstrualnih tegoba, te povećava razinu majčinog mlijeka.

Tinktura od koprive poboljšava rad probavnog sustava, te je izvrsna pomoć kod respiratornih problema i bolesti, pa tako pomaže u liječenju bronhitisa, astme, kašlja, prehlade i upale pluća. Često se upotrebljava kod raznih prehlada i gripe budući da smanjuje temperaturu, te povećava znojenje. Tinktura od koprive je najbolji i najbrži način za unijesti ljekovita svojstva ove biljke u svoj organizam. Kopriva je bogata vitaminima i mineralima od kojih se najviše ističu željezo i kalcij. Ta dva minerala su jako bitni za zdravlje kose, kao što je objašnjeno ovdje. Osim što je bogata vitaminima i mineralima, kopriva odrađuje i neke druge stvari u našem organizmu koje ju čine tako dobrom za kosu.

Međutim, sve te dobrobiti nisu razlog zašto je tinktura od koprive toliko popularna. Pravi razlog je taj što list koprive pomaže boljoj prokrvljenosti vlasišta kose, potiče novu kosu na rast, sprječava opadanje kose i jača korijen dlake. Uza sve to hrani kosu s vitaminima i mineralima koje sadržava. Tinktura od lista koprive je najbolji pripravak za bolji rast kose, te čini kosu gušćom i čvršćom. Rezultati se primijete jako brzo (u prvom mjesecu korištenja), a s obzirom na to da smo skoro svi mi tašti, to nam je bitnije od boljeg rada bubrega, probavnog sustava, itd.

Kako navodi Svijet Bilja – David Hoffmann, jedan od najcjenjenijih herbalista iz SAD-a na jednom predavanju o mogućim nuspojavama ljekovitog bilja je rekao: “Ako ste u nedoumici, koristite koprivu.” Taj citat dovoljno govori koliko je cijenjena ova biljka, tj. koliko široki spektar djelovanja ima

Preporuka

Ekonomija

Tvrtka Coral A.E. objavila je da je 19. siječnja 2021. godine zaključila sporazum o preuzimanju 75% udjela tvrtke APIOS d.o.o.

Komunikacija

Natjecanje Effie Awards Croatia, na kojem stručnjaci nagrađuju najeffiekasnije agencije i oglašivače koji ujedinjuju strateško promišljanje, kreativnost i vrhunske tržišne rezultate, 12. će godinu...

Ekonomija

Google je predstavio prvi natječaj Google.org Impact Challenge namijenjen zemljama srednje i istočne Europe – otvoren javni poziv za podršku organizacijama koje rade na...

Ljudski resursi

Sretno u pronalaženju posla. 

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o Sva prava pridržana.