Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Seminari

Završen Greencajt: više od 5.000 posjetitelja sudjelovalo na festivalu o održivoj budućnosti

Ovogodišnji Greencajt festival posjetilo je preko 5.000 ljudi, što potvrđuje činjenicu da se uspio afirmirati  u najveći projekt održivosti i ekologije u regiji.

Ovogodišnji Greencajt festival posjetilo je preko 5.000 ljudi, što potvrđuje činjenicu da se uspio afirmirati  u najveći projekt održivosti i ekologije u regiji. Uz Green Hackathon, kojim je Festival jučer obilježio Svjetski dan zaštite okoliša, završnicu zelenog događanja zaokružile su i ključne poruke renomiranih stručnjaka. Izuzev ogromnog potencijala obnovljivih izvora energije, Hrvatska ima priliku od EU dobiti više od 20 milijardi eura za zelenu tranziciju u narednih pet godina, istaknuto je na jednom od panela, što pokazuje da resursi za savladavanje ekološke, klimatske i gospodarske krize ipak postoje.  

Osim na inspirativnim predavanjima, uzvanici su mogli su uživati i na svečanoj dodjeli nagrada Green Prix. Greenliderom 2022. po izboru publike proglašen je Mario Romulić, „wild life“ fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma. Često organizira radionice, izrađuje i uzgaja „Šume hrane“ u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta. Nacionalna nagrada za okoliš – Green Prix 2022. dodjeljuje se za ostvaren doprinos u postizanju klimatskih ciljeva, a organizirana je u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Na više od 20 panela, Greencajt festival ugostio je neke od ključnih osoba zelenih politika i ekološke održivosti pa je tako o izazovima lidera današnjice govorio nekadašnji glavni direktor IKEA Europe i IKEA Sjeverne Amerike te bivši CEO kompanije Volvo Göran Carstedt koji je naglasio da „budućnost moramo zajedno kreirati, a ne ju predviđati“ te da održiva sutrašnjica mora biti „percipirana kao vrlo željena i tražena, pri čemu je glavni prioritet uključiti ljude u kreiranje kružnog gospodarstva“.

O ravnoteži između bioraznolikosti ribarstva i turizma raspravljali su Tonino Picula, predsjednik međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, Hana Huzjak, ekonomska savjetnica u Europskoj komisiji, Draško Holcer, predsjednik Instituta Plavi svijet te Iva Pozniak, viša stručna suradnica za Regionalno razvojnu agenciju Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA. Tvrdnje govornika da tjedno svaki čovjek konzumira 5 grama plastike, odnosno jednu kreditnu karticu, publiku je ostavila bez teksta. „EU snažno potiče ciljeve Europskog zelenog plana i smjernice klimatskog zakona, što je odličan okvir unutar kojeg bi se moglo puno toga postići do kraja ovog desetljeća. Zakoračili smo u jedinstveni period kad su klimatske promjene uzrokovale tehnološke promjene“, istaknuo je Tonino Picula, dok je Hana Huzjak potvrdila da „nikad nije bilo više novca za zelene politike, kao što ga ima sad“.

Komentirajući ulogu plina kao energenta i energetsku krizu, na panelu „Bye Bye plin“, dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu, Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Jutarnjeg lista te dr.sc. Neven Duić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, složili su se da ne postoji politička neovisnost bez energetske neovisnosti te da je decentralizacija energenata ključna za implementaciju nove energetske strategije. „U Hrvatskoj ima dovoljno pametnih i stručnih ljudi koji bi trebali napraviti novu energetsku strategiju. U protivnom će biti jako teško djeci i unucima objasniti zašto nismo spasili klimu“, prognozirao je Domac.

Poseban doprinos Greencajt festivalu dala je avanturistica Bonita Norris, najmlađa Britanka koja se popela na Mt. Everest te osvojila Sjeverni pol. Na predavanju pod nazivom „Kad planina progovori“ ova  entuzijastica  poručila je  kako se nada da će „buduće generacije uspjeti u onome u čemu mi nismo, a to je napraviti radikalnu promjenu i očuvati prirodu koja nas čini onakvima kakvi jesmo“.

Posljednji dan Greencajta te ujedno i Međunarodni dan okoliša obilježilo je Green Hackaton natjecanje realizirano u suradnji s Britanskom ambasadom i Algebra LAB-om. Nakon dvodnevnog rada na inovativnim i održivim projektima, stručni žiri odabrao je najuspješniji projekt – NADES Design. Pobjednici ovogodišnjeg Hackathona nagrađeni su putovanjem u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje će imati priliku pridružiti se britanskoj startup sceni, ostvariti kontakte unutar zelenog sektora te prezentirati svoje zeleno rješenje međunarodnoj publici.

Posjetitelji su se tijekom Festivala zabavljali na koncertima splitskog sastava TBF i Dino Dvornik Tribute banda te su imali priliku razgledati izložbu električnih i hibridnih automobila. Cjelokupni doživljaj zelene manifestacije upotpunilo je uređenje glavne konferencijske dvorane brojnim biljkama, koje je omogućio Zagrebački holding.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.