Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Zbog korona virusa čeka nas izazovna godina

U skladu sa sveopćim stanjem na svjetskoj razini, globalna se panika reflektira i na tržište nekretnina.

U skladu sa sveopćim stanjem na svjetskoj razini, globalna se panika reflektira i na tržište nekretnina.

Iako su prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com cijene kuća i stanova više no prijašnjih godina, nastavak takve situacije trenutno je pod velikim upitnikom. Slabljenje tržišta i smanjenje potražnje, prema ranije odigranom scenariju od prije desetak godina, moglo bi utjecati i na cijene nekretnina.

Valja računati kako u ovom trenutku potražnja za nekretninama nije potpuno prestala u svim dijelovima zemlje, pa na oglasniku Crozilla.com i dalje ima upita i interesa za najam i kupnju nekretnina, što pokazuje kako je unatoč teškom stanju optimizam još uvijek prisutan među građanima. Glavnina upita poslanih tijekom posljednjih nekoliko dana putem oglasnika Crozilla.com odnosi se na stanove za prodaju, od kojih se većina, oko 30 posto, odnosi na one u Zagrebu, a zatim na one u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Interes je i dalje vidljiv i za stanovima za najam, a pritom prednjače oni u Zagrebu i Rijeci. Potencijalni strani kupci, uglavnom oni iz Njemačke, koji su posljednjih nekoliko dana slali upite za nekretnine s oglasnika Crozilla.com uglavnom su se raspitivali za kuće koje se prodaju na području Istarske i Primorsko-goranske županije, no razgledavanje nekretnina koje ih zanimaju u ovoj je fazi odgođeno do nekog sigurnijeg razdoblja.

Tržište na čekanju

Posrednici, investitori, prodavatelji, iznajmljivači te drugi sudionici tržišta nekretnina svjesni su trenutnog stanja i suočeni su s otkazivanjem razgledavanja objekata, odgađanjem potpisivanja ugovora, te nizom drugih problema.

„Ravnamo se u skladu s preporukama Kriznog stožera. Zbog sigurnosti i zdravlja naših djelatnika i njihovih obitelji, radimo od kuće, a razgledavanja nekretnina odgođena su do daljnjeg.“ – za oglasnik Crozilla.com trenutnu situaciju komentirala je Ivana Čikić iz zagrebačke agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o., te dodala kako sada ne primaju nove nekretnine u ponudu, već se u skladu s novonastalim okolnostima drže sređivanja administrativnih stvari kao i završavanja poslova koji su još ostali otvoreni. „Interes za nekretninama drastično je pao, smanjen je barem za 70 posto, ali i za one nekretnine za koje još ima upita prisiljeni smo odbijati razgledavanja.“ – dodala je Čikić.

Ivan Bižanović, vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine d.o.o. za Crozilla.com rekao je kako su u njihovoj agenciji otkazani svi termini za razgledavanje za 4. i 5. mjesec, a otkazalo je najmanje 20 potencijalnih klijenata. „Upita nema, ured je zatvoren, radimo od kuće, situacija je vrlo teška i komplicirana.“- rekao je Bižanović. Njegova su se ranija predviđanja o teškoj 2020. godini, kako kaže, na žalost obistinila. „Korona virus za sobom povlači sve ostalo od turizma, ulaganja u nekretnine do upitne ljetne sezone kada nam je promet najveći.” Zbog navedenog lanca Bižanović očekuje pad cijena nekretnina, kao i izuzetno tešku ovu, ali i sljedeću godinu za koje smatra da će biti teže i od 2008., te dodaje: „Puno će nam više vremena trebati da stanemo na noge, a mnoge male agencije će se zatvoriti jer je nemoguće plaćati najam prostora, režije, plaće, oglase…”

Da će godina pred nama biti teška slaže se i Ivana Čikić, jer je kako kaže, za razliku od 2008. godine ovime istovremeno pogođen čitav svijet.

Tržište dnevnog najma u jednako teškom stanju

Osim nekretnina za prodaju, na čekanju je i tržište zagrebačkog dnevnog najma stanova. Bruno Babić, voditelj umreženja „Apartmani u centru Zagreba“ za Crozilla.com rekao je kako se bez iznimke otkazuju sve rezervacije za ožujak i travanj, kao i pojedine u svibnju i lipnju, dok su oni najhrabriji na stand by-u te, kako kaže, čekaju razvoj događaja oko kraja proljeća i početka ljeta. „Kako ovdje ne ovisi sve o situaciji u Hrvatskoj, već i o stanju u državama iz kojih gosti dolaze, prilično je jasno da će u turizmu doći do osjetnog pada na nivou cijele godine. Neizbježno je da nas čeka najizazovnija godina i tko god ne vjeruje da je ovo ozbiljno, bojim se da bi na kraju godine mogao biti razočaran rezultatima. Treba gledati dugoročno, vratiti gostima novac ili pokušati promijeniti datume dolaska (čak i na iduću godinu) i time ispasti svjestan da se ovdje radi o izvanrednoj situaciji, te već sad raditi na idućoj sezoni.”

Pročitajte još:

Novosti

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com cijene stanova tijekom travanja u većini su gradova zabilježile niže vrijednosti no lani u istom mjesecu.

Novosti

Tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj su tijekom ožujka ostale na razini iz veljače, dok su prema ožujku prošle godine manje za 1,8 posto, pokazuju...

Novosti

Globalni sustav franšiznih agencija za nekretnine RE/MAX otvorio je 3 nova ureda u Hrvatskoj – u Zagrebu, Zadru i Poreču. Riječ je o uredima...

Novosti

Ministarstvo graditeljstva idući tjedan u probni rad pušta portale "e-planovi" i "e-dozvole". Na prvom će zainteresirani moći dobiti informaciju o tome koji je prostorni...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.