Zbog umirovljenika pala neto dobit Deutsche Telecoma za 50 posto

Zbog umirovljenika pala neto dobit Deutsche Telecoma za 50 posto

Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak da mu je neto dobit u prvom tromjesečju pala 50,4 posto uglavnom zbog jednokratnog troška prijevremenih umirovljenja. Neto dobit iznosila je tako 238 milijuna eura. U istom razdoblju lani DT je poslovao s neto dobiti od 480 milijuna eura.

Neto prihodi pali su 1,1 posto, na 14,43 milijarde eura. Pritom je na europskom tržištu njemački telekomunikacijski div zabilježio pad prihoda za 2,6 posto dok su u inozemstvu oni ostali nepromijenjeni u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija je zabilježila trošak od 464 milijuna eura povezan s programom prijevremenih umirovljenja koji je sastavni dio DT-ova preustroja.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza deprecijacije i amortizacije smanjena je za blagih 0,1 posto i iznosila je 4,48 milijardi eura.

DT u priopćenju ukazuje na nastavljenu stabilizaciju poslovanja u Europi u prvom tromjesečju, uz pad prihoda na godišnjoj razini za 2,6 posto. Prilagođeni za utjecaje valutnih tečajeva, posebno u Mađarskoj i Poljskoj, te za utjecaj regulative, prihodi su zapravo blago porasli, ističe se u priopćenju.

Američko poslovanje blago se poboljšalo, nakon što je DT zbog regulatornih prigovora u vezi s tržišnim natjecanjem bio prisiljen odustati od planirane prodaje tamošnje podružnice AT&T-u.

Kompanija sada radi na ponovnom pokretanju svog brenda u SAD-u i na usvajanju novog LTE mobilnog standarda.

Izvršni direktor Rene Olbermann ocijenio je tromjesečje “vrlo zadovoljavajućim”, dodajući da su rezultati pokazali da je kompanija postigla “značajan napredak na mnogim područjima”.

Podijeli

Odgovori

Top