Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Zdravo slastičarstvo – razvoj novog zanimanja

U Zagrebu 19. siječnja 2016. godine u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb održala se početna konferencija u sklopu EU projekta „Slatka dijetetika“ koju Učilište provodi u suradnji s partnerskom udrugom Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II“.

Ideja je nastala  uslijed sve većih zdravstvenih oboljenja populacije i sve veće rastuće svijesti o značenju pravilne prehrane. Pučko otvoreno učilište Zagreb i Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma začetnici su koncepta o stvaranju potpuno novog zanimanja – slastičara specijalne dijetetike. U okviru projekta 15 nezaposlenih kuhara, slastičara i nutricionista postat će pioniri u novom zvanju. Cjelokupan program usavršavanja polaznika izvodit će Pučko otvoreno učilište Zagreb koristeći najsuvremeniju slastičarsku opremu i uređaje, a polaznici će pri stjecanju novih kompetencija imati mogućnost učenja na daljinu.  Projekt predviđa i usavršavanje nastavnika pa će se tako kompetencije iz suvremenih metoda u obrazovanju odraslih steći čak dvadeset nastavnika, a sedam će nastavnika biti osposobljeno za prijenos znanja i vještina iz općih i stručnih predmeta polaznicima ovog novog programa. U postupku izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacije ovog zvanja (sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru) sudjelovat će potencijalni poslodavci da bi se završetkom ove edukacije stekle upravo one kompetencije, znanja i vještine koje se traže na tržištu rada.

Novi stručnjaci slastičari specijalne dijetetike promijenit će tradicionalnu percepciju šire javnosti o  konzumiranja slastica, pa će tako slatki zalogaji, koji uglavnom sadrže uobičajene nutritivno siromašnije  sastojke poput šećera, bijelog brašna, time i glutena te potencijalne alergene poput jaja, mlijeka i orašastih plodova, moći biti zamijenjeni novim slasticama koje će sadržavati sastojke pogodnije za različita zdravstvena stanja. Predsjednica partnerske udruge HACPN pojasnila je što u praksi znači slatka dijetetika, a svi sudionici konferencije kušali su zdrave slastice.

Zbog sve većeg porasta osoba koje iz različitih razloga iskazuju potrebu za posebnim i drugačijim oblicima prehrane (različita oboljenja – dijabetes,celijakija, intolerancije na hranu, alergije, veganski, vegeterijanski ili sirovojedski način prehrane i slično), slastičari specijalne dijetetike naći će zaposlenje u slastičarnicama, restoranima, hotelima, bolnicama, učeničkim, studentskim i domovima za starije osobe, dječjim vrtićima, školama, fakultetima i različitim drugim ustanovama. Veliki potencijal zapošljavanja ovih stručnjaka otvara se u gastronomskom turizmu i zdravstvenom turizmu. Ciljane skupine gostiju imaju sve veću rastuću svijest o značenju pravilne prehrane i zdravijih prehrambenih odabira.

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.