Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Želite saznati nešto novo? Provjerite ovih 8 fantastičnih činjenica

Kao građanima modernog svijeta, znanje o tehnologiji postaje sve važnije

Kao građanima modernog svijeta, znanje o tehnologiji postaje sve važnije. Svi trebamo znati kako se služiti internet tražilicama da bismo funkcionirali u današnjem društvu. Primjerice, nešto što većina naših baka i djeda ne bi imala pojma kako učiniti.

Ipak, ako želimo proširiti svoje znanje, gdje da gledamo? Online tečajevi i čitanje knjiga mogli bi biti najbolji put do tehnološke mudrosti, ali ako stvarno želite impresionirati svoje prijatelje, pogledajte ovih osam fascinantnih tehničkih činjenica koje možete naučiti u samo nekoliko minuta.

Samsung je 38 godina stariji od Apple-a

Kad pomislite na dvije najveće svjetske tehnološke tvrtke, Apple i Samsung, možda ćete doći u iskušenje da ih stavite u isti koš, barem što se godina tiče. Međutim, ne biste bili u pravu.

Lee Byung-Chul osnovao je Samsung kao trgovinu mješovitom robom 1930-ih u Koreji. Bavila se sušenom ribom i drugim lokalnim proizvodima, prije nego što se diverzificirala u druge sektore, uključujući tehnologiju, nakon što se preselila u Seul.

S druge strane, Steve Jobs stvorio je Apple Computer, Inc. punih 38 godina i mjesec dana kasnije, baš kad je trebalo započeti to važno razdoblje u povijesti kompjutera, eru PC kompjutera.

Google renta koze

Ta druga velika tehnološka kompanija za koju ste „možda“ čuli, Google, osnovana je 20 godina nakon Apple-a, a u to vrijeme počeli su s nekim neobičnim potezima.

Možda je najbizarniji njihov usputni pothvat unajmljivanja koza lokalnih stočara u njihovom sjedištu u Mountain Viewu. Razlog? Sve to da bi trava na njihovim travnjacima bila uredna i podrezana uz uštedu energije i troškova kosilice.

Ne vjerujete nam? Potražite na Googleu.

Postoji Svjetski dan kompjuterske sigurnosti

Svi znamo koliko je važno ostati siguran na internetu: to je razlog zašto instaliramo Antivirus programe, zašto banke koriste višeslojnu autentifikaciju i zašto možete pronaći Know Your Customer (KYC) tehnologiju u online kasinima. Ali jeste li znali da je cijeli dan posvećen tome?

Ako ste ljubitelj cyber sigurnosti, zabilježite 30. studenti u svoj dnevnik. Ovo je vrijeme kada štreberi za sigurnost širom svijeta slave provjeravajući svoje postavke privatnosti na društvenim mrežama i pojačavajući svoje lozinke.

Ili možete jednostavno izabrati da to ne učinite, naravno.

Petabyte je velik. Zaista velik

Možda ste u toku sa svojim megabajtima i gigabajtima i čak znate da je 1024 MB jednako 1 GB. Ali što je s petabyteom (PB)?

Ova gigantska mjera podataka iznosi 1024 terabajta (TB), od kojih je 1 sam po sebi 1000 GB.

Da to stavimo u perspektivu, 50 PB moglo bi sadržavati cjelokupna pisana djela ljudske povijesti, na svim jezicima. Ili, ako ste zadovoljni s manje, samo 1 PB može držati 13,3 godina HD-TV videa.

Kirurzi gejmeri su mnogo bolji u svom poslu

Ako ste pred nekom operacijom, možda biste trebali provjeriti voli li vaš kirurg Fortnite ili ne.

Studije pokazuju da kirurzi koji igraju video igrice više od tri sata tjedno čine 37% manje grešaka. Također imaju 27% bržu stopu završetka laparoskopske operacije, zbog čega mislimo da su se svi ti sati uz igrice isplatili.

Zapravo, idući put kad ti se roditelj ili partner požali, samo im reci da se obučavaš za vrhunskog kirurga.

Nintendo je nekada bio kompanija za pravljenje igara s karticama

Povijest Nintenda seže sve do 1889. godine. Što su radili sve to vrijeme prije nego što su izdali svoju prvu konzolu?

Odgovor je kartanje. Tijekom prvih 67 godina svog postojanja, Nintendo je stvarao i prodavao popularnu zabavu u svom rodnom Japanu, čak je bio domaćin turnira u bridžu pod nazivom ‘Nintendo Cup’.

Neki kolekcionarski predmeti dostupni su i danas.

Dva milijuna Amerikanaca je koristilo dial-up 2017. godine

Uspon brzog interneta i interneta od optičkih vlakana mogao bi nas natjerati da pomislimo da je dial-up internet nestao, ali milijuni građana SAD-a ne bi se složili s vama.

Prije samo nekoliko godina, 2,1 milijun Amerikanaca još uvijek je koristio AOL-ovu staromodnu uslugu, što znači da su morali slušati zvučne signale i zujanje kad god su skoknuli na internet.

Kad bolje razmislite, to i nije toliko iznenađujuće. Ogromni dijelovi SAD-a izrazito su ruralni, što ih čini izvan dosega moderne internet mreže.

Osim toga, dial-up u prosjeku košta samo 20 USD mjesečno.

PS1 je imao „ogrebi i pomiriši“ diskove

U pokušaju da svojim igračima pruži više interaktivnog iskustva, Sony je odlučio u svoje diskove ubaciti posebnu tehnologiju ‘scratch ‘n’ sniff’ prilikom izdavanja svojih glavnih igara na početku ovog vijeka.

Prvi je bio Gran Turismo 2 1999. Igrači su bili počašćeni mirisom izgorjelog goriva i gume kada su otvorili kutiju za CD, miris koji će svakom trkaču sigurno pokrenuti srce.

Sljedeći je bio miris nogometnog terena za FIFA-u 2001. godinu dana kasnije.

Pušenje vam uništava zdravlje i Apple garanciju

Apple je stvarno protiv pušenja. Toliko da ako otkriju da ste pušili oko svog Apple uređaja i on se ošteti, vaša garancija nestaje odmah.

Teško je zamisliti kako bi to mogli dokazati, osim da vaš MacBook ima rupu od cigarete na sebi, ali sljedeći put kada razmislite o paljenju tijekom pretraživanja interneta, razmislite ponovno.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.