Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Želite se riješiti duga? Evo nekoliko savjeta za vas!

Ako zbog plaćanja duga ne možete podmirivati osnovne životne potrebe, vi imate financijski problem kojeg je potrebno što prije početi rješavati.

Neke stvari smo navikli kupovati na dug, posebno kada se radi o velikim kupnjama, poput stana ili automobila, za što se najčešće zadužujemo u banci. Nije idealno, međutim, kada se takve oluke donose odgovorno i planirano ne moraju imati negativan utjecaj na naš svakodnevni život.

No, nekada se ljudi zbog neodgovornih odluka dovedu u situaciju nagomilanog duga kojeg postaje sve teže ili nemoguće plaćati. Dugovanje je, tako, jedna od češćih posljedica slabog upravljanja vlastitim financijama.

Ako zbog plaćanja duga ne možete podmirivati osnovne životne potrebe, vi imate financijski problem kojeg je potrebno što prije početi rješavati. Ako se prepoznajete u ovim riječima i nalazite u sličnoj situaciji, nemojte očajavati, već zasučite rukave i krenite rješavati svoju financijsku situaciju!

Kako krenuti u rješavanje duga?

DRŽITE SE BUDŽETA

Bez budžeta i praćenja troškova, vrlo lako ćete izgubiti kontrolu nas svojim financijama. Na osnovu kućnog budžeta napravite analizu i plan za smanjenje ili otplatu duga. Sve fiksne troškove oduzmite odmah od svog prihoda. Novac koji ostaje je novac kojeg imate na raspolaganju za sve druge troškove i za otplatu duga.

ZAPOČNITE ŠTEDNJU ZA HITNE SLUČAJEVE

Iako vam se možda čini da je bolje sav novac stavljati na otplatu duga, u životu se stalno događaju neplanirani troškovi koji najčešće produbljuju vaš dug. Zbog toga je dobro imati ušteđevinu koja će vam poslužiti u slučaju nepredviđenih, većih troškova. Na ovaj način ćete biti osigurani ukoliko se nađete u takvoj situaciji i nećete ugroziti otplatu duga.

SMANJITE MJESEČNE TROŠKOVE

Ako postoji mogućnost da smanjite visinu fiksnih mjesečnih troškova, napravite to. Potrebno je vidjeti da li trošite na stvari koje vam nisu neophodne za život i ako vidite da bez nekih stvari možete, smanjite svoje troškove. Možete primjerice ukinuti neke pretplate, više kuhati kod kuće, a manje naručivati dostavu ili jesti u restoranima i tako dalje.

NAĐITE NAČINA ZA DODATNU ZARADU

Ako imate stari hobi od kojeg biste mogli zarađivati, ohrabrite se i istražite sve mogućnosti! Možete primjerice izrađivati i prodavati neke proizvode poput odjevnih predmeta, nakita, dekoracija i slično, a ako niste kreativan tip, možete čuvati djecu, šetati pse ili zarađivati prevozeći putnike preko jedne od raspoloživih aplikacija.

OPREZNO S TVRTKAMA ZA UPRAVLJANJA POTRAŽIVANJIMA

Možda ćete odlučiti istražiti opcije koje vam naizgled nude lakša rješenja otplate dugova. Budite svjesni da je ono što vam prezentiraju tvrtke za upravljanje potraživanjima marketinški jako dobro upakirano s namjerom da pridobije vašu naklonost i povjerenje. No, osnovni cilj ovakvih tvrtki je njihov vlastiti profit, a ne rješavanje vaših financijskih problema. Tvrtke koje upravljaju potraživanjima zapravo vrlo često svojim klijentima nanose više štete nego koristi.

Ukoliko se dobro educirate, potražite savjete stručnih osoba, kontrolirate svoje ponašanje i donosite pametne financijske odluke, velike su mogućnosti da se i sami možete izvući iz dugovanja.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.