Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Želite se “sakriti” od Googlea? Evo što morate napraviti

Ukoliko vas zabrinjava činjenica da Google prati svaki vaš korak i bolje od vas zna što ćete učiniti sljedeće, vrijeme je da izbrišete svoje digitalne tragove i postanete ‘nevidljivi’ Googleu

Ukoliko vas zabrinjava činjenica da Google prati svaki vaš korak i bolje od vas zna što ćete učiniti sljedeće, vrijeme je da izbrišete svoje digitalne tragove i postanete 'nevidljivi' Googleu

Google je na internetsku scenu stupio 1998. godine i otad malo pomalo ulazi u sve dijelove našeg života. Počelo je s pretraživačem, a sad Google upravlja našim e-mailovima, kalendarima, savjetuje nam kojim smjerom da se krećemo kako bismo izbjegli gužvu u gradu i nudi nam da putem njegove usluge šaljemo novac drugima.  No, kako bi nam ponudio sve te usluge, Google od nas prikuplja gomile podataka. Dovoljno je upisati svoje ime i prezime u Google da bismo vidjeli koliko je podataka o nama zapravo dostupno. A to su samo podaci koje Google javno skuplja. Što je s gomilama podataka koje dobiva od nas prilikom korištenja njegovih usluga? Ukoliko vas zabrinjava činjenica da Google prati svaki vaš korak i bolje od vas zna što ćete učiniti sljedeće, vrijeme je da izbrišete svoje digitalne tragove i postanete ‘nevidljivi’ Googleu.

Odreknite se Googlea u potpunosti

Stručnjaci za sigurnost ističu kako je najjednostavniji način da izbjegnete odavati velike količine osobnih podataka Googleu, prestati koristiti njegove usluge. To u današnje vrijeme može biti veoma teško jer bi to značilo ugasiti svoj Gmail račun, prestati koristiti Gtalk ili Hangoute, umjesto Googlea koristiti druge pretraživače, zaboraviti na Chrome, objavljivati fotografije na drugim servisima i koristiti alternativne online alate za upravljanje dokumentima i njihovo dijeljenje. Nije nemoguće, ali je za mnoge prekomplicirano.  Pokušajte samo procijeniti koliko bi vam vremena trebalo da obvijestite sve svoje prijatelje i kontakte da ste promijenili e-mail adresu. Stoga je možda bolje poduzeti sve mjere kako biste s drugima, a onda i Googleom dijelili što manje privatnih podataka.

Odredite što želite dijeliti s drugima

Google nudi više od 20 različitih proizvoda, a velike su šanse da koristite gotovo sve. Kako biste znali što Google prikuplja od vas i što dijeli s drugima, iskoristite svoj Google račun i ulogirajte se na Nadzornu ploču. Nadzorna ploča sažima podatke koji su povezani sa svakim proizvodom koji upotrebljavate kada ste prijavljeni na svoj račun, ali i pruža mogućnost kontrole vaših osobnih postavki.  Možete promijeniti svoje lozinke, vidjeti profile, čak i pogledati koje podatke Google bilježi s vaših Android telefona i tableta. U prijevodu, želite li upravljati Googleovim uslugama koje koristite, ovo je pravo mjesto.

Google tvrdi da su svi podaci koje prikuplja privatni (znači vidljivi samo njima i vama) osim podataka koji su označeni ikonom ljudi (poput vaše e-mail adrese, fotografija, ocjena videa na YouTubeu, dijeljenih dokumenata i osobnih podataka koje niste sakrili).

Izbrišite svoju povijest

U Nadzornoj ploči postoji dio koji se odnosi na vašu povijest pretraživanja. Da, Google pamti sve one nezgodne pojmove koje ste tražili tijekom godina. Ukoliko želite izbrisati svu tu povijest, morat ćete ući u Web History.  Tamo možete brisati povijest pretraživanja po različitim temama ili u potpunosti izbrisati povijest pretraživanja. Želite li se osigurati da Google više ne pamti što pretražujete i ne povezuje s vašim računom, jednostavno odaberite ‘Disable’ i vaša se pretraživanja više neće bilježiti.

Uklonite se s Google Maps Street Viewa

Kada je Google lansirao Street View za Hrvatsku, mnogi su pohrlili pronaći svoju kuću, stan, automobil ili vikendicu. No nekima se to ne sviđa jer smatraju kako to olakšava provalnicima planiranje provale i pljačke. Kako biste ‘sakrili’ svoju kuću na Street Viewu, dovoljno je uključiti Street View, upisati svoju adresu i pozicionirati kameru pred svoju kuću. Potom kliknite na opciju ‘Prijavi problem’ i ispunite obrazac koji će vam se otvoriti. Googleu će biti potrebno neko vrijeme da vas ‘izbriše’ s lica Zemlje, ali kad to napravi, na mjestu gdje je nekad stajala vaša kuća biti će jednostavno prazan prostor.

Koristite privatno surfanje

Svaki internetski preglednik ima mogućnost privatnog surfanja tijekom kojeg se na vašem računalu ne bilježe stranice koje posjećujete. Stručnjaci za sigurnost preporučuju da se takvo surfanje koristi za pristup e-bankarstvu, odnosno za kupovinu putem interneta.  Dovoljno je ući u preglednik i u izborniku potražiti opciju ‘privatni prozor’ ili privatno pretraživanje interneta. Naravno, preglednici nemaju automatski uključenu tu opciju, pa ćete prilikom svakog uključivanja preglednika morati i sami uključiti privatno pretraživanje.

‘Ne prati me’

Većina web stranica u posljednje vrijeme obavještava svoje posjetitelje o korištenju kolačića koje je moguće iskoristiti za praćenje njihove aktivnosti na internetu. Isto tako, nude im mogućnost neostavljanja kolačića na njihovom računalu. To znači da će stranica ‘zaboraviti’ sve postavke koje ste napravili na stranici, ali i da će se nešto dulje učitavati sljedeći put. Kako biste spriječili da web stranice prate što radite i koje stranice posjećujete, nije dovoljno samo izbrisati kolačiće sa svog računala.

U svom pregledniku pronađite postavke privatnosti i pogledajte nudi li vam mogućnost da vas ne prate (kao što je to slučaj s Firefoxom). Ako uključite tu opciju, ne znači da vas web stranice neće pratiti, ali bar ćete im jasno i glasno reći da ne želite da vas prate.

Nema više anonimnosti

Gotovo je nemoguće u potpunosti izbrisati svoje digitalne tragove, kao i sakriti se od Googlea. Ali koristeći ove savjete barem ćete smanjiti svoj ‘digitalni otisak’ i preuzeti kontrolu nad podacima koje ostavljate na internetu.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.