Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Želite stan u Zagrebu? Izdvojite dvije prosječne plaće za četvorni metar

Podaci se odnose na 926 novih stanova koja su prodala trgovačka društva u drugom polugodištu lani od čega 533 u Zagrebu, a 393 u ostalim naseljima

Podaci se odnose na 926 novih stanova koja su prodala trgovačka društva u drugom polugodištu lani od čega 533 u Zagrebu, a 393 u ostalim naseljima

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova, koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez Programa društveno poticane stanogradnje (POS), u drugom je polugodištu prošle godine u Hrvatskoj iznosila 11.541 kunu, što je za tek 0,1 posto manje nego u istom razdoblju godine prije, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pritom je čak cijena stanova koje su trgovačka društva prodala u Zagrebu bila za 3,1 posto veća na godišnjoj razini i u drugoj je polovici prošle godine iznosila 12.553 kune.

U ostalim je pak naseljima cijena novih stanova u tom razdoblju smanjena za 3,6 posto, na 10.095 kuna.

Proizlazi da prosječne cijene četvornog metra stanova otprilike iznose koliko i dvije prosječne plaće u državi odnosno u Zagrebu.

Podaci se odnose na 926 novih stanova koja su prodala trgovačka društva u drugom polugodištu lani od čega 533 u Zagrebu, a 393 u ostalim naseljima.

Prosječna je pak cijena kvadratnog metra 97 stanova POS-a (na temelju Programa društveno poticane stanogradnje) u drugom polugodištu 2012. iznosila 7.363 kune, što je porast za čak 15,1 posto na godišnjoj razini.

U istom je razdoblju, ukupna prosječna cijena po kvadratu svih prodanih stanova (bez obzira na prodavatelja) iznosila 11.119 kuna i bila je manja za 3,5 posto na godišnjoj razini.

U izračunu ukupne prosječne cijene četvornog metra stana u drugom polugodištu 2012., stanovi POS-a sudjelovali su s 10,1 posto u ukupnoj snimljenoj masi prodanih kvadrata, a ostali prodavatelji s 89,9 posto.

Ukupno je u cijeloj 2012. godini u Hrvatskoj prodano 2.357 novih stanova (1.397 u Zagrebu i 960 u ostalim naseljima).

Od toga su 2.256 novih stanova prodala trgovačka društva i ostale pravne osobe, a 101 je POS-ov stan, koji su svi prodani u ostalim naseljima.

Prosječna cijena kvadrata stanova koja su prodala poduzeća lani je iznosila 11.774 kune, što je tek 0,3 posto manje nego u godini prije.

Cijena četvornog metra POS-ovih stanova lani je pak iznosila prosječnih 7.338 kuna i bila je za čak 16,4 posto ili za 1.035 kuna veća nego u 2011.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.