Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Žene u nadzornim odborima – korak prema održivoj poslovnoj praksi

Rodna nejednakost na izvršnim pozicijama i u nadzornim odborima hrvatskih tvrtki problem je na koji već dugi niz godina ukazuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U lipnju 2022. godine, Vijeće i Europski parlament postigli su politički dogovor o novom zakonu Europske unije kojim se promiče uravnoteženija rodna zastupljenost u upravama poduzeća uvrštenih na burzu.

Kako bi osigurale jednakost spolova u upravljanju, uvrštene tvrtke moraju osigurati 40% mjesta za osobe podzastupljenog spola (najčešće žene) na poziciji neizvršnih direktora ili 33% na svim direktorskim pozicijama do 2026. godine. Ovaj sporazum postignut je deset godina nakon prvog prijedloga, a bit će ključan za postizanje jednakosti spolova u svim državama članicama Europske unije.

Rodna nejednakost na izvršnim pozicijama i u nadzornim odborima hrvatskih tvrtki problem je na koji već dugi niz godina ukazuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Prema podacima Europskog instituta za rodnu jednakost (EIGE), samo je 26,2 posto žena bilo u odborima tvrtki upisanih na burzi u Hrvatskoj u 2020. godini, dok Deloitteovo izvješće iz iste godine navodi 30 posto.

Izjednačavanje spolova na svim razinama poslovanja ključno za unaprjeđenje društvenih i gospodarskih uvjeta

Za postizanje istinske ravnopravnosti spolova u poslovnom svijetu, ključno je promicati i postavljati žene na sve razine upravljanja, uključujući visoke rukovodeće pozicije i nadzorne odbore. Svjesni rodno neujednačene statistike u Hrvatskoj, ali i na razini cijele Europe, EBRD i Deloitte razvili su i u nekoliko navrata održali edukaciju na temu dobrog korporativnog upravljanja i rodne jednakosti u nadzornim odborima. Trening je dio sveobuhvatnog „Women in Business“ programa koji EBRD uz podršku donatora i partnera provodi u Hrvatskoj već 12 godina.

Riječ je o programu koji kroz niz aktivnosti podržava ekonomsko osnaživanje žena te stvara uvjete za njihovo značajnije uključivanje u poslovni svijet. Program pruža savjetodavnu podršku malim i srednjim tvrtkama koje vode žene, stvarajući uvjete za njihov uspjeh. Kroz ovaj program, stotine poduzetnica i tvrtki kojima upravljaju žene dobile su podršku u pristupu stručnom znanju, poslovnim vještinama, financiranju, savjetovanju, mentorstvu i umrežavanju.

Pridružite se predstavljanju programa „Women in the Boardroom“

COTRUGLI, vodeća poslovna škola na području jugoistočne Europe poziva na događanje „Women in the Boardroom“, koje organizira u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Deloitte Hrvatska, Odvjetničkim društvom Krehić Law i Privrednom bankom Zagreb.

Događaj će seodržati 4. svibnja 2023. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Poslovne škole COTRUGLI, a okupit će vodeće poslovne žene u Hrvatskoj koje će podijeliti svoje bogato iskustvo i mišljenje o izazovima s kojima se suočavaju.

Sudionici će imati jedinstvenu priliku povezati se s izvanrednim profesionalkama, dobiti vrijedne uvide u strategije napredovanja te steći praktična znanja koja će im pomoći da se istaknu na vodećim pozicijama.

Prijavite se!


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.