Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Žene u nadzornim odborima – korak prema održivoj poslovnoj praksi

Rodna nejednakost na izvršnim pozicijama i u nadzornim odborima hrvatskih tvrtki problem je na koji već dugi niz godina ukazuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U lipnju 2022. godine, Vijeće i Europski parlament postigli su politički dogovor o novom zakonu Europske unije kojim se promiče uravnoteženija rodna zastupljenost u upravama poduzeća uvrštenih na burzu.

Kako bi osigurale jednakost spolova u upravljanju, uvrštene tvrtke moraju osigurati 40% mjesta za osobe podzastupljenog spola (najčešće žene) na poziciji neizvršnih direktora ili 33% na svim direktorskim pozicijama do 2026. godine. Ovaj sporazum postignut je deset godina nakon prvog prijedloga, a bit će ključan za postizanje jednakosti spolova u svim državama članicama Europske unije.

Rodna nejednakost na izvršnim pozicijama i u nadzornim odborima hrvatskih tvrtki problem je na koji već dugi niz godina ukazuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Prema podacima Europskog instituta za rodnu jednakost (EIGE), samo je 26,2 posto žena bilo u odborima tvrtki upisanih na burzi u Hrvatskoj u 2020. godini, dok Deloitteovo izvješće iz iste godine navodi 30 posto.

Izjednačavanje spolova na svim razinama poslovanja ključno za unaprjeđenje društvenih i gospodarskih uvjeta

Za postizanje istinske ravnopravnosti spolova u poslovnom svijetu, ključno je promicati i postavljati žene na sve razine upravljanja, uključujući visoke rukovodeće pozicije i nadzorne odbore. Svjesni rodno neujednačene statistike u Hrvatskoj, ali i na razini cijele Europe, EBRD i Deloitte razvili su i u nekoliko navrata održali edukaciju na temu dobrog korporativnog upravljanja i rodne jednakosti u nadzornim odborima. Trening je dio sveobuhvatnog „Women in Business“ programa koji EBRD uz podršku donatora i partnera provodi u Hrvatskoj već 12 godina.

Riječ je o programu koji kroz niz aktivnosti podržava ekonomsko osnaživanje žena te stvara uvjete za njihovo značajnije uključivanje u poslovni svijet. Program pruža savjetodavnu podršku malim i srednjim tvrtkama koje vode žene, stvarajući uvjete za njihov uspjeh. Kroz ovaj program, stotine poduzetnica i tvrtki kojima upravljaju žene dobile su podršku u pristupu stručnom znanju, poslovnim vještinama, financiranju, savjetovanju, mentorstvu i umrežavanju.

Pridružite se predstavljanju programa „Women in the Boardroom“

COTRUGLI, vodeća poslovna škola na području jugoistočne Europe poziva na događanje „Women in the Boardroom“, koje organizira u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Deloitte Hrvatska, Odvjetničkim društvom Krehić Law i Privrednom bankom Zagreb.

Događaj će seodržati 4. svibnja 2023. godine s početkom u 18 sati u prostorijama Poslovne škole COTRUGLI, a okupit će vodeće poslovne žene u Hrvatskoj koje će podijeliti svoje bogato iskustvo i mišljenje o izazovima s kojima se suočavaju.

Sudionici će imati jedinstvenu priliku povezati se s izvanrednim profesionalkama, dobiti vrijedne uvide u strategije napredovanja te steći praktična znanja koja će im pomoći da se istaknu na vodećim pozicijama.

Prijavite se!


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.