Žensko poduzetništvo u svijetu: najbolji uvjeti u SAD-u, Novom Zelandu i Kanadi

Usprkos rodnim predrasudama koje često sprječavaju žene u ostvarivanju poduzetničkih kapaciteta, poduzetnice nastavljaju prevladavati ove izazove – zbog želje za uspjehom ili potrebe za preživljavanjem. Treća studija Mastercard Index of Women Entrepreneurs donosi novi popis zemalja koje pružaju najbolje uvjete i mogućnosti za žene kako bi se ostvarile kao poduzetnice. Index donosi i popis zemalja u kojima je udio žena koje su vlasnice poduzeća najveći u odnosu na ukupan broj svih vlasnika poduzeća.

Na temelju javno dostupnih podataka međunarodnih organizacija, uključujući Međunarodnu organizaciju rada, UNESCO i Global Entrepreneurship Monitor, globalni Index prati napredak i postignuće žena poduzetnica i vlasnica tvrtki na 58 tržišta (što predstavlja gotovo 80% svjetske ženske radne snage). Rezultati su ponovno potvrdili da žene bolje napreduju na otvorenim i dinamičnim tržištima na kojima je podrška malim i srednjim poduzećima velika, a poduzetnice na tim tržištima imaju i lakši pristup kapitalu, financijskim uslugama i akademskim programima.

Od prvih 20 rangiranih tržišta, 80% su gospodarstva s velikim dohotkom koja imaju poticajne poduzetničke uvjete. Ova tržišta uključuju Sjedinjene Američke Države koje su prvi put na vrhu ljestvice, a Novi Zeland je na drugom mjestu.

Mastercard Index of Women Entrepreneurs tako otkriva 10 vodećih tržišta koja pružaju najbolje uvjete i mogućnost za napredak poduzetnica:

 1. SAD – 70,3%
 2. Novi Zeland – 70,2%
 3. Kanada – 69,0%
 4. Izrael – 68,4%
 5. Irska – 67,7%
 6. Tajvan – 66,2%
 7. Švicarska – 65,8%
 8. Singapur – 65,6%
 9. Ujedinjeno Kraljevstvo – 65,6%
 10. Poljska – 65,1%

Od 58 tržišta, 8 se tržišta popelo na ljestvici za najmanje pet razina u odnosu na rezultate iz prethodnih godina što je potaknuto skoro dvostrukim porastom stope poduzetničke aktivnosti žena. Nakon Francuske (+22 mjesta) slijede Indonezija (+13), Kostarika (+11), Tajvan (+9), Irska (+7), Ruska Federacija (+6), Tajland (+5) i Gana (+5).

Index također sugerira kako mogućnost za poduzetništvo nije nužno usklađena s bogatstvom i napretkom tržišta. Zemlje s manje povoljnijim potpornim uvjetima kao što su Uganda, Gana i Bocvana svrstane su u vodeće tri zemlje prema stopama žena koje su vlasnice poduzeća. Žene na tim tržištima smatraju se poduzetnicama koje su to odlučuju iz nužde za preživljavanjem, usprkos nedostatku financijskog kapitala i pristupu uslugama.

Utvrđeno je i 10 tržišta na kojima je udio žena koje su vlasnice poduzeća najveći u odnosu na ukupan broj svih vlasnika poduzeća:

 1. Uganda – 38,2%
 2. Gana – 37,9%
 3. Bocvana – 36,0%
 4. SAD – 35,1%
 5. Novi Zeland – 31,8%
 6. Rusija – 31,2%
 7. Malavi – 31,1%
 8. Australija – 30,9%
 9. Angola – 30,3%
 10. Portugal – 30,2%

„Tvrtke u vlasništvu žena i one koje vode žene snažni su katalizatori za ekonomski rast što poboljšava živote u zajednici. Ovom studijom fokus stavljamo i na one nedovoljno zastupljene jer danas nejednakost i isključenost još uvijek suzdržavaju žene. U Mastercardu vjerujemo da dobre ideje dolaze odasvud. Sada je vrijeme da vlade i organizacije djeluju zajedno kako bi pružile podršku ženama da unaprijede svoje poslovanje iskorjenjujući rodnu pristranost tako da osiguraju veći pristup obrazovanju i financijskoj uključenosti“, rekla je Ann Cairns, izvršna potpredsjednica Mastercarda.

Druge ključne spoznaje:

 • Žene postižu rodnu ravnopravnost s muškarcima u pogledu poduzetničke aktivnosti na sedam tržišta: u Ekvadoru, Indoneziji, Filipinima, Vijetnamu, Gani, Nigeriji i Ugandi. U međuvremenu, poboljšanja u Angoli, Malaviju, Kostarici, Tajlandu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima također su pomogla u smanjenju rodnih razlika.
 • Studija je također pokazala sposobnost žena da napreduju kao vlasnice poduzeća i da traže mogućnosti čak i tamo gdje kulturalni i socijalni uvjeti nisu optimalni. To se pokazuje na određenim tržištima na kojima je stopa žena kao vlasnica poduzeća visoka usprkos nedostatku kulturalne prihvaćenosti i društvenih poticaja. Prema podacima Svjetske banke, 45% ekonomija širom svijeta ima zakone koji ograničavaju odluku žena da se pridruže tržištu rada[1].
 • Rezultati su pokazali da postoje značajne razlike unutar regija, posebno na Bliskom istoku te u Africi i azijsko-pacifičkom području. Dok tržišta poput Ugande, Gane, Bocvane, Malavija i Angole pokazuju iznimno veliku stopu žena koje su vlasnice poduzeća, zemlje poput Saudijske Arabije, Egipta, Irana, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Tunisa i Etiopije još imaju prostora za napredak jer je stopa žena koje su vlasnice poduzeća 15% i niže. Slično tome, Novi Zeland, Australija i Vijetnam nadmašuju zemlje iz regije poput Bangladeša, Indije, Malezije, Južne Koreje i Japana u pogledu udjela žena koje su vlasnice poduzeća.

Cijelo izvješće dostupno je na sljedećoj poveznici.

[1] https://wbl.worldbank.org/en/data/exploretopics/starting-a-job

Podijeli

Odgovori

Top