Vrhunska graševina možda je i najprepoznatljiviji brend Požeško-slavonske županije, koja se na turističkom tržištu pozicionira kao Zlatna Slavonija. Kako uskladiti i standardizirati lokalnu gastro ponudu s nagrađivanim vinima i nuditi jedinstveni eno-gastro doživljaj, izazov je s kojim su se prije nekoliko godina suočili u ovoj slavonskoj županiji. Tako je nastao projekt Zlatna Slavonija Eno&Gastro Turističke zajednice Požeško-slavonske županije koji traje u kontinuitetu već nekoliko godina, a krajem studenog završena je i posljednja ovogodišnja vinska radionica.
„S ciljem podizanja kvalitete usluge ugostiteljskih objekata uz nadogradnju i usavršavanje a la carte ponude, TZ Požeško-slavonske županije prije četiri godine pokrenula je ovaj opsežan projekt. U suradnji s poznatim stručnjacima – chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem na edukacijama i radionicama već prve godine sudjelovalo je više od 80 kuhara, konobara, sommeliera i barista, vlasnika ugostiteljskih objekata i vinarija s područja čitave županije, a projekt uključuje i studijska putovanja vlasnika ugostiteljskih objekata, vinarija i kušaonica u destinacije koji su primjeri najbolje prakse“, kaže Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.
Ističe kako je osnovni preduvjet turističkog rasta i napretka integralno upravljanje kvalitetom, a u promotivnom smislu naglašavanje komparativnih prednosti Zlatne Slavonije poput iznimno očuvane prirode, aktivnog turizma, smještaja u vilama i kućama za odmor ili na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uz prekrasnu vinsku priču u kojoj glavnu ulogu ima vrhunska graševina sljubljena s jelima temeljenim na lokalnim proizvodima.
Kako do zadovoljnog gosta?
„Kako je jedan od temeljnih motiva dolaska u destinaciju eno-gastro ponuda, a Slavonija je poznata po gostoljubivosti i autentičnoj kuhinji, želimo našim gostima predstaviti tradicijska jela na moderniji način i uz svako od njih ponuditi vino iz jednog od tri vinogorja Zlatne Slavonije, među kojima je Vinogorje Kutjevo jedno od najpoznatijih u vinskom svijetu. Ovim projektom ne podižemo samo kvalitetu usluge i ponude ugostiteljskih objekata, vinarija i kušaonica, nego potičemo i lokalnu proizvodnju, podržavamo male proizvođače, promoviramo lokalnu kulturu, čuvamo tradiciju i razvijamo turizam u Slavoniji, a u konačnici imamo zadovoljne goste koji nam se rado vraćaju. Na taj način doživljaj destinacije postaje potpun“, poručuje Maja Jakobović.
Samo ove godine – koja je četvrta godina provođenja projekta – organizirano je pet vinskih radionica na kojima se – osim o karakteristikama i različitim terroirima graševine i njezinom širokom spektru stilova – raspravljalo i o cjenovnim razredima bijelih i crnih sorti u Hrvatskoj, jedna od kuharskih radionica organizirana je za učenike Obrtničke škole u Požegi, buduće kuhare. Kroz praktični rad, učenici su pripremali razna jela i učili radne procese od filetiranja ribe do pečenja ribe u soli, dok su kroz razgovor i savjet s vrhunskim chefom iz prve ruke saznali sve o izazovima i ljepotama kuharskog posla.
Od baštine do vrhunskog doživljaja
Zlatna Slavonija Eno&Gastro nastavlja se i sljedeće godine, vlasnici ugostiteljskih objekta, vinarija i njihovo osoblje primjenjuju sve ono što su naučili i usavršili, a što je najvažnije ovakvi projekti podižu svijest o važnosti cjeloživotnog obrazovanja.
„Iz godine u godinu nadograđujemo i širimo projekt kako bismo našu bogatu vinsku i kulinarsku baštinu pretvorili u jedinstveni eno-gastro doživljaj za sva osjetila. Sve smo elemente povezali u jedinstvenu priču – od načina proizvodnje, posluživanja i kulture stola do organoleptičke analize različitih stilova vina karakterističnih za naša tri vinogorja“, ističe direktorica TZ Požeško-slavonske županije.