Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Zlato je isplativo ulaganje, no što je s dijamantima?

Na prvi pogled, ove su investicije slične, ali to zapravo ne može biti dalje od istine.

Za vrijeme visoke inflacije, kakvu mnogi analitičari očekuju u narednom periodu, investitori pokušavaju zaštititi svoje bogatstvo ulaganjem u realnu imovinu. Tradicionalni ulagački instrumenti koji se smatraju realnom imovinom su plemeniti metali, kao što je investicijsko zlato ili pak drago kamenje u obliku investicijskih dijamanata. Zlato se već pokazalo kao isplativ oblik takvog ulaganja s obzirom na prosječni rast cijene od oko 8.3% godišnje u zadnjih 20 godina, no što je s investicijskim dijamantima?

Razlike zlata i dijamanata

Na prvi pogled, ove su investicije slične, ali to zapravo ne može biti dalje od istine. Prva je velika razlika standardiziranost – dijamanti dolaze u svakakvim oblicima i veličinama, dok je investicijsko zlato jasno standardizirano i njegova se cijena određuje na burzama. Cijena zlata stoga je podjednaka u cijelom svijetu, dok cijena nekog dijamanta ovisi o njegovom obliku, porijeklu, ali i maržama trgovaca dijamanata koje su znatno veće od marži trgovaca zlata.

Zbog velikih marži, investitor prilikom prodaje svojih dijamanata za njih dobije puno manji iznos od onog koji je platio prilikom kupnje. Naime, trgovci mogu dijamante nabaviti po relativno niskim cijenama, zbog čega im nije isplativo otkupljivati dijamante od građanstva, tako da mnogi to uopće ni ne rade. Ulagači stoga nerijetko “zapnu” s dijamantom u vlasništvu kojega jako teško mogu zamijeniti za gotovinu, a ako to i uspiju, iznos koji dobiju manji je od onog kojeg su platili. Kod zlata, s druge strane, postoji veliki broj trgovaca koji su spremni kroz otkup zlata dati cijenu koja je blizu onoj burzovnoj.

Još jedna razlika je i način dobivanja zlata i dijamanata. Zlato se dobiva isključivo rudarenjem i nije ga moguće umjetno stvoriti u laboratoriju, zbog čega se radi o izrazito rijetkom elementu s ograničenom ponudom. Dijamanti, s druge strane, mogu biti i sintetički stvoreni, zbog čega njihova ponuda na tržištu nije ograničena njihovom količinom u prirodi.

Naposljetku, bitnu razliku predstavlja i činjenica da je investicijsko zlato oslobođeno svih poreza prilikom prodaje i kupnje, dok je kod kupnje dijamanata potrebno platiti PDV koji direktno umanjuje isplativost takvog ulaganja. Kada se na to doda visoka marža preprodavača, jasno je zašto dijamanti nisu najbolji izbor imovine u koju bi trebalo ulagati.

Investicijsko zlato prikladnije je za ulaganje od dijamanata

Primarna uloga dijamanata ipak će uvijek biti ona estetska, a ne investicijska. Ako investitor traži oblik realne imovine u kojeg bi htio uložiti, ulaganje u zlato i dalje je najbolja opcija zbog visoke likvidnosti, malih troškova te izostanka poreznih opterećenja.

To bi se posebno moglo pokazati istinitim u narednom periodu u kojemu mnogi očekuju visoku inflaciju zbog koje bi novci na bankovnom računu mogli još više gubiti na vrijednosti, dok bi zlato moglo u to isto vrijeme na vrijednosti puno dobiti.

Pročitajte još:

Financije

Pitanje je hoće li euro uopće postojati za nekoliko desetljeća.

Financije

Zlato je u proteklih 20 godina u prosjeku nosilo prinos od oko 8.3% godišnje, a od početka 2022. godine do listopada cijena zlata u...

Ekonomija

Invera Private Equity Fund, privatni dionički fond sa sjedištem u Nizozemskoj, investirao je u hrvatski brend Kompare.

Financije

Investicijsko zlato sve je popularniji financijski instrument namijenjen dugoročnoj štednji u kojeg ulaže rastući broj investitora, a radi se o zlatnicima i zlatnim polugama...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.