Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Znate li koji grad ima Cestu ruža i vina, kukuruzni labirint i više od stotinu bećaraca?

Pleternico volim tvoje staze i curice što po njima gaze, riječi su bećarca, koji je upravo u ovom gradu dobio svoj prvi muzej

Pleternicu, grad pored Požege u Požeško-slavonskoj županiji, posjećuju mnogobrojni hodočasnici kada tiho i u molitvi odlaze do Svetišta Gospe od suza, uz talijansku Siracuzu jedino takvo mjesto na svijetu. Svetište Gospe od suza posebno se posjećuje u doba Devetnice Gospi od suza, u razdoblju od 23. do 31. kolovoza.

Spuštajući se od svetišta niz brežuljak, put vodi do Ceste ruža i vina, spoja kulture, enologije i prirodnih ljepota. Po čemu je zapravo posebna ta cesta? Njenom duljinom od 3,5 kilometara uz čokote vinove loze zasađene su ruže raznih boja. Njihov suživot uz lozu posebno je zanimljiv vinarima, jer upravo ruže upućuju na neke bolesti. Tako, primjerice sedam dana prije početka peronospore upravo ruže, promjenom svoje boje pokazuju vinarima da će uskoro doći do bolesti vinove loze.

I Madame Clicquot se oduševila Pleternicom

Da je ovo i u prošlosti bio iznimno bogat vinorodan kraj potvrđuju i brojne legende. Jedna od njih kaže da je udovica  Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima i bačvama od hrastovine da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove. U njezinu čast, jedan od brežuljaka, a kasnije kupaža graševine, rajnskog rizlinga, bijelog pinota i domaće ranine, dobili su ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali prezime Clicquot. Upravo na ovom brežuljku smještena je i poznata hrvatska vinarija Markota, nezaobilazno mjesto za sve vinoljupce i one koji će to postati.

Osim svetišta i Ceste ruža i vina, na vrhu Starac, na 347 metara nadmorske visine nalazi se kapelica sv. Petra, mjesto molitve i mira. Do nje se može doći pješice, biciklom, automobilom ili autobusom. Zanimljiv je i prvi kukuruzni labirint koji se nalazi na OPG-u Pilaš u Viškovcima, na pola puta između Pleternice i Požege. I mladi i stari vole zaviriti u taj labirint nepravilnog oblika.

U Etno kući Bello uživat ćete u specijalitetima tradicionalne slavonske kuhinje, a ljubitelji prirode neće propustiti Ranč Čondić, bogat biljnim i životinjskim svijetom, isprepleten šumskim šetnicama, a na livadama uz jedno od njegova tri jezera, uživat ćete u obiteljskom pikniku.

Baja, domaćin Etno kuće Bello

Prvi Muzej bećarca u svijetu

Nerijetko se u Pleternici zapjeva i pravi bećarac. Upravo je bećarac utkan u život i običaje Slavonije, pogotovo Pleternice, koja je bila graničarski kraj, a više od stotinjak bećaraca dolazi s tog područja. Nastao je u razdoblju ukidanja vojne krajine i odlaskom Turaka. S bećarcem se rađalo, živjelo i umiralo. No, što je zapravo bećarac? To je deseteračka glazbena vrsta u kojoj se na glazbeni obrazac i brojne inačice pjevaju po sadržaju različiti deseterački stihovi, koji mogu biti satirični, ljubavni ili erotski. U bećarcu se hvali osobnost i ljepota, a natpjevavaju se dvojica ili više pjevača. Obično je drugi stih šaljiva antiteza prvom stihu. Nekada se bećarac pjevao uz pratnju glazbala – gajda, samice ili tambure. Inače, naziv bećar ima korijen iz turske riječi „bekar“ koja u slobodnom prijevodu simbolizira momka samca, bekriju i veseljaka sklonog piću i ženama. Bećar nije volio raditi, bio je neženja, a udvarao se djevojkama i udanim ženama. O jedinstvenosti bećarca dovoljno ukazuje činjenica da je od 2011. na UNESCO-voj listi kulturne nematerijalne baštine, a u Pleternici će uskoro biti otvoren i Muzej bećarca na glavnom trgu, Trgu bećarca.

Gdje odsjesti?

Na području Pleternice odsjesti možete u apartmanima Slavonska kuća sa šest soba, Ankina kuća s dva apartmana te ugostiteljskom objektu Klas s pet soba i restoranom.

Ljubitelji biciklizma  područje Požege i Pleternice mogu istražiti na čak 19 biciklističkih staza i potražiti smještaj u nekoliko bike friendly objekata, a planinari će odabrati jednu od deset planinarskih staza.

 


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.