Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Znate li kako pobijediti u pregovorima?

Korištenje ovih tehnika koje su zasnovane na emotivnoj inteligenciji, a ne klasičnim pristupima zasnovanim na logici i razlozima, garantira konkurentnu prednost u bilo kojoj diskusiji.

Tradicionalni savjeti za pregovaranje su zadržavanje “poker face” i ne otkrivanje emocija. Kako je ranije shvaćano, emocije su bile prepreka za dobar ishod i stručnjaci su savjetovali da ljude treba “odvojiti” od problema.

Međutim, kako Time piše, kako je moguće odvojiti ljude od problema tako, kada njihove emocije i jesu problem?

Zbog toga, umjesto da negiraju ili ignoriraju emocije, dobri pregovarači ih identificiraju i utiču na njih. Emocije nisu prepreke uspješnom pregovaranju, one su sredstvo, prenosi bizlife.rs. Ove taktike za pregovore savjetuje Chris Voss, bivši vodeći pregovarač kriminalističko-istražne i obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država – FBI:

Pažljivo birajte izraze

Ponovite više puta jednu od tri posljednje riječi koje vam je sugovornik rekao. Kako kažu, to je najbrži način da učinite da vaš partner u razgovoru osjeti dovoljno sigurno da bi se “otkrio”. Ljepota ove taktike je u jednostavnosti. Takva taktika će vam omogućiti više vremena za razmišljanje.

Prakticirajte taktičku empatiju

Pokažite svom sugovorniku da vidite nijanse njegovih emocija. Proaktivno označite njegove strahove. Fraze poput “Čini mi se da ste uplašeni zbog…” ili “čini se da ste zabrinuti zbog…” imaju dug put u razoružavanju sugovornika. Također, shvatite što je najgore što sugovornik može da kaže o vama i recite to prvi.

Dođite do “NE”

Ako stalno “tražite” suglasnost od protivnika, to će samo napraviti obrambeni stav kod njega. Time ćete ga “satjerati u ćošak”. Ali ako kažete “ne”, sugovornik će se osjećati sigurnije, kao da on kontrolira situaciju. Postavljajte pitanja bez orijentacije poput “Da li je sada loše vrijeme za pričanje?” ili “Da li ste odustali od ovog projekta”.

Iskoristite okidač “To je točno”

U momentu kada uvjerite nekoga da razumijete njegova osjećanja i nade, trenutak je kada može doći do kraja pregovaranju. Taj čuveni izraz “to je točno” potvrđuje i sumira kako se vaš sugovornik osjeća i što želi. To će mu omogućiti da sagleda situaciju i da potvrdi empatiju s vama.

Kreirajte iluziju kontrole

Tajna pregovaranja je da drugoj strani date iluziju kontrole. Ne pokušavajte da primorate protivnika da prizna da ste u pravu. Postavite pitanja “kako” ili “što”, tako da vaš protivnik koristi mentalnu energiju da utvrdi odgovor.

Bilo da primjećujemo ili ne, svakoga dana vodimo neku vrstu pregovora. Bilo na poslu oko rada i plate ili kod kuće s obitelji oko, na primjer, hrane.

Time navodi da korištenje ovih tehnika koje su zasnovane na emotivnoj inteligenciji, a ne klasičnim pristupima zasnovanim na logici i razlozima, garantira konkurentnu prednost u bilo kojoj diskusiji.

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.