Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Znate li koja je obrazovna ustanova u potpunosti prešla na opskrbu grijanja obnovljivim izvorom energije?

Ovaj inovativni projekt početak je i iskorak ulaganja jedne sastavnice Sveučilišta u Zagrebu u opskrbu obnovljivim izvorom energije.

U Hrvatskoj se događa ekološka revolucija. Po prvi puta u povijesti, jedna obrazovna ustanova u potpunosti je prešla na opskrbu grijanja obnovljivim izvorom energije.

Nakon više od 40 godina od prvog otkrivanja, geotermalno polje Zagreb koristi se za grijanje cijelog kompleksa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

”Prelaskom na geotermalne izvore uštedjet ćemo na troškovima grijanja koji su za ovaj fakultet visoki zbog naše velike površine, a isto tako korištenjem obnovljivog izvora energije zadovoljavamo određene kriterije, koji se od nas zahtijevaju prilikom prijava na europske projekte. Nadam se da ćemo tako lakše doći do sredstava kako bismo ostvarili naš projekt Zapadnog kampusa Sveučilišta u Zagrebu!”, izjavio je dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević.

Eksploatacijsko polje geotermalne vode Zagreb otkriveno je 1977. godine nakon hidrodinamičkih ispitivanja u negativnoj naftnoj bušotini Stupnik-1, koja je izrađena još 1964. godine. Probna eksploatacija tople vode započela je 1981. godine, a na polju je izrađeno ukupno 15 bušotina.

‘Prelaskom na korištenje toplinske energije akumulirane u geotermalnoj vodi fakultet ostvaruje više prednosti, prije svega odmah dobiva otprilike 10% nižu cijenu grijanja, a kako se radi o obnovljivom izvoru energije koji ne proizvodi stakleničke plinove, KIF će smanjiti ukupni ugljični otisak za oko 2 tisuće tona CO2 godišnje. KIF tako pridonosi energetskoj neovisnosti RH jer se koriste stabilni energetski kapaciteti iz obnovljivih izvora. Bilo kakvi mogući poremećaji na svjetskom tržištu kod uvoza plina neće više imati nikakav utjecaj na stabilnost grijanja fakulteta”, objasnio je Vladimir Cazin, dipl. inž. naftnog rudarstva, GPC INSTRUMENTATION PROCESS d.o.o., Zagreb.

Geotermalno polje Zagreb crpi se na više lokacija, a nalazi se na jugozapadnom prilazu Zagrebu te se rasprostire na površini od čak 54 km2. Voda koja izvire na 80 stupnjeva Celzijevih po sastavu je pogodna i za liječenje degenerativnih bolesti kralježnice, zglobova, reumatskih bolesti te u cilju rehabilitacije nakon rekonstruktivno-operativnih zahvata, neuroloških bolesti i nekih oblika kroničnih ginekoloških bolesti.

Ovaj inovativni projekt početak je i iskorak ulaganja jedne sastavnice Sveučilišta u Zagrebu u opskrbu obnovljivim izvorom energije. Bušotina geotermalnog polja Zagreb od Kineziološkog fakulteta udaljena je samo stotinjak metara, a u bliskoj budućnosti mogla bi opskrbljivati i susjedni kompleks Studentskog doma, Kampus te vanjske sportske terene koji će biti izgrađeni u sklopu fakulteta.

S obzirom na ljekovita svojstva geotermalne vode, u planu je i izgradnja sportsko-rekreacijske zone zapadno od nedovršene Kliničke bolnice Novi Zagreb s ljetnim i zimskim kupalištem od ukupno 6 bušotina. Projekt je zamišljen kao termalno kupalište s rekreacijskim sadržajima kroz izgradnju geotermalnog jezera na površini od 10 000 m2 koje podrazumijeva visoku kvalitetu modernog kupališnog turizma kakvog u Hrvatskoj još uvijek nema.

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.