Znate li što je Lean menadžment?

U današnje vrijeme uz velik broj metoda za poboljšanje poslovanja poduzeća ističe se Lean menadžment koji je najobuhvatniji i najsnažniji koncept za postizanje poslovne izvrsnosti.

Njegova velika prednost je ta što jednako snažno unaprjeđuje poduzeća koja su krizi, koja dobro posluju, ali žele postići rast te poduzeća koja odlično posluju, ali im je stalni cilj unaprjeđenje kvalitete na svim područjima.

Što je Lean menadžment?

Lean menadžment, svjetski najpoznatiji koncept i filozofija za kontinuirano unaprjeđenje poslovanja, procesa i zaposlenika uspješno se primjenjuje zbog svoje univerzalnosti u financijskim institucijama, metaloprerađivačkoj i elektroindustriji industriji, industriji lijekova, prehrambenoj industriji, školstvu, zdravstvu, turizmu, u javnoj upravi, građevini, uslugama…

Lean filozofija u prvi plan stavlja principe:

  • Vrijednost koja se isporučuje klijentu
  • Uklanjanje svih vrsta zastoja
  • Čekanja i kašnjenja u procesima te
  • Težnja ka izvrsnosti.

U središtu Lean metodologije su procesi i postizanje izvrsnosti procesa.

Tko sve primjenjuje Lean menadžment?

Vrhunska poduzeća u svijetu poput Coca-Cole, Nestle-a, Boeinga, GE, Airbus-a, Klinike Mayo, Bank od America, primjenjuju Lean.

Hrvatska poduzeća koja su prepoznala snagu i prednosti Lean-a su: Raiffeisen banka, Hrvatski telekom, Pliva, Podravka, Končar energetski transformatori, Eko Međimurje, Končar, Assa Abloy Metalind, KBC Zagreb i mnogi drugi.

Koji su to Lean alati?

  1. Lean 5S, vizualni menadžment
  2. Lean menadžment, mapiranje procesa, Kaizen
  3. Lean prodaja i nabava
  4. Lean leadership, Kaizen
  5. Lean ured, mapiranje procesa, vizualni menadžment

Što se događa kada se primjenjuje Lean?

Dosadašnja iskustva primjene Lean principa i alata u poduzećima pokazala su da se njegovom primjenom vrlo brzo smanjuju troškovi poslovanja i zalihe, povećava se zadovoljstvo kupca, zaposlenici su motiviraniji za rad, skraćuje se vrijeme proizvodnje, pružanja usluge i isporuke proizvoda i usluga…

 

Autor: Prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić

Manager.ba/poslovnaucinkovitost.eu

Podijeli

Odgovori

Top