Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Zvonko Bogdan otvara muzej i ulazi na hrvatsko tržište vina

Zvonko Bogdan, doajen tamburaške glazbe koji se proslavio pjesmama poput Osam tamburaša s Petrovaradina, Već odavno spremam svog mrkova, Tko te ima taj te nema, Fijaker stari i mnogim drugima ušao je u vinski biznis.Trenutno on i njegov tim pregovaraju s distributerom i pripremaju se za ekskluzivni ulazak na hrvatsko tržište vina.

Zvonko Bogdan, doajen tamburaške glazbe koji se proslavio pjesmama poput Osam tamburaša s Petrovaradina, Već odavno spremam svog mrkova, Tko te ima taj te nema, Fijaker stari i mnogim drugima ušao je u vinski biznis.Trenutno on i njegov tim pregovaraju s distributerom i pripremaju se za ekskluzivni ulazak na hrvatsko tržište vina.

Potvrdio nam je to Zlatko Živanić, menadžer Vinarije Zvonko Bogdan, u suvlasništvu popularnog umjetnika. Vinarija je trenutno prisutna na tržištima Srbije, Bosne i Njemačke, a uz hrvatsko tržište koje će biti pokriveno uskoro, pregovara se s distributerima iz Makedonije i Crne Gore. Ne računajući sezonske radnike zapošljava 15 ljudi. Kao najveću snagu Vinarije Živanić ističe kvalitetu vina, a trenutna ‘slabost’ jest kapacitet od 300 tisuća litara koji planiraju doseći  za pet godina. U vinariji to ne smatraju slabošću, naprotiv. To znači da ulazak na hrvatsko tržište neće pokrivati cijeli HORECA kanal, već samo najekskluzivnije ugostiteljske objekte. Svi ostali, koji će željeti uživati u vinima i starogradskim hitovima Zvonka Bogdana morat će se osobno uputiti u tradicionalni vinski kraj, u Vinariju koja se nalazi na istočnoj obali jezera Palić, na sjeveru Vojvodine. Kako doznajemo od proljeća 2012. planiraju se i organizirani turistički posjeti.  Povodom ulaska na hrvatsko tržište razgovarali smo s Zlatkom Živanićem koji nas je uveo u projekt Vinarije Zvonko Bogdan.

Vinarija Zvonko Bogdan

Vinarija Zvonko Bogdan

Vinarija Zvonko Bogdan?! Poznata je Zvonkova ljubav prema konjima, ali od kuda on u priči s vinima?
Zvonko Bogdan želio je uz vinariju na jednom mjestu ujediniti i neke njegove stvari. Konkretnije napraviti muzej Zvonka Bogdana. Mjesto na kojem će se nalaziti sve njegove diplome, pokloni, trofeji, uspjesi,neke autentične stvari iz prošlosti koje je sakupljao i danas skuplja. Tako je nastala ideja. Ulazeći u cijelu priču Zvonko Bogdan je kao uvjet postavio da kvaliteta vina ne smije pasti ispod renomea njegovog imena.

‘Hi-tech’ vinarija

Kako to mislite postići?

Zgrada Vinarije gradi se već tri godine i ima 5600 metara četvornih. U sklopu objekta nalazit će se hotel i restoran,a pored njih Zvonkov muzej. Vinarija ima kapacitet proizvodnje 300 tisuća litara, a  trenutno je popunjeno 30 posto. Barik podrum je površine 1.050 metara četvornih, a proizvodni dio vinarije 2.250 metara četvornih. Sve je povezano internetom. Omogućuje nam to da svaki  proizvodni proces svakodnevno pratimo čak i u Njemačkoj. Enolozi, vinari, podrumari, svi u svakom trenutku prate promjene ako ih ima. Svaki tank, vinifikator, veća barik bačva su na internetu, uz  računalno određivanje temperature. Bez toga vino se mora svakih pola sata obilaziti, a govora o napuštanju vinarije na dan-dva nema ni u snu. Kompjuterizacijom vinarije ne mogu se događati  izgovori poput ‘prije pet godina smo imali super vino, ali kako smo to uspjeli – nitko nema pojma’. Sve se u svakom trenutku zna i bilježi  na računalu. Za svaki tank bilježimo od koga smo kupili,  koje vino je unutra, dali je kupaža, tko je što mijenjao, servisirao, kontrolirao. Sve to radimo uz pomoć računala, a ne da kredom po bačvi pišemo gdje je što i tko radio.

Thomas Seeger i Zvonko Bogdan

Thomas Seeger i Zvonko Bogdan

Predstavite nam vaš tim, koji nije dobio niti malo lagan zadatak?
Da bismo tradiciju i iskustvo koje se stječe godinama koristili odmah, angažirali smo Thomasa Seegera, jednog od najboljih enologa u Europi koji je vodio glavnu riječ kod izbora sorti grožđa koje  smo sadili, načina sadnje i kvalitete naših vina.Znanje potrebno za uspješno bavljenje ovim poslom, uz tradiciju svoje vinarije (Vinarija Seeger, Njemačka, 1865.), stekao je i tijekom školovanja na Enološkom fakultetu u Geisenheimu (Njemačka), koji ima glas jednog od vodećih u svijetu. Njegov pomoćnik je Michael Acker, enolog vinarije Schumacher’s iz Njemačke. Zoltan Husag,završio je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smjer vinogradarstvo. U Vinariji Zvonko Bogdan, uz konzultacije s Thomasom Seegerom, vodi sadnju kao i održavanje vinograda.Naravno, tu je i Zvonko Bogdan.

Povećanje proizvodnje

Kada već spominjete vinograde molili bi vas da ih predstavite?
Vinarija Zvonko Bogdan trenutno ima dva zasada vinograda. Genetski materijal za njih donesen je iz Francuske i Njemačke. Prvi se nalazi oko vinarije na nekih 16 hektara. Ostali zasadi, oko devet hektara nalaze se na samoj obali jezera Ludaš, na salašu Zvonka Bogdana. Vinogradima je sad šesto i sedmo ljeto. Sljedeće godine, u proljeće sadit će se još 15 hektara i isto toliko naredne jeseni čime će biti zaokruženo 56 hektara što je bio početni plan. To je količina koja je, prema rječima Thomasa Seegera takva da može pratiti kvalitetu vinove loze, grožđa, od starta do prerade. Sve iznad toga je industrija.

Proizvodni pogon

Proizvodni pogon

Koje sorte vina imate i kako ste se odlučili za iste?
U Vinariji Zvonko Bogdan sve je razrađeno do posljednjeg detalja. Budući da mi u Subotici nemamo more, odlučili smo iskoristiti naše jezero. Odlučili smo da vinogradi budu što bliži vodi jer ona smanjuje razlike u temperaturi i zimi i ljeti. Naime, zbog vlage dobro je da loza tijekom cijele godine ima fotosintezu. U samo godinu dana napravili smo više od 180 analiza zemljišta, uzorke nosili na Enološki institut u München. Izbjegavali smo pijesak i tražili glinu i zemlju crnicu. Poslije obavljenih analiza, trebalo je odlučiti o sorti vina. Kod odlučivanja rukovodili smo se time koje su sorte bile zastupljene ovdje prije 150-200 godina, kad je Palićko spadalo u južna austrougarska vinogorja. Analizirane su i klimatske promjene u posljednjih 50 godina i primijećeno je da svakih 4-5 godina u jesen bude ranih mrazova, što nije dobro za kasno sazrijevajuće sorte. Upravo zato smo se odlučili za pet sorti: sauvignon blanc, pinot blanc, merlot, cabernet franc i frankovku.( Razgovarao: Mislav Nekić)


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.