Jeste li danas nazvali svog kandidata?

Jeste li danas nazvali svog kandidata?

Ako se bavite ljudskim potencijalima ili ste naprosto poslodavac koji ima veliku fluktuaciju ljudi, treba vam ‘bazen’ talenata u koji ćete uvijek moći posegnuti kada otvorite novo radno mjesto.

Zašto je to korisno?

Kvalitetne ljude uvijek ćete imati na raspolaganju i tako skratiti selekcijski postupak te preventivno djelovati na eventualna razočaranja (kandidat koji se pokaže kao loš izbor tek nakon što ste ga zaposlili). HR stručnjaci posebno moraju voditi brigu o kreiranju takve ‘baze’ – uostalom, to od vas očekuju i vaši klijenti.

Do kvalitetnih kandidata nije lako doći, kamoli kreirati njihovu bazu. Problem leži u činjenici što kvalitetne kandidate nije lako pronaći, ako niste s njima izgradili odnos kroz dobru i učestalu komunikaciju – čak i ako u tom razdoblju vaši klijenti nemaju otvorena radna mjesta na raspolaganju.

Komunikacija – jedini način za izgradnju odnosa s kandidatom

Ne treba previše mudrosti da bi postalo jasno kako je upravo komunikacija ključ izgradnje kvalitetnog odnosa s kandidatom. Ali nije važna samo komunikacija već i njezina učestalost.

1) Newsletter

Jednostavan, praktičan i učinkovit, tjedni ili mjesečni e-mail newsletter pomoći će vam da ostanete u kontaktu sa svojim kandidatima. Pritom ih nemojte ‘zagušiti’ informacijama. Pripremite kratak, ali informativan sadržaj usklađen s njihovim potrebama. Npr. informacije o različitim vrstama edukacije, stjecanju certifikata, predstavite im uspješne priče nekih drugih kandidata kako biste zadržali njihovu motivaciju.

Tijekom vremena, vaši će se kandidati početi oslanjati na vaš newsletter (i vas) kao na vjerodostojan izvor informacija.

2) Kontaktirajte kandidate

Još jedna popularna metoda komunikacije s kandidatima je imenovanje jedne ‘kontakt osobe’ koja će s kandidatima redovito komunicirati, odgovarati na njihova pitanja i postati prepoznatljivo ime u ovakvoj vrsti komunikacije, što će kreirati prijateljsku atmosferu između kandidata i vašeg odjela.

Uloga ‘kontakt osobe’ je nazvati ili poslati e-mail nekom od kandidata barem jednom mjesečno. Ne samo što ćete u izravnoj komunikaciji dobivati najpouzdanije i najnovije informacije o svom kandidatu, već ćete ga pravovremeno moći informirati o potrebi dodatnog usavršavanja.

Kao alternativa e-mailu, dozvolite kandidatima primanje najnovijih informacija i na druge načine, putem smartphone-a npr.

3) Društvene mreže

Nemoguće je izostaviti ovu stavku. Postoji bezbroj načina kako kreirati komunikaciju putem društvene mreže i pritom privući najbolje kandidate. Pozovite ih da vas slijede na nekoliko različitih društvenih mreža.

Kvalitetna komunikacija s kandidatima traži vrijeme, ali istovremeno donosi vjernost kandidata, njegovo povjerenje i interes. Brinite o svojim kandidatima – time će i vaše poslovanje dugoročno profitirati na najbolji mogući način.

Moj Posao

Podijeli

Odgovori

Top