Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

„A što sada?” Redakcijski savjet Poslovnog dnevnika traži rješenja krize

Okrugli stol redakcijskog savjeta Poslovnog dnevnika pod nazivom „A što sada?” pokušao je odgovoriti na najvažnija pitanja koja muče realni sektor, građane ali i državu u cjelini. Savjet je prošao u tonu umjerenog optimizma.

Okrugli stol redakcijskog savjeta Poslovnog dnevnika pod nazivom „A što sada?" pokušao je odgovoriti na najvažnija pitanja koja muče realni sektor, građane ali i državu u cjelini. Savjet je prošao u tonu umjerenog optimizma.

Dream Team Poslovnog

Poslovi dnevnik je na Savjetu okupio neke od najpoznatijih stručnjaka Hrvatske, a glavni govornici su bili analitičar i predavač na ZŠEM-u Velimir Šonje, znanstveni suradnik Ekonomskog instituta Zagreb Željko Lovrinčević, nagrađivani novinar Krsto Cviić, bivši potpredsjednik Vlade Goran Granić te Predrag Bejaković sa Instituta za javne financije.

– So far, so good, -započeo je svoje izlaganje Lovrinčević te dodao – naša zemlja će krizu osjetiti drugačije nego industrijski razvijene zemlje. Hrvatskoj prijete dva blaža udarca krize, a ne jedan jaki kao razvijene zemlje. Prvi udarac osjećamo sada, i on se očituje u padu proizvodnje i narudžbi. Drugi udarac će biti vezan za turizam, ovisno o uspješnosti turističke sezone. Tada nas eventualno može zadesiti još jedan rebalans proračuna.

– Bez obzira na trenutni pad proizvodnje, hrvatsko gospodarstvo će morati više izvoziti – smatra Šonje, i napominje – financijski sustav je stabilan jer su banke amortizirale prvi udar krize. Politika HNB-a na jesen pokazala se uspješnom.

Bez masovnih otpuštanja

– Naš najveći problem , što se tiče javnog sektora, nije broj zaposlenih. Tu smo u nekim okvirima zemalja u našem okruženju. Mora se raditi na povećanju učinkovitosti službenika zaposlenih u javnoj upravi, – objašnjava Bejaković. Granić je dodao da barem 50 posto kadra u javnom sektoru nije adekvatno kvalificirano za dužnosti koje obnašaju, te da je zapuštenost državne uprave složena i duboka tema.

Bauk MMF-a

Bivši potpredsjednik Vlade Granić imao je prilike pregovarati sa MMF-om u Hrvatskoj. -MMF sam doživio više kao administratora, koji se više bavi financijskim izračunima i ne promišlja toliko o razvoju države i o generatorima razvoja unutar nje. Jedan primjer je gradnja autocesta, koje su sve razvijene države europe riješile prije 20-ak godina. Njihovi izračuni su im govorili da se ne trebamo upuštati u tako veliki projekt, nego da ga značajno smanjimo.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.