Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

„A što sada?” Redakcijski savjet Poslovnog dnevnika traži rješenja krize

Okrugli stol redakcijskog savjeta Poslovnog dnevnika pod nazivom „A što sada?” pokušao je odgovoriti na najvažnija pitanja koja muče realni sektor, građane ali i državu u cjelini. Savjet je prošao u tonu umjerenog optimizma.

Okrugli stol redakcijskog savjeta Poslovnog dnevnika pod nazivom „A što sada?" pokušao je odgovoriti na najvažnija pitanja koja muče realni sektor, građane ali i državu u cjelini. Savjet je prošao u tonu umjerenog optimizma.

Dream Team Poslovnog

Poslovi dnevnik je na Savjetu okupio neke od najpoznatijih stručnjaka Hrvatske, a glavni govornici su bili analitičar i predavač na ZŠEM-u Velimir Šonje, znanstveni suradnik Ekonomskog instituta Zagreb Željko Lovrinčević, nagrađivani novinar Krsto Cviić, bivši potpredsjednik Vlade Goran Granić te Predrag Bejaković sa Instituta za javne financije.

– So far, so good, -započeo je svoje izlaganje Lovrinčević te dodao – naša zemlja će krizu osjetiti drugačije nego industrijski razvijene zemlje. Hrvatskoj prijete dva blaža udarca krize, a ne jedan jaki kao razvijene zemlje. Prvi udarac osjećamo sada, i on se očituje u padu proizvodnje i narudžbi. Drugi udarac će biti vezan za turizam, ovisno o uspješnosti turističke sezone. Tada nas eventualno može zadesiti još jedan rebalans proračuna.

– Bez obzira na trenutni pad proizvodnje, hrvatsko gospodarstvo će morati više izvoziti – smatra Šonje, i napominje – financijski sustav je stabilan jer su banke amortizirale prvi udar krize. Politika HNB-a na jesen pokazala se uspješnom.

Bez masovnih otpuštanja

– Naš najveći problem , što se tiče javnog sektora, nije broj zaposlenih. Tu smo u nekim okvirima zemalja u našem okruženju. Mora se raditi na povećanju učinkovitosti službenika zaposlenih u javnoj upravi, – objašnjava Bejaković. Granić je dodao da barem 50 posto kadra u javnom sektoru nije adekvatno kvalificirano za dužnosti koje obnašaju, te da je zapuštenost državne uprave složena i duboka tema.

Bauk MMF-a

Bivši potpredsjednik Vlade Granić imao je prilike pregovarati sa MMF-om u Hrvatskoj. -MMF sam doživio više kao administratora, koji se više bavi financijskim izračunima i ne promišlja toliko o razvoju države i o generatorima razvoja unutar nje. Jedan primjer je gradnja autocesta, koje su sve razvijene države europe riješile prije 20-ak godina. Njihovi izračuni su im govorili da se ne trebamo upuštati u tako veliki projekt, nego da ga značajno smanjimo.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Rastuću krizu treba iskoristiti kao priliku! Složili su se oko toga govornici konferencije Poduzetnički mindset čije je četvrto izdanje, održano u zagrebačkoj Laubi, nosilo...

Edukacija

Danas se u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održala konferencija „Kako preživjeti krizu u lancima vrijednosti“, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog...

Financije

Gotovo 70.000 subjekata koji zapošljavaju 225.000 zaposlenika značajnije je pogođeno pandemijom koronavirusa.

Komentari

U istraživanju je sudjelovalo više od 5.000 ispitanika, od čega je više od 2.000 ispitanika bilo iz Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.