Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

11. Svjetski tjedan zelene gradnje pokreće 135 događaja u 35 zemalja u borbi protiv klimatskih promjena

11. Svjetski tjedan zelene gradnje (WGBW) predstavlja središnji globalni događaj osvješćivanja i aktiviranja mreže Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (WorldGBC) i svih njegovih partnera, s preko 135 događaja u više od 35 zemalja, a koji se obilježava u periodu od 21. do 25. rujna 2020. godine.

11. Svjetski tjedan zelene gradnje (WGBW) predstavlja središnji globalni događaj osvješćivanja i aktiviranja mreže Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (WorldGBC) i svih njegovih partnera, s preko 135 događaja u više od 35 zemalja, a koji se obilježava u periodu od 21. do 25. rujna 2020. godine.

Svjetski tjedan zelene gradnje (WGBW)  je kampanja na godišnjoj razini koja nas sve motivira i osnažuje kako bismo utjecali na kreiranje, izgradnju i rekonstrukciju objekata prema principima zelene gradnje, a ove godine koristi slogan #ActOnClimate.

WGBC u okviru ove kampanje poziva građevinski sektor i nacionalne kreatore politika na poduzimanje hitnih akcija kako bi se sve zgrade gradile prema nZEB standardu te kako bi se prikazali primjeri dobre prakse predvodnika koji su pokazali gdje, zašto i kako se postiže nZEB standard.

Tjedan je također potaknuo više od 100 organizacija da prihvate Izjavu o pozivu na akciju (Call to Action statement), pozivajući sve razine vlasti da provode politiku kako bi osigurale sljedeće:

  • Do 2030. godine barem 40% manje zagađenja emisija ugljika za sve zgrade, infrastrukturne objekte i obnove, a sve nove zgrade moraju svesti operativne emisije ugljika na nulu
  • Do 2050. godine u novim zgradama, infrastrukturnim objektima i obnovama razine ugljika svest će se na nulu, a sve zgrade, uključujući postojeće zgrade, moraju biti zgrade s nultom potrošnjom energije i ugljika

Osim toga, ispred COP26 u studenom 2021., 10 novih tvrtki obvezalo se poduzeti akciju glede stvaranja zgrada nulte potrošnje energije potpisivanjem Net Zero Carbon Buildings Commitment, čime je ukupan broj potpisnika narastao na 110. Ova obveza prepoznaje poduzeća i organizacije koje poduzimaju mjere za postizanje nulte potrošnje energije u radu za svu imovinu pod njihovom izravnom kontrolom do 2030. godine, a sve zgrade će imati nultu razinu potrošnje ugljika u radu do 2050. godine.

Obveza je uspješno katalizirala značajan napredak s dvije potpisnice, Signify i Hudson Pacific Properties, koje su nedavno postigle svoje ciljeve ugljične neutralnosti prije roka.

WGBW predstavlja snažnu globalnu kampanju s ciljem podizanja svijesti, s obzirom da će događaji neprestano biti aktivni – 24 sata na dan, tijekom svih pet dana u tjednu, zapanjujućih 330 sati sadržaja uživo. Događaji će istražiti razne teme – od financijskih poticaja do implikacija glede potreba za hlađenjem, a uključivat će i razne relevantne studije. Također, na web stranici WorldGBC bit će dostupan i unaprijed snimljeni sadržaj stručnjaka iz industrije.

Cristina Gamboa, izvršna direktorica Svjetskog savjeta za zelenu gradnju

„U jeku razarajućih utjecaja klimatskih promjena na naš život, zajednicu i zdravlje, ulaganja u dugoročnu održivost nikad nisu bila važnija. Korištenjem zgrada nulte potrošnje energije, emisije C02 se mogu značajno reducirati kako bi se spriječile globalne posljedice klimatskih promjena. Usprkos dostupnim rješenjima, nužne su promjene u regulativi i legislativnom procesu na više razina, kako bi se ostvarili klimatski ciljevi za 2030. koji impliciraju pomak na zgrade nulte potrošnje energije.“

Dekarbonizacija cijelog sektora doživljava nagli porast, primarno iz perspektive djelovanja poduzeća. Takva ambiciozna putanja sektora izgrađenog okoliša daje jasan signal donositeljima političkih odluka, kako su kvalitetni i odvažni potezi mogući. Stoga su nužne i izmjene zakonodavnih okvira, u svrhu postizanja zdravih i otpornih zajednica, zaštite zdravlja planeta i njegovih građana te stvaranja jakih gospodarstava.

Za kraj, pozivamo Vas da se pridružite WorldGBC-ovoj seriji: Acting On Climate Thought Leadership Spotlight, koja dovodi vodeće stručnjake koji raspravljaju o ulozi zgrada nulte potrošnje energije u rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova. Imena uključuju: Nigel Topping, High Level Champion for Climate Action, COP26; Andreas Gyr, Sustainability Partner, Real Estate and Workplaces Services at Google; and Valentin Foltescu, Science Officer, Climate & Clean Air Coalition.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.