Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Zelena gradnja – jedan od najvažnijih segmenata održivog razvoja

Što znači zelena gradnja i zašto je danas toliko važna?

Sve veća popularnost koncepta održivog razvoja i svijest ljudi da se održivim i učinkovitim korištenjem resursa na planetu može osigurati kvalitetan život budućim naraštajima dovela je do istih zahtjeva, između ostalog, graditeljstva i arhitekture. Održiva arhitektura i graditeljstvo najčešće se opisuju terminima „ekološko planiranje” i „energetski učinkovita gradnja”, s kojima se često susrećemo. Ipak, područje održive i zelene gradnje ne može se promatrati kroz prizmu samo ova dva pojma jer pokriva znatno veći raspon tema poput kvalitete tehnologije i procesa, funkcionalne i specifične lokacijske karakteristike i slično.

Što znači zelena gradnja i zašto je danas toliko važna?

Građevinski materijali i zgrade iznimno su izdržljivi te tako utječu na naš okoliš i društvo dugi niz godina. Kroz većinu ljudske povijesti, građevine u kojima smo živjeli bile su prilično održive, građene samo od lokalno dostupnih materijala. Ipak, brzim rastom svjetske populacije i potražnjom za udobnijim stanovanjem u 20. stoljeću, usvojili smo i praksu gradnje koja negativno utječe na okoliš. Danas je gradnja i dalje sve izraženija, zbog čega građevinske prakse moraju postati održivije kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova, a pritom i zadovoljila povećana potražnja.

Globalna građevinska industrija trenutno koristi čak 40% svjetskih rezervi energije i odgovorna je za čak 40% onečišćenja pitke vode, što zajedno s rastućom populacijom na globalnoj razini jasno ukazuje na nedvojbenu potrebu implementacije održive gradnje kao jedine opcije.

Upravo iz tih razloga, jasni i sveobuhvatni zahtjevi i ciljevi održive gradnje zaslužuju našu veliku pažnju kako bi investitori i projektantski timovi mogli graditi objekte zadovoljavajućih ekoloških kvaliteta. Jasno je da će to biti moguće potpunim minimiziranjem utjecaja na okoliš kod svih aspekata gradnje, što uključuje nabavu materijala, potrošnju vode, korištenje energije, zbrinjavanje otpada i slično.

Kako bi se to postiglo, postoji nekoliko glavnih segmenata čije uvjete svaka zelena zgrada mora poštovati kako bi se uopće mogla pohvaliti tim imenom:

  1. Odabir lokacije – prvi korak kod projektiranja održive zgrade je odabir lokacije jer će upravo taj parametar imati veliki utjecaj na lokalni ekosustav i potrošnju energije unutar same zgrade. Najbolji izbor bi bili prethodno uređeni prostori koji su trenutno zapušteni jer predstavljaju puno bolji ekološki izbor, između ostalih, na prvi pogled možda i ne tako očitih prednosti, poput atraktivne lokacije za kupce, lakšeg dobivanja potrebnih dozvola, već uspostavljene infrastrukture i slično.
  2. Energetska učinkovitost – glavni cilj je smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima. Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada ima veliku ulogu u smanjenju ukupne potrošnje energije te se iz tog razloga nove zgrade moraju graditi imajući u vidu dugoročnu energetsku učinkovitost.
  3. Očuvanje voda – održiva gradnja treba nastojati smanjiti utjecaj na zalihe slatke vode. Veliki broj područja u svijetu se suočavaju sa sve većom nestašicom pitke vode, zbog čega je to jedno od ključnih načela.
  4. Optimizacija materijala – ključna je uporaba građevinskog materijala iz obnovljivih izvora. To uključuje drvo iz održivih izvora, alternative cementu koje imaju niže emisije ugljičnog dioksida, reciklirane građevinske materijale ili ciljanu upotrebu materijala koji se mogu ponovno upotrijebiti nakon što su profesionalno uklonjeni iz srušenih zgrada.
  • Poboljšanje kvalitete okoliša u zatvorenom prostoru – kvaliteta okoliša unutar zgrade ima značajan utjecaj na ljudsko zdravlje, udobnost i produktivnost. U skladu s tim, održive zgrade maksimiziraju prirodnu svjetlost, olakšavaju prirodnu ventilaciju, kontroliraju razinu vlage i izbjegavaju materijale s visokim emisijama hlapivih organskih spojeva.
  • Optimizacija rada – odabir materijala i sustava koji smanjuju zahtjeve za održavanjem, zahtijevaju manje energije i vode te proizvode manje otpada. Pravovremena pažnja na ovaj segment, odnosno u fazi projektiranja, poboljšava radno okruženje, povećava produktivnost i sprječava kvarove.

Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar za jugoistočnu Europu, osvrnuo se na važnost održive gradnje naglasivši: „Zelena gradnja nesumnjivo je jedno od najbrže rastućih tržišta u industriji, što i nije iznenađujuće s obzirom na sve dobrobiti koje donosi u pogledu zdravlja i kvalitete života. Osim toga, održiva gradnja je također isplativa zbog nižih troškova održavanja i uštede energije. Očuvanje prirodnih resursa i briga o okolišu ključni su za stvaranje kvalitetnih uvjeta za život ljudi, stoga je prelazak na sustav poput zelene gradnje jedan od najvažnijih segmenata održivog razvoja, čemu trebamo težiti za cjelokupni razvoj čovječanstva”.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.