Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

2 koraka potrebna za ostvariti stvarni potencijal

Dva jednostavna koraka dovoljna su kako biste otkrili svoj stvarni potencijal.

Dva jednostavna koraka dovoljna su kako biste otkrili svoj stvarni potencijal. Zamislite da sjedite s prijateljem na kavi i on vas pita koje su vaše vještine. Vjerojatno biste odgovorili:

  1. Ne znam.
  2. Nemam ih (puno).

Prvi odgovor je posljedica toga što niste dobro promislili o pitanju koje vam je postavljeno.

Drugi odgovor je ljudski: ljudi naprosto imaju poteškoća u prepoznavanju vlastitih vještina, jer ih uglavnom ne smatraju vještinama.

Vratimo se na vašu imaginarnu kavu s prijateljem. Nakon što ste mu dali jedan od ova dva odgovora, prijatelj bi vam mogao pomoći da otkrijete vještine koje stvarno posjedujete. Mogao bi vam čak ponuditi kartice s dodatnim pitanjima koja bi pomogla u otkrivanju vaših talenata. Krajnji cilj bi bio sastaviti popis vaših stvarnih vještina, utvrditi koje možda nedostaju, a koje je potrebno usavršiti.

Dobra je vijest da to možete odraditi i sami, bez kave i prijatelja, i to u sljedeća dva koraka:

  • Zapišite ideje.
  • Potražite obrazac koji se ponavlja.

Zapišite ideje

Samo pišite, ne mora biti savršeno, bitna je količina. Jedan papirić – jedna vještina. Napišite ih koliko god možete. Ovo nije vrijeme za analizu, samo pišite sve što vam pada na pamet, neka popis raste što je više moguće.

Ako ne znate kako pristupiti ovom zadatku, počnite tako što ćete odgovoriti na ova pitanja:

1. U čemu sam dobar?

Zaboravite na skromnost, ovo je popis za vašu dušu! Ako ne kasnite na dogovore, navedite ‘točnost’. Znate preživjeti mjesec s prihodima koje imate? Vaša vještina je ‘odlično raspolaganje financijama’.

2. Što mi dolazi prirodno?

Mislite da svatko može raditi isto što i vi? E pa, ne može. Ne može svatko s lakoćom pripremiti rođendanski party (organizacija događaja), upoznavati nove ljude (pristupačnost, komunikativnost) ili brinuti o kućnom ljubimcu (odgovornost). Samo zato što nešto radite s lakoćom, ne znači da to nije vještina. U stanju ste otputovati na dva tjedna s jednim ruksakom? Vjerujte, netko drugi bi dao sve da može biti tako organiziran i discipliniran.

Ok, shvatili ste princip…slijedi drugi korak:

Potražite obrazac koji se ponavlja

Sada kada imate pred sobom poveći broj papirića s vašim vještinama, neće vam trebati previše vremena da shvatite kako su neke od njih usko povezane.

Grupirajte ih po vlastitoj želji. Primjerice, na jednu hrpu možete staviti “Vještine koje volim prakticirati”. Ili “Vještine za koje mogu biti najbolje plaćen”; “Vještine koje želim poboljšati”, “Vještine koje dugo nisam koristio”.

Poigrajte se s kombinacijama i ne zaboravite na svoj popis dodavati vještine kojih se naknadno sjetite.

Uskoro ćete shvatiti da neki obrazac ipak postoji. Možda utvrdite da postoji grupa vještina kojima biste se rado posvetili, ali to ne možete u okvirima posla koji trenutno radite.

Ako nemate strpljenja za ispisivanje papirića i razmišljanje o sebi, učinite si barem tu uslugu da odvedete dobrog prijatelja na kavu i zamolite ga da popriča s vama o ovoj temi. Koju god metodu odabrali, krajnji cilj je:

povećati vlastito samopouzdanje (ako tražite posao ili razmišljate o prekvalifikaciji, ovo je dobar poticaj)
znati s čime raspolažete (ako želite promaknuće ili novi posao, možda trebate poraditi na novim vještinama)
osvijestiti ono što vam se podrazumijeva (ako želite da vam šef da povišicu, morate znati argumentirati na temelju čega je zaslužujete)

Želimo vam puno uspjeha!

Izvor: Business Insider


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.