20 godina Global Executive MBA: austrijsko-američka priča o uspjehu

Kada je Global Executive MBA program pokrenut 27. ožujka 2000. godine, bio je jedan od prvih austrijskih Executive MBA programa s tek nekolicinom MBA alumnija. Danas, gotovo 20 godina poslije,  Global Executive MBA program poslovnog sveučilišta WU Executive Academy ima trostruku akreditaciju (AACSB, AMBA i EQUIS) te je rangiran među 50 najboljih MBA programa u svijetu. Od njegovog začetka do danas, više od 600 menadžera iz više od 50 zemalja završilo je glavni program poslovnog sveučilišta.

Prije gotovo 20 godina poslovno sveučilište WU Executive Academy i njegova partnerska institucija Carlson School of Management, University of Minnesota, zakoračili su u novo razdoblje obrazovanja menadžera u Austriji. Ono što je nekoliko desetljeća postojalo u SAD-u i Velikoj Britaniji, konačno je bio dio portfelja WU Vienna – Executive MBA – praktični general management program osmišljen kako bi omogućio studentima stjecanje relevantnog znanja i vještina vezanih uz menadžment i liderstvo bez ometanja njihovih karijera.

Pionir na području obrazovanja menadžera

Prva Global Executive MBA generacija uključivala je 13 studenata, a njen početak 27. ožujka 2000.godine predstavljalo je povijest austrijskog MBA u nastajanju.

„Prije 20 godina pohađanje  Executive MBA programa uistinu je bilo nešto neuobičajeno. Mnogi moji prijatelji i poslovni partneri bili su iznenađeni što sam se godinama nakon stjecanja diplome odlučila vratiti na sveučilište. Vratila sam se jer sam dolazila iz filozofskog miljea te sam željela proći in-depth menadžment trening. Uz to, tražila sam nove poglede i pristupe mom svakodnevnom radu koji bi mi omogućili upravljanje obiteljskim poslovanjem za perspektivnu budućnost,” rekla je suosnivačica Securiketta Marietta Ulrich-Horn, koja je diplomirala u prvoj generaciji Global Executive MBA programa. „I isplatilo se, kako na osobnoj tako i na profesionalnoj razini. Tijekom programa upoznala sam i zavoljela Wernera, koji mi je danas suprug, a dvije godine nakon diplomiranja odlučili smo započeti vlastito poslovanje – Securikett. Danas zapošljavamo preko 80 ljudi i dostavljamo specijalizirane proizvode  klijentima u preko 40 zemalja,” dodaje.

Međunarodni i interdisciplinarni

Od njegovog začetka 2000. godine, više od 600 menadžera iz više od 50 zemalja završilo je glavni program poslovnog sveučilišta. Alumniji Global Executive MBA programa nalaze se na rukovodećim pozicijama u različitim industrijama, ne samo u Središnjoj i istočnoj Europi već i u drugim dijelovima svijeta: ”Apsolutno sam oduševljen načinom na koji se program razvijao tijekom proteklih 20 godina. Naši alumniji nisu samo u singapurskom zdravstvenom sektoru, ruskim telekomunikacijskim tvrtkama, slovačkim bankama, kanadskim tehnološkim tvrtkama te švicarskim farmaceutskim kompanijama već i u austrijskim tvrtkama temeljenim na tradiciji kao i inovativnim start-upovima,” rekla je  dekanica WU Executive Academy, Prof. Barbara Stöttinger, koja je preuzela ovu funkciju 2015. godine od prof. Bode B. Schlegelmilch, koji je osnovao Global Executive MBA.

Globalni lider zahvaljujući dvije diplome, 4 kontinenta i 16 mjeseci

„Održivi uspjeh ovisi o pravom sastavu: ovo se odnosi i na MBA programe – cjelokupni paket mora biti privlačan,” nastavlja  Prof. Stöttinger, „a Global Executive MBA program definitivno ima puno toga za ponuditi!”

Zahvaljujući suradnji s Carlson School of Management, sudionici Global Executive MBA programa po završetku svoje obuke dobivaju dvije MBA diplome, američku i europsku. Uz to, dobivaju pristup najvećoj mreži menadžera Srednje i istočne Europe, koja povezuje više od 4500 MBA diplomanata te se pridružuju jednom od vodećih alumni udruženja Amerike.

Global Executive MBA program sa skraćenim vremenom od 2010. godine ima trostruku akreditaciju (AACSB, EQUIS i AMBA) te je rangiran među 50 najboljih u svijetu prema  EMBA ljestvici Financial Timesa iz 2018.

Međunarodna središta (rezidencije) pružaju perspektivu od 360 stupnjeva

Studijska putovanja u SAD (New York i Minneapolis), Kinu (Hong Kong), Indiju (Hyderabad) i Južnu Ameriku (Argentina i Brazil) integralni su dio Executive MBA programa već mnogo godina. Studenti imaju koristi od ovih “međunarodnih rezidencija” na nekoliko načina: ujutro pohađaju predavanja; popodne idu u posjet regionalnim i međunarodnim tvrtkama kako bi iz prve ruke dobili saznanja o jedinstvenim poslovnim  i tržišnim okruženjima u kojima ove organizacije posluju. Nakon toga, sudionici imaju mogućnost razmijeniti viđenja i ideje s vrhunskim menadžerima.

Global Team Projekt— iznimno zahtjevno iskustvo

Završni dio Global Executive MBA programa je tzv. Team Project (GTP), tijekom kojeg 120 MBA sudionika iz tri vodeća sveučilišta iz Europe, Azije i SAD-a rade na složenim projektima u 21 timu. Ono što GTP čini posebnim je činjenica što student iz različitih Executive MBA programa udružuju snage preko i vremenskih zona i tri kontinent. Članovi virtualnog tima neće se osobno upoznati dok se njihov projekt ne završi. Budući da je okruženje posebno izazovno, student trebaju koristiti sve svoje znanje i vještine kako bi se uspješno nosili sa složenim i zahtjevnim zadatkom.

Podijeli

Odgovori

Top