Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

2000 djece čeka roditelje, 4000 obitelji posvojenje

U Zagrebu se održava prva hrvatska konferencija o posvajanju djece. Svrha je konferencije predstaviti nove prijedloge kako olakšati posvajanja, a to će se omogućiti uz ostalo i skorašnjim izmjenama Obiteljskog zakona.

U Zagrebu se održava prva hrvatska konferencija o posvajanju djece. Svrha je konferencije predstaviti nove prijedloge kako olakšati posvajanja, a to će se omogućiti uz ostalo i skorašnjim izmjenama Obiteljskog zakona.

U domovima za nezbrinutu djecu nalazi se oko dvije tisuće djece. U novu obitelj ode tek njih petero, šestero, a oko 4000 obitelji čeka na posvojenje. Na centrima za socijalnu skrb, ali i sudovima velika je odgovornost, ističe ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Ne smije se dogoditi da pojedinci u centru dugo razmišljaju da li pokrenuti uzimanje roditeljske skrbi ili ne obitelji koja je gasila cigarete na svome djetetu, obitelji koja je bila u stanju daviti svoje dijete, upozorila je.

Pravo na sretnu obitelj ima svako dijete i svi zajedno možemo učiniti da tako i bude. Naime, prošle je godine samo 90 djece otišlo u posvojenje – problema je, ističu u udruzi posvojitelja, mnogo.

Prvu stvar koju treba promijeniti i urediti je način prijave za posvajanje, obradu posvajatelja i pripremu posvajatelja na posvajanje, način na koji se usklađuju potrebe djeteta s kapacitetima posvajatelja na posvajanje, i treća stvar koju treba mijenjati je organiziranje podrške za posvajatelje nakon posvajanja, kaže Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica ADOPTE.

Riječ je o svojevrsnoj školi za posvajatelje i s riječi, kažu, treba prijeći na djela. Hrvatska će također predati zahtjev za potpisivanje Haške konvencije o posvajanju, što će hrvatskim građanima omogućiti da posvajaju djecu iz drugih zemalja potpisnica konvencije na siguran način.

Inače, ova konferencija je namijenjena stručnim radnicima centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, stručnim radnicima dječjih domova i ostalim stručnjacima koji su uključeni u postupke posvajanja. Na njoj je istaknuto kako oko 4.000 obitelji čeka na posvajanje dok je prošle godine tek 90 djece otišlo u obitelji posvojitelja.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Lifestyle

Vi ste odgovorni za sebe i morate odlučiti kako ćete živjeti, jer ako nećete vi tada će to učiniti netko drugi za vas.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.