Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

2000 djece čeka roditelje, 4000 obitelji posvojenje

U Zagrebu se održava prva hrvatska konferencija o posvajanju djece. Svrha je konferencije predstaviti nove prijedloge kako olakšati posvajanja, a to će se omogućiti uz ostalo i skorašnjim izmjenama Obiteljskog zakona.

U Zagrebu se održava prva hrvatska konferencija o posvajanju djece. Svrha je konferencije predstaviti nove prijedloge kako olakšati posvajanja, a to će se omogućiti uz ostalo i skorašnjim izmjenama Obiteljskog zakona.

U domovima za nezbrinutu djecu nalazi se oko dvije tisuće djece. U novu obitelj ode tek njih petero, šestero, a oko 4000 obitelji čeka na posvojenje. Na centrima za socijalnu skrb, ali i sudovima velika je odgovornost, ističe ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Ne smije se dogoditi da pojedinci u centru dugo razmišljaju da li pokrenuti uzimanje roditeljske skrbi ili ne obitelji koja je gasila cigarete na svome djetetu, obitelji koja je bila u stanju daviti svoje dijete, upozorila je.

Pravo na sretnu obitelj ima svako dijete i svi zajedno možemo učiniti da tako i bude. Naime, prošle je godine samo 90 djece otišlo u posvojenje – problema je, ističu u udruzi posvojitelja, mnogo.

Prvu stvar koju treba promijeniti i urediti je način prijave za posvajanje, obradu posvajatelja i pripremu posvajatelja na posvajanje, način na koji se usklađuju potrebe djeteta s kapacitetima posvajatelja na posvajanje, i treća stvar koju treba mijenjati je organiziranje podrške za posvajatelje nakon posvajanja, kaže Diana Topčić-Rosenberg, predsjednica ADOPTE.

Riječ je o svojevrsnoj školi za posvajatelje i s riječi, kažu, treba prijeći na djela. Hrvatska će također predati zahtjev za potpisivanje Haške konvencije o posvajanju, što će hrvatskim građanima omogućiti da posvajaju djecu iz drugih zemalja potpisnica konvencije na siguran način.

Inače, ova konferencija je namijenjena stručnim radnicima centara za socijalnu skrb, obiteljskih centara, stručnim radnicima dječjih domova i ostalim stručnjacima koji su uključeni u postupke posvajanja. Na njoj je istaknuto kako oko 4.000 obitelji čeka na posvajanje dok je prošle godine tek 90 djece otišlo u obitelji posvojitelja.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.