Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

2014. i 2015. energetska obnova oko 200 zgrada javne namjene

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila program energetske obnove zgrada javnog sektora kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko 200 zgrada javne namjene, čime bi se potaknule investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila program energetske obnove zgrada javnog sektora kojim je predviđeno da se u 2014. i 2015. godini obnovi oko 200 zgrada javne namjene, čime bi se potaknule investicije procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna.

Kako je pojasnila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, programom je predviđena energetska obnova zgrada s približno 420 tisuća četvornih metara korisnog prostora.

Obnova bi, istaknula je, trebala rezultirati uštedom energije od oko 150 kilovatsati po metru četvornom godišnje, kao i manjom emisijom ugljičnog dioksida za oko 20.500 tona.

Hrvatska ima obvezu godišnje energetski obnoviti oko 3 posto ukupne površine objekata javne namjene, a trenutno je za početak obnove spremno stotinjak zgrada.

Obnova tih objekata financirat će se 40 posto iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok bi vlasnici zgrada trebali u obnovi sudjelovati s 10 posto ukupnog troška. Preostalih 50 posto financiralo bi se iz kredita, kazala je Mrak Taritaš, istaknuvši da je cilj do 2020. godine u taj program uključiti sve objekte javne namjene.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila konačni prijedlog zakona o leasingu, kojim se uređuju pitanja nastala promjenama koje su nastupile ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, na način da se omogućuje poslovanje leasing društvima iz ostalih članica EU na hrvatskom tržištu kroz osnivanje vlastitih tvrtki ili podružnica.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je da u Hrvatskoj trenutno posluje 25 leasing društava čija imovina premašuje 22 milijarde kuna, što je približno 16,5 posto ukupne imovine nebankarskog financijskog sektora, a njihova ukupna godišnja dobit je više od 140 milijuna kuna.

Novim se zakonom daje i veća važnost Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u reguliranju leasing društava, kojima izdaje i odobrenja za rad. Uz ostalo, određeno je da minimalni kapital leasing društava ne smije pasti ispod milijun kuna, a proširene su im i djelatnosti pa će ubuduće primjerice moći financirati i izgradnju novih objekata koja će onda moći davati u najam kroz leasing, kazao je Linić.

Prihvaćenom Uredbom o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, ukida se jedan parafiskalni namet.

Od iduće godine naime, naknadu za davanje koncesijskog odobrenja neće morati plaćati oko 10 tisuća plovila gospodarske namjene, a riječ je o ukupno oko 20 milijuna kuna.

Prihvaćen je i tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije za sljedeću godinu, kojim su uz ostalo uvećane referentne i poticajne cijene za energiju proizvodenu od biomase.

Među ostalim, Vlada je danas dala i suglasnosti za zaduženja gradovima Nova Gradiška (11 milijuna kuna) i Prelog (1,5 milijuna kuna) te općini Primošten (5 milijuna kuna).

Vladinom su odlukom utvrđene i plaće ravnatelja i zamjenika ravnatelja novoosnovanog Centra za restrukturiranje i prodaju, kojima je određen koeficijent od 4,549 za ravnatelja te 3,5 za zamjenika.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.