Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

25 godina Boschevog sustava ESP®

S vozačem ili bez vozača, Bosch će i u budućnosti sprječavati nesreće u ranoj fazi.

Elektronički program stabilnosti aktivira se posebno kada su ceste mokre ili zaleđene, pri izbjegavanju neočekivanih prepreka, kao što su životinje na cesti, kao i pri prebrzom ulasku u zavoj. Ako se ESP® nalazi u vozilu, moguće je spriječiti do 80 posto svih nesreća uzrokovanih proklizavanjem. On povezuje funkcije sustava kočenja koji sprječava blokiranje kotača (ABS) i sustava za kontrolu proklizavanja (TCS), ali njegove su mogućnosti mnogo veće. Također detektira pokrete vozila koji upućuju na proklizavanje te ih aktivno suzbija.

Sustav protiv proklizavanja koristi se informacijama o dinamici vozila kako bi utvrdio kreće li se automobil u smjeru u kojem ga vozač navodi. Ako se ta dva čimbenika ne podudaraju, ESP® se aktivira. To možda zvuči jednostavno, no zapravo se radi o složenom procesu. Pametni senzori pomažu pri usporedbi kuta skretanja i smjera vozila 25 puta u sekundi. Ako se oni razlikuju, ESP® smanjuje okretni moment motora i zasebno aktivira kočnice. Tako sustav pomaže vozaču da spriječi kretanje vozila u neželjenom smjeru i proklizavanje – čime se nesreće sprječavaju u ranoj fazi.

Izum možda jest iz 1995. godine, ali u njemu nema ništa zastarjelo: Bosch neprestano unaprjeđuje svoj sustav protiv proklizavanja te je do danas proizveo više od 250 milijuna sustava ESP®. Moderni automobili nezamislivi su bez ovog elektroničkog anđela čuvara. Diljem svijeta 82 posto svih novih vozila opremljeno je sustavom ESP®. 2017. godine ova je brojka iznosila 64 posto.

Osnova za automatiziranu vožnju

„ESP® je podigao sigurnost na cestama na novu razinu”,izjavio je član Boscheva upravnog odbora Harald Kroeger. To vrijedi za širok raspon vrsta vozila. Bosch nudi prilagođene sustave ESP® za sve vrste pogonskih sklopova, od motora s unutarnjim izgaranjem do električnih motora te za sve vrste vozila, od mikroautomobila do gospodarskih vozila. Društvo je razvilo oblik sustava ESP® čak i za motorizirana vozila na dva kotača. MSC kontrola stabilnosti motocikla koju je Bosch plasirao na tržište 2013. osigurava najveću moguću stabilnost u svim situacijama pri vožnji motocikla te predstavlja daljnje inovativno dostignuće u području sigurnosti na cesti.

U isto je vrijeme ESP® temeljna tehnologija za mnoge sustave pomoći vozaču, kao i za automatiziranu vožnju u sklopu koje Bosch nastoji ostvariti svoju viziju u kojoj više ne postoje smrtni slučajevi u cestovnom prometu. „Bilo da je nova ili već iskušana i ispitana, Boscheva tehnologija upozorava vozače i pruža im podršku u kritičnim situacijama. Osim toga, u sve većoj mjeri može preuzimati monotone i umarajuće zadatke. To na pruža mogućnost da dodatno smanjimo broj nesreća i smrtnih slučajeva na cesti”, izjavio je Kroeger.

S vozačem ili bez vozača, Bosch će i u budućnosti sprječavati nesreće u ranoj fazi.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.