Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

30 milijuna FlixBus i FlixTrain putnika, gotovo 50% manje nego 2019.

Naglim širenjem epidemije koronavirusa, cjelokupna industrija mobilnosti našla se pred izazovima bez presedana suočivši se s naglim padom aktivnosti putnika.

flixbus

U veljači 2020.g. Flixmobility je obilježio sedam godina uspješnog poslovanja tijekom kojih je stvorena najveća mreža autobusnih linija u Europi. Samo mjesec dana od najave snažne ekspanzije na nova europska tržišta, te afrički i azijski kontinent FlixBus je uslijed izbijanja epidemije koronavirusa u jednom trenutku bio primoran gotovo u potpunosti obustaviti svoju mrežu.

Povratkom zelenih autobusa u svibnju na hrvatske prometnice te u lipnju ponovnom uspostavom zelene mreže diljem Europe i SAD-a, FlixBus je u skladu s novonastalom situacijom globalno uveo stanovite promjene te prilagodio svoje poslovanje novim navikama putovanja.

Kontinuirano prilagođavanje ponude trenutnoj situaciji i dinamičnoj potražnji

Naglim širenjem epidemije koronavirusa, cjelokupna industrija mobilnosti našla se pred izazovima bez presedana suočivši se s naglim padom aktivnosti putnika. Globalno, FlixBusom i FlixTrainom je 2020.g. putovalo oko 30 milijuna putnika – gotovo 50% manje nego 2019. godine.

Iako je do sada industrija bila u stanju predvidjeti sezonske oscilacije i u skladu s tim planirati aktivnosti to se promijenilo. FlixMobility bilježi mnogo manjih valova putovanja koji su ravnomjernije raspoređeni. To se može pripisati različitim fazama pandemije s različitim propisima i rizičnim područjima koja utječu na ponašanje putnika.

U Hrvatskoj je tako nakon potpune obustave domaćih linija u razdoblju od 23.12.2020. do 8.1.2021. ponovno uspostavljena stabilna potražnja dok su međunarodna putovanja nešto više ograničena vrlo strogim epidemiološkim mjerama i rigoroznim propisima na graničnim prijelazima.

„Do izbijanja epidemije izgled FlixBus zelene mreže određivala je prije svega potražnja te naša težnja da svim putnicima omogućimo jednostavna i lako dostupna putovanja. Sad smo već uvidjeli koliko relaksacija epidemioloških mjera direktno utječe na porast potražnje. Ljudi imaju potrebe za putovanjima što iz privatnih, poslovnih ili rekreacijskih razloga i kada to mogu, koriste raspoložive linije i biraju dostupne destinacije “, izjavio je Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South regije.

Putnici se tijekom putovanja žele osjećati sigurno i ugodno. U tu svrhu poseban naglasak je stavljen na higijenu i dezinfekciju autobusnog prostora za putnike i vozače, zaštitnoj opremi za vozače kao i regulirani ukrcaj i iskrcaj putnika uz dozvoljenu popunjenost kapaciteta država u koje se putuje.

„Uz dodatne prepreke još uvijek zatvorenog tržišta u Hrvatskoj što je posebno došlo do izražaja u ovoj krizi, danas je ključno koliko brzo možete reagirati na promjene u vašem okruženju“, ističe Grbeša te nastavlja „stoga možemo reći da je 2020. godina pred nas stavila izazove koje nismo mogli ni zamisliti, no pokazali smo iznimnu prilagodljivost uz koju na 2021.s optimizmom gledamo kao na godinu početka oporavka naše industrije.“

Novi FlixBus tehnološki alat za putnike u slučaju otkazivanja putovanja

S obzirom da se epidemiološke mjere razlikuju po državama te se vrlo često mijenjaju što je pak posebno izazovno na međunarodnim linijama, česta su otkazivanja vožnji. Kako bi putnicima olakšali takve neugodne situacije FlixBus je razvio program koji putniku kojem je otkazana vožnja automatski nudi tri opcije; mogućnost da odabere jedno od 12 alternativnih putovanja (drugo vrijeme polaska, dostupne destinacije u blizini), voucher kod u iznosu otkazane vožnje koji vrijedi godinu dana te opciju zahtjeva za povratom sredstava. Ukoliko u roku od pola sata od otkazane vožnje putnik nije otvorio mail u kojem se nalazi link s navedenim opcijama, FlixBus dodatno šalje SMS poruku kojom obavještava putnika o promjenama njegovog putovanja i upute za daljnju podršku.

„U ovim izazovnim vremenima i dalje se trudimo biti inovativni i razvijati tehnologiju u korist lakšeg planiranja putovanja. Naši timovi predano rade kako bismo ponudu što bolje prilagodili trenutnoj situaciji i potrebama naših putnika“, zaključuje Grbeša.

2021.g. FlixMobility nastavlja biti važan dio revolucije održivog poslovanja

Od svojih početaka FlixMobility slijedi viziju pružanja pristupačne i ekološki prihvatljive mobilnosti za sve ljude. Unatoč izazovnim vremenima, FlixMobility se i dalje drži svoje vizije te nastavlja ulagati u održivi razvoj s ciljem da do 2030. g. postane potpuno klimatski neutralan na cesti. Tako putnici tijekom svog putovanja imaju mogućnost nadoknade pojedinačno izračunatih emisija CO2.

Trenutno se u FlixMobilityu za dobrovoljnu nadoknadu CO2 odlučuje oko 6,5% putnika. U skladu s navedenim 2020.g. putnička putovanja nadoknadila su preko 7 tona emisije CO2. To pokazuje da čak i u vrijeme pandemije održivost ima veliki prioritet za putnike FlixMobilitya. Većina sredstava se donira za zaštitu klime dok preostalih 25% iznosa ide u Fond za budućnost mobilnosti – fond koji su atmosfair i FlixBus 2020.g. zajednički osnovali kako bi pokrenuli održivu prometnu revoluciju. Fond također podržava lokalne i neprofitne organizacije u nastojanju da ponuda u skladu ekološkim standardima bude što dostupnija ljudima u svakodnevnom životu.

Na željeznicama je FlixMobility već CO2 neutralan: svi vlakovi FlixTraina rade na 100% zelenoj električnoj energiji iz vjetra i hidroelektričnoj energiji Greenpeace Energy. Od 2018. FlixBus je upravljao pilot projektima s prvim svjetskim električnim autobusima na daljinu u Francuskoj i Njemačkoj, a prošle godine po prvi put i u SAD-u.

Pročitajte još:

Poduzeća

Ulaskom FlixBusa u Hrvatsku, autobusna je industrija doživjela preobrazbu i tehnološku modernizaciju.

Poduzeća

Pozitivan trend u prijevozu putnika posljedica je oporavka tržišta, popuštanja mjera te snažnog rasta potražnje za putovanjima unutar Hrvatske, ali i prema europskim državama.

Ekonomija

FlixBus i Cammeo postaju sigurni partneri putnicima koji osim udobne i povoljnije vožnje, nude održivi način prijevoza te jednostavnost u putovanju.

Financije

Izvanredno uspješnu sezonu obilježio je povratak domaćih putnika u gotovo istom broju kao i 2019., četiri puta više Talijana nego lani te porast broja...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.