Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Industrija

3D modeliranje i proizvodi koji će pomoći ljudima s amputacijama

Ivo Marić i Mia Ćosić
Fotografija: Ivo Marić i Mia Ćosić

Ivo Marić i Mia Ćosić su dvoje studenata iz Zagreba kojima je hobi 3D modeliranje i 3D printanje. Svoja znanja žele usmjeriti na proizvode koji će pomoći ljudima s amputacijama, konkretno na izradu individualnih estetskih navlaka za proteze noge ili ruke. Naglasak stavljaju na individualni, moderni dizajn koji omogućava da svaka osoba ima svoju, jedinstvenu protezu koja ujedno prati i njih stil života.

Cijeli proces dizajniranja i proizvodnje navlake traje između jednog do dva tjedna. Prvi korak je uzimanje mjera proteze i zdrave noge, a zatim se na računalu izrađuju precizni 3D modeli. Kao polazni oblik za dizajn navlake koristi se 3D model zdrave noge, a na taj način se ponovo uspostavlja vizualna simetrija budući da je oblik navlake zrcalno simetričan zdravoj nozi.Osim navlaka za protezu noge, Mia i Ivo su svojim znanjem i voljom omogućili i ponudili ljudima modernu i personaliziranu protezu ruke. Kao i kod izrade navlake za nogu oblik proteze se radi na temelju 3D skena zdrave ruke te se printa na SLS 3D printeru. Cilj ove proteze je napraviti što jeftiniju, kompaktniju i ugodniju za korištenje. Tehnologija 3D printanja omogućava idealnu raspodjelu materijala u pogledu čvrstoće pa je moguće konstruirati vrlo kompaktnu i čvrstu protezu koja ujedno ima i mnogo manju masu.

Što se tehničkog dijela tiče, protezom se može upravljati pomoću suspenzije kao i kod konvencionalnih proteza ili ekscentričnim/koncentričnim gibanjem podlaktice. Većina mehanizama je skrivena unutar konstrukcije što pridonosi općem vizualnom dojmu. Osim toga, sklop šake se može modificirati tako da se može montirati na postojeće proteze i sustave suspenzije te tako zamijeniti metalnu kuku.

Ivo Marić i Mia Ćosić

Ivo Marić i Mia Ćosić

Ključni dio ove proteze je šaka. Fokus njihovog dizajna je bio omogućiti hvatanje manjih predmeta s kojima se svakodnevno susrećemo. Primjerice, ova proteza bi djeci omogućila lakše igranje s igračkama. Također je moguće vrlo precizno dozirati silu stiska što omogućava podizanje krhkih predmeta poput jajeta. Proteza dolazi u dvije verzije – proteza za podlakticu i proteza za prste šake. Za izradu proteza i navlaka koriste se najmoderniji SLS 3D printeri. SLS (selective laser sintering) je postupak 3D printanja u kojem se koristi laser za sinteriranje praškog materijala. Proizvod se printa sloj po sloj s preciznošću od 0.1 mm. Navlaka se izrađuje od crno ili bijele plastike (poliamid PA 2200), a može se kombinirati i s nekoliko vrsta metala. Osnovni oblik navlake se modificira prema korisnikovoj želji te se konačan 3D model na kraju isprinta i montira na protezu. Treba naglasiti da navlaka nema potpornu i zaštitnu ulogu već je isključivo estetski dodatak. Ograničenja u dizajnu gotovo da nema, no cijena izrade je proporcionalna volumenu materijala.

Anja Mihaljević

Udruga ‘Mogu sve

Preneseno sa: http://blog.vecernji.hr/mogusve/personalizirane-navlake-za-protezu-noge-ili-ruke-6555


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.