Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Industrija

3D modeliranje i proizvodi koji će pomoći ljudima s amputacijama

Ivo Marić i Mia Ćosić
Fotografija: Ivo Marić i Mia Ćosić

Ivo Marić i Mia Ćosić su dvoje studenata iz Zagreba kojima je hobi 3D modeliranje i 3D printanje. Svoja znanja žele usmjeriti na proizvode koji će pomoći ljudima s amputacijama, konkretno na izradu individualnih estetskih navlaka za proteze noge ili ruke. Naglasak stavljaju na individualni, moderni dizajn koji omogućava da svaka osoba ima svoju, jedinstvenu protezu koja ujedno prati i njih stil života.

Cijeli proces dizajniranja i proizvodnje navlake traje između jednog do dva tjedna. Prvi korak je uzimanje mjera proteze i zdrave noge, a zatim se na računalu izrađuju precizni 3D modeli. Kao polazni oblik za dizajn navlake koristi se 3D model zdrave noge, a na taj način se ponovo uspostavlja vizualna simetrija budući da je oblik navlake zrcalno simetričan zdravoj nozi.Osim navlaka za protezu noge, Mia i Ivo su svojim znanjem i voljom omogućili i ponudili ljudima modernu i personaliziranu protezu ruke. Kao i kod izrade navlake za nogu oblik proteze se radi na temelju 3D skena zdrave ruke te se printa na SLS 3D printeru. Cilj ove proteze je napraviti što jeftiniju, kompaktniju i ugodniju za korištenje. Tehnologija 3D printanja omogućava idealnu raspodjelu materijala u pogledu čvrstoće pa je moguće konstruirati vrlo kompaktnu i čvrstu protezu koja ujedno ima i mnogo manju masu.

Što se tehničkog dijela tiče, protezom se može upravljati pomoću suspenzije kao i kod konvencionalnih proteza ili ekscentričnim/koncentričnim gibanjem podlaktice. Većina mehanizama je skrivena unutar konstrukcije što pridonosi općem vizualnom dojmu. Osim toga, sklop šake se može modificirati tako da se može montirati na postojeće proteze i sustave suspenzije te tako zamijeniti metalnu kuku.

Ivo Marić i Mia Ćosić

Ivo Marić i Mia Ćosić

Ključni dio ove proteze je šaka. Fokus njihovog dizajna je bio omogućiti hvatanje manjih predmeta s kojima se svakodnevno susrećemo. Primjerice, ova proteza bi djeci omogućila lakše igranje s igračkama. Također je moguće vrlo precizno dozirati silu stiska što omogućava podizanje krhkih predmeta poput jajeta. Proteza dolazi u dvije verzije – proteza za podlakticu i proteza za prste šake. Za izradu proteza i navlaka koriste se najmoderniji SLS 3D printeri. SLS (selective laser sintering) je postupak 3D printanja u kojem se koristi laser za sinteriranje praškog materijala. Proizvod se printa sloj po sloj s preciznošću od 0.1 mm. Navlaka se izrađuje od crno ili bijele plastike (poliamid PA 2200), a može se kombinirati i s nekoliko vrsta metala. Osnovni oblik navlake se modificira prema korisnikovoj želji te se konačan 3D model na kraju isprinta i montira na protezu. Treba naglasiti da navlaka nema potpornu i zaštitnu ulogu već je isključivo estetski dodatak. Ograničenja u dizajnu gotovo da nema, no cijena izrade je proporcionalna volumenu materijala.

Anja Mihaljević

Udruga ‘Mogu sve

Preneseno sa: http://blog.vecernji.hr/mogusve/personalizirane-navlake-za-protezu-noge-ili-ruke-6555

Pročitajte još:

Lifestyle

O tome što predstavlja električno ljubičasta zvjezdica koja dominira novim logotipom te kako će se novi vizualni identitet odraziti na strategiju segmentacije tvrtke u...

Novosti

Red Dot nagrade za dizajn dijele se u tri discipline: dizajn proizvoda, dizajn brenda i komunikacija, te dizajn koncepata.

Novosti

Nagrada Zalando Visionary Award stvorena je s ciljem prepoznavanja kreatora budućnosti i omogućuje dizajnerima predstavljanje predanosti koje ulažu u kreativnost, inovacije i pozitivan društveni...

Marketing i prodaja

Petar Popović renomirani je hrvatski dizajner s međunarodnom karijerom i obrazovanjem koji je svoj profesionalni put započeo u Republici Južnoj Africi.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.