Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

4 načina kako osigurati da vaš sljedeći projekt zelene gradnje napravi stvarnu razliku

Kada je riječ o zelenoj gradnji, mnogi ljudi razmišljaju o uključivanju energetski učinkovitih značajki kao što su učinkovita izolacija i ostakljenje, dodavanje ekološke rasvjete ili korištenje recikliranih ili prenamijenjenih materijala. Sve je to važno. Međutim, također je važno odmaknuti se i razmisliti o samom procesu izgradnje. Prije svega, ključno je pronaći nove načine za iskorištavanje digitalizacije i novih tehnologija kako bismo rad učinili održivijim tijekom cijelog životnog ciklusa zgrade. Tijekom proteklih nekoliko desetljeća, broj zgrada s LEED certifikatom (Leadership in Energy and Environmental Design) diljem svijeta znatno je porastao, a uz skokovite cijene energije i korporacije, kreatori politika i potrošači se zalažu za zelenije izgrađeno okruženje, a trend pokazuje da nema znakova usporavanja. Ipak, ispred nas je još uvijek veliki izazov.

Zgrade su odgovorne za gotovo 2/5 svih globalnih emisija stakleničkih plinova i gotovo 1/3 ukupne globalne potrošnje energije, tako da će ulazak u novu eru održive gradnje imati novi, cijeli životni ciklus pristupa projektiranju, izgradnji i životnom ciklusu zgrada svih vrsta. Digitalizacija će imati ključnu ulogu u ovom procesu, od izvođenja izračuna potrošnje energije do omogućavanja bolje informiranih izbora u vezi s materijalima, otpadom, rasvjetom, ventilacijom i više. Slijede četiri ključna koraka koja moramo poduzeti kako bismo odgovorili na izazov.

Eco-friendly urban architecture in Tel Aviv, Israel
Usredotočite se na materijale s malim utjecajem na okoliš

Planiranje je ključno za svaki građevinski projekt, ali za održivu gradnju ključno je pažljivo promišljanje. Mnogo prije postavljanja prvih temelja, arhitekti i voditelji gradilišta trebali bi koristiti digitalne alate za modeliranje i praćenje trenutnog kao i budućeg utjecaja svake odluke koju donesu — a to uključuje razmatranje koji su materijali usklađeni s ciljevima održivosti projekta, kako u smislu neposrednog učinka i dugoročniji čimbenici poput energetske učinkovitosti.

Tri najčešće korištena građevinska materijala — beton, čelik i aluminij — odgovorna su za nevjerojatnih 23% globalnih emisija stakleničkih plinova. Srećom, moguće je ublažiti njihov utjecaj. U fazi nabave možete odrediti mješavine betona s niskim udjelom ugljika ili se odlučiti za takozvani “zeleni čelik” — proizveden s obnovljivom energijom i recikliranom sirovinom — kako biste smanjili ukupni ugljični otisak projekta. Za neke projekte, naravno, korištenje alternativnih materijala, od blata i slame do ekološki prihvatljivog drveta, mogla bi biti bolja opcija. U drugim slučajevima, digitalne tehnologije mogu se koristiti za 3D ispis dijelova i struktura po narudžbi, smanjujući otpad.

Naravno, korištenje inovativnih materijala također znači davanje prioriteta komunikaciji kao što su alati za razmjenu poruka, nacrti temeljeni na aplikacijama i rješenja za upravljanje zadacima kako bi se osiguralo da planeri i građevinski timovi razumiju nove procese i da mogu voditi svoje projekte na načine koji daju željene rezultate.

Organizirajte proces izgradnje

Budući da gradnja s niskim udjelom ugljika često zahtijeva nove materijale i procese, ključno je osigurati da svi dionici u procesu izgradnje učinkovito dijele informacije i planove. Pogreške ili pogrešna komunikacija koje rezultiraju odbacivanjem materijala ili ponovnom izgradnjom struktura mogu naglo povećati ukupni utjecaj projekta na okoliš, čineći nemogućim postizanje ciljeva nulte stope onečišćenja.

Naravno, držati ciljeve održivosti u prvom planu tijekom složene izgradnje može biti teško. Čak i u najboljim vremenima, gradilišta su frenetična mjesta s mnoštvom pokretnih dijelova. Sa stajališta zaštite okoliša, ova kaotičnost može biti problematična: bilo da se radi o mogućnosti lociranja teških strojeva na krivom mjestu ili neporavnatom dijelu izolacije, postoji mnogo načina na koje projekti održive gradnje mogu poći po zlu.

Na ovom frontu, digitalne građevinske platforme također su velika prednost, pružajući zajednički krajolik u kojem projektanti, građevinski voditelji i izvođači mogu surađivati. Održavanje stvari organiziranim ključno je za generiranje rezultata, a pravilna dokumentacija u svakom koraku procesa ključna je dok grupe rade prema LEED statusu ili drugim programima certificiranja zaštite okoliša.

Prioritizirajte održive operacije

Budući da više od dvije trećine utjecaja zgrade na okoliš tijekom životnog vijeka dolazi od načina na koji se koristi, a ne načina na koji je izgrađena, važno je razmišljati o životnom otisku vaše zgrade na okoliš. Krovni rezervoari mogu sakupljati kišnicu za korištenje u rashladnim sustavima i kupaonicama. Neki objekti koriste solarne ploče, dizalice topline i vjetroturbine na licu mjesta za proizvodnju vlastite obnovljive energije. Ali ne morate napraviti velika ulaganja unaprijed da biste napravili razliku. Jednostavna zamjena žarulja sa žarnom niti s LED rasvjetom može smanjiti potrošnju energije za 75%, a pravilno održavanje i korištenje HVAC jedinica na temelju potreba u stvarnom vremenu također može napraviti veliku razliku.

Čak i nešto tako jednostavno kao što je spuštanje roleta ili držanje prozora i vrata zatvorenima može značajno utjecati na utjecaj zgrade kao i na njezine operativne troškove. Za upravljanje portfeljem strategija za uštedu energije, u rasponu od visokotehnoloških dodataka do niskotehnoloških radnih procesa održavanja i upravljanja, često pomaže korištenje digitalnih alata za praćenje kako sve funkcionira. Zgrada s niskim udjelom ugljika fino je podešen stroj s mnogo pokretnih dijelova, a kako bi sve radilo glatko, potrebne su platforme za upravljanje objektima koje mogu nadzirati i optimizirati performanse sustava u cjelini.

Ne zaboravite na stavljanje izvan pogona

Zgrade ne traju zauvijek, pa je važno uzeti u obzir i utjecaj na okoliš na kraju životnog vijeka kad se uzima u obzir ukupni proračun ugljika vašeg projekta. Nadamo se da će mnogi projekti završiti s prenamjenom, a ne biti srušeni, kako bi se uštedjele emisije. Ponekad se, međutim, zgrada jednostavno mora srušiti. Zato najbolje tvrtke za zelenu gradnju planiraju unaprijed i grade na načine koji olakšavaju rastavljanje zgrada i recikliranje materijala. Što se više može spasiti od projekta, manji će biti njegov ukupni utjecaj na okoliš.

Korištenjem digitalnog rješenja za praćenje svakog koraka procesa projektiranja, izgradnje i upravljanja zgradom, možete razviti jedinstveni izvor znanja za sve materijale, strukture i funkcionalne elemente zgrade. Kada konačno dođe vrijeme za stavljanje izvan pogona, to će znatno olakšati smanjenje utjecaja cijelog životnog ciklusa imovine.

Prilika „od kolijevke do groba“

Održiva gradnja je u procvatu — a to znači da će tvrtka koja djeluju sada i ulažu u digitalne tehnologije i druge inovativne alate potrebne za ostvarivanje načela nulte neto emisije i niske emisije ugljika kroz cijeli životni ciklus zgrade biti u poziciji da uspiju. Kako biste postigli smislene rezultate, osvojili ekološki osviještene potrošače i učinili održivu gradnju učinkovitijom i pristupačnijom, ključno je pristupiti „od kolijevke do groba“.

Održivost bi trebala biti na umu od prvog puta kada arhitekt pokrene svoj softver za projektiranje, sve do trenutka kada se voljena zgrada konačno „umirovi“. Da bi se to dogodilo, dionici u svakoj fazi izgradnje i procesa upravljanja zgradom moraju biti voljni istražiti nove načine poslovanja, koristeći inovativne tehnike i tehnologije koje povećavaju energetsku učinkovitost, smanjuju otpad i olakšavaju korištenje prirodnih resursa. Održive zgrade imaju svijetlu budućnost – na nama je da se posvetimo digitalizaciji i pronađemo nove načine za otključavanje njihovog potencijala.

AUTOR BOJAN PETKOVIĆ, REGIONALNI MENADŽER ZA ISTOČNU EUROPU, PLANRADAR


Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.