Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

400 vjerovnika na ročištu Dalekovoda, Varteks očekuje 1000

Za Vladu i Ministarstvo financija Dalekovod jedan od najvažnijih slučajeva, budući da je riječ o izvoznom poduzeću sa 760 zaposlenih u matici te 1.700 ukupno u matici i povezanim društvima.

Za Vladu i Ministarstvo financija Dalekovod jedan od najvažnijih slučajeva, budući da je riječ o izvoznom poduzeću sa 760 zaposlenih u matici te 1.700 ukupno u matici i povezanim društvima.

Postupak predstečajne nagodbe za Dalekovod počeo je danas ispitnim ročištem za određivanje tražbina vjerovnika. Dalekovod je prvo veliko poduzeće koje započinje predstečajnu nagodbu prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a nakon današnjeg ispitnog ročišta, vjerovnike na idućem ročištu čeka rasprava o planu restrukturiranja koji je predložila Uprava Dalekovoda.

Član Uprave Dalekovoda Goran Brajdić vjerovnicima je rekao da je tvrtka upala u poteškoće zbog pada prihoda iz energetskog i građevinskog sektora, visoke zaduženosti i lošeg vođenja poslova.

Dalekovod ima približno 900 vjerovnika, a današnjem ročištu pristupilo ih je oko 400.

Među vjerovnicima su banke, kartičarske kuće, dobavljači, građevinari, brokeri, sportski klubovi, novinske kuće, odvjetnički uredi, auto kuće, gostione, kompjuterske tvrtke…

Prema izjavi pomoćnika ministra financija Branka Šegona, koju je dao u stanci čitanja liste vjerovnika i njihovih potraživanja, Dalekovod je prijavio 1,56 milijardi kuna dugovanja, a s vanbilančnim zapisima i garancijama koje mogu biti aktivirane dug se može popeti na 2,34 milijarde kuna.

Dalekovod najviše duguje bankama – 894 milijuna kuna, dok su dugovi državi relativno mali i kreću se oko 21 milijuna kuna, kaže Šegon.

Dodaje da je za Vladu i Ministarstvo financija Dalekovod jedan od najvažnijih slučajeva, budući da je riječ o izvoznom poduzeću sa 760 zaposlenih u matici te 1.700 ukupno u matici i povezanim društvima.

Prema njegovim riječima, dosad je stiglo 3.100 zahtjeva za predstečajnu nagodbu, od čega 356 s dugovima većim od 10 milijuna kuna.

Istovremeno, nagodbeno vijeće Fine s današnjim danom donijelo je odluku o pokretanju postupka predstečajne nagodbe za varaždinsku tekstilnu tvrtku Varteks d.d.

Prema danas objavljenom rješenju pozivaju se svi vjerovnici, osim vjerovnika prioritetne tražbine, da u roku 30 dana prijave svoja potraživanja, a prvo ročište zakazano je za 19. ožujka u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Vijeće je također donijelo odluku, odnosno potvrdilo imenovanje Antuna Mišanovića za povjerenika predstečajne nagodbe. Prema njegovim riječima, na ročištu 19. ožujka očekuje se oko 1000 vjerovnika.

Prema informacijama kojima raspolažem jako sam optimističan oko postizanja dogovora sa vjerovnicima i mislim da će većina njih prihvatiti uvjete nagodbe, rekao je za Hinu Mišanović.

Pojasnio da su vjerovnici podijeljeni u tri grupe – država, čija su potraživanja među najvećim, financijske institucije i banke te ostali vjerovnici. Da nagodba uspije u svakoj grupi za nagodbu se mora odlučiti 50 posto plus jedan vjerovnik.

Postoji i model prema kojem se gledaju sveukupna potraživanja vjerovnika i da tada nagodba bude prihvaćena potreban je pristanak vjerovnika čija potraživanja predstavljaju dvije trećine ukupne mase potraživanja, rekao je Mišanović napominjući kako regovori sa najvećim vjerovnicima, državom i financijskim institucijama, idu u jako dobrom smjeru.

Prema podacima objavljenim na službenim stranicama Fine obveze Varteksa iznose 635,6 milijuna kuna.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.