Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

5 uređaja koja troše struju čak i kada su isključeni

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje?

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje? Znanstvenici su uradili istraživanje i otkrili koji su to uređaji naročito nevaljali i troše struju i kada ih isključite. Rezultati će vas prilično iznenaditi – na listi je i uređaj koji sigurno nikada u životu niste isključili iz struje!

1. Punjač bez mobilnog telefona

Punjač ostavljen u utičnici nastavlja trošiti energiju čak i kada na njega nije zakačen mobilni telefon. Potrošnja je minimalna, pa vam neće pretjerano utjecati na novčanik.

2. Digitalni TV prijemnik

TV prijemnici nastavljaju raditi i kada ih isključite, pa zbog ovoga godišnje bacite 22 eura. Većina nas se i ne trudi prebaciti ove uređaje u režim mirovanja, misleći da je dovoljno da samo isključimo televizor. Ovo uvećava troškove i do 5 puta.

3. Televizor

Vi znate da kada pritisnete dugme za isključivanje, zapravo ne isključujete televizor, već ga samo prebacujete u režim mirovanja? Ovo vas godišnje košta oko 25 eura.

4. Računari i laptop uređaji

Čak i kada su isključeni, ovi uređaji i dalje rade i troše električnu energiju. Međutim, ako ih isključite iz struje, uštede ćete i do 100 eura godišnje.
Ako ove uređaje ne isključujete, već ostavljate u režimu mirovanja, vaši troškovi će biti uvećani 1,5 puta.

5. Uređaji s tajmerom

Jedan tako nepametan detalj kao što je tajmer na štednjaku, mikrovalnoj ili perilici jasno vam može pokazati da uređaj i dalje radi. Isključivanjem ovakvih uređaja sačuvat ćete i do 120 eura godišnje.

Treba li uređaje isključiti iz utičnice?

Nekome će gore navedene sume izgledati male, ali za nekoga one mogu značiti mnogo. U svakom slučaju, isključivanje uređaja iz utičnica svakako je značajno za vaš budžet. Imajući u vidu koliko svako domaćinstvo ima električnih uređaja koji su konstantno uključeni, zaista ćete sačuvati mnogo novca.

edukacija.info

Pročitajte još:

Industrija

. Od novih faktora oblika, lijepih proizvoda s fokusom na dizajn te inovativne upotrebe umjetne inteligencije, novi portfelj potrošačima i poslovnim korisnicima pruža personaliziranije...

Energetika

Nano Energies Hrvatska koju vodi country manager Dominik Maričević otvara nove mogućnosti za proizvođače i potrošače unutar elektroenergetskog sustava.

Energetika

Kako doskočiti visokim cijenama i kakva je budućnost elektroenergetskog sektora razgovarali smo s gospodinom Stanislavom Chválom, direktorom Nano Energiesa.

Energetika

Nekoliko je mogućnosti koje su dostupne hrvatskoj vladi za korištenje nove nuklearne tehnologije za proizvodnju domaće energije.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.