5 uređaja koja troše struju čak i kada su isključeni

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje? Znanstvenici su uradili istraživanje i otkrili koji su to uređaji naročito nevaljali i troše struju i kada ih isključite. Rezultati će vas prilično iznenaditi – na listi je i uređaj koji sigurno nikada u životu niste isključili iz struje!

1. Punjač bez mobilnog telefona

Punjač ostavljen u utičnici nastavlja trošiti energiju čak i kada na njega nije zakačen mobilni telefon. Potrošnja je minimalna, pa vam neće pretjerano utjecati na novčanik.

2. Digitalni TV prijemnik

TV prijemnici nastavljaju raditi i kada ih isključite, pa zbog ovoga godišnje bacite 22 eura. Većina nas se i ne trudi prebaciti ove uređaje u režim mirovanja, misleći da je dovoljno da samo isključimo televizor. Ovo uvećava troškove i do 5 puta.

3. Televizor

Vi znate da kada pritisnete dugme za isključivanje, zapravo ne isključujete televizor, već ga samo prebacujete u režim mirovanja? Ovo vas godišnje košta oko 25 eura.

4. Računari i laptop uređaji

Čak i kada su isključeni, ovi uređaji i dalje rade i troše električnu energiju. Međutim, ako ih isključite iz struje, uštede ćete i do 100 eura godišnje.
Ako ove uređaje ne isključujete, već ostavljate u režimu mirovanja, vaši troškovi će biti uvećani 1,5 puta.

5. Uređaji s tajmerom

Jedan tako nepametan detalj kao što je tajmer na štednjaku, mikrovalnoj ili perilici jasno vam može pokazati da uređaj i dalje radi. Isključivanjem ovakvih uređaja sačuvat ćete i do 120 eura godišnje.

Treba li uređaje isključiti iz utičnice?

Nekome će gore navedene sume izgledati male, ali za nekoga one mogu značiti mnogo. U svakom slučaju, isključivanje uređaja iz utičnica svakako je značajno za vaš budžet. Imajući u vidu koliko svako domaćinstvo ima električnih uređaja koji su konstantno uključeni, zaista ćete sačuvati mnogo novca.

edukacija.info

Podijeli

Odgovori

Top