Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Zbog ovih pet stvari ćete ostati bez energije i koncentracije

Uspješni ljudi nikad ne rade ovih pet stvari.

Bilo kakav usporedni zadatak, odnosno emotivno stanje koje okupira našu pažnju može ozbiljno  utjecati na našu sposobnost da se koncentriramo, fokusiramo, riješimo problem, budemo kreativni, mislimo, i tako čak privremeno “smanjimo” IQ. Problem je u tome što neke psihološke navike troše previše intelektualnog resursa, tako da nas ostave bez kapaciteta za razmišljanje ili obavljanje zadataka.

1. Neriješena krivica

Svi osjećamo krivicu s vremena na vrijeme, i obično se ispričamo ili poduzmemo neke korake da bismo se oslobodili tog osjećaja. Ipak, kada je krivica neriješena i konstantno nas tišti, odvlači nam pažnju i ozbiljno nam ometa misli i fokus. Ne dozvolite da vas osjećaj krivice blokira, već problem sasijecite u korijenu.

2. Kada se žalimo “bez efekta”

Žalite svima osim osobi koja bi problem mogla riješiti? Radite li to zato da biste sebi dali oduška ili biste zaista riješili problem? Ali, istina je da smo samo još više frustrirani kada pričamo priču iznova i iznova. A to nam oduzima energiju i sprječava nas da neometano radimo i mislimo.

3. Neprestano analiziranje odbijanja

Kada nas neko odbije, kako u poslu, tako primjerice i u ljubavi, to stvara značajnu emotivnu bol koja utječe na naše raspoloženje i ima ozbiljan utjecaj na naše razmišljanje. Također, možemo postati previše samokritični, što dalje vodi do toga da nam pada samopouzdanje i da se povećava emotivni stres. Sve to djeluje kao začarani krug, u koji se uvlače i naše misli.

4. Briga

“Samo sam malo zabrinut/a”, ponekad se pravdamo s osmijehom koji je pomalo u grču. Bilo kako bilo, zabrinutost ne samo da stvara neugodno emotivno stanje, već može ozbiljno naškoditi i ometati. Kada brinemo zbog nečeg, to nas okupira i sve drugo stavlja na stranu. Na sreću, lakše je uočiti i razriješiti brigu nego anksioznost.

5. “Zamišljenost”

Ponavljanje nekog događaja iz prošlosti u našoj glavi, stanje u kojem stalno mislimo na određene situacije, a koje su stresne i uznemiravajuće (prekid, otkaz, svađa, itd), može nas isfrustrirati i dovesti do toga da ne možemo da mislimo ni na što drugo. Ako i mislimo, to je obično slabo i skoro da smo nesposobni da radimo i da se skoncentriramo.

Izvori manager.ba/hocu.ba


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.