Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Zbog ovih pet stvari ćete ostati bez energije i koncentracije

Uspješni ljudi nikad ne rade ovih pet stvari.

Bilo kakav usporedni zadatak, odnosno emotivno stanje koje okupira našu pažnju može ozbiljno  utjecati na našu sposobnost da se koncentriramo, fokusiramo, riješimo problem, budemo kreativni, mislimo, i tako čak privremeno “smanjimo” IQ. Problem je u tome što neke psihološke navike troše previše intelektualnog resursa, tako da nas ostave bez kapaciteta za razmišljanje ili obavljanje zadataka.

1. Neriješena krivica

Svi osjećamo krivicu s vremena na vrijeme, i obično se ispričamo ili poduzmemo neke korake da bismo se oslobodili tog osjećaja. Ipak, kada je krivica neriješena i konstantno nas tišti, odvlači nam pažnju i ozbiljno nam ometa misli i fokus. Ne dozvolite da vas osjećaj krivice blokira, već problem sasijecite u korijenu.

2. Kada se žalimo “bez efekta”

Žalite svima osim osobi koja bi problem mogla riješiti? Radite li to zato da biste sebi dali oduška ili biste zaista riješili problem? Ali, istina je da smo samo još više frustrirani kada pričamo priču iznova i iznova. A to nam oduzima energiju i sprječava nas da neometano radimo i mislimo.

3. Neprestano analiziranje odbijanja

Kada nas neko odbije, kako u poslu, tako primjerice i u ljubavi, to stvara značajnu emotivnu bol koja utječe na naše raspoloženje i ima ozbiljan utjecaj na naše razmišljanje. Također, možemo postati previše samokritični, što dalje vodi do toga da nam pada samopouzdanje i da se povećava emotivni stres. Sve to djeluje kao začarani krug, u koji se uvlače i naše misli.

4. Briga

“Samo sam malo zabrinut/a”, ponekad se pravdamo s osmijehom koji je pomalo u grču. Bilo kako bilo, zabrinutost ne samo da stvara neugodno emotivno stanje, već može ozbiljno naškoditi i ometati. Kada brinemo zbog nečeg, to nas okupira i sve drugo stavlja na stranu. Na sreću, lakše je uočiti i razriješiti brigu nego anksioznost.

5. “Zamišljenost”

Ponavljanje nekog događaja iz prošlosti u našoj glavi, stanje u kojem stalno mislimo na određene situacije, a koje su stresne i uznemiravajuće (prekid, otkaz, svađa, itd), može nas isfrustrirati i dovesti do toga da ne možemo da mislimo ni na što drugo. Ako i mislimo, to je obično slabo i skoro da smo nesposobni da radimo i da se skoncentriramo.

Izvori manager.ba/hocu.ba

Pročitajte još:

Lifestyle

Rutine kojima se bavite vikendom mogu utjecati na vašu uspješnost i produktivnost u tjednu koji je pred vama.

Ljudski resursi

U organizaciji Volonterskog centra Zagreb jučer je održana 5. Nacionalna konferenciju o volontiranju zaposlenika s glavnom temom 'Doprinos zajednici kroz društveno odgovorno poslovanje'.

Energetika

Nano Energies Hrvatska koju vodi country manager Dominik Maričević otvara nove mogućnosti za proizvođače i potrošače unutar elektroenergetskog sustava.

Energetika

Kako doskočiti visokim cijenama i kakva je budućnost elektroenergetskog sektora razgovarali smo s gospodinom Stanislavom Chválom, direktorom Nano Energiesa.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.