Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

6 financijskih odluka koje nećete požaliti

Što ih prije uvedete, to ćete prije povećati izglede za boljom budućnosti.

novac
pixabay.com

Blog wisebread je podijelio 6 financijskih odluka kojih nikako nećete požaliti. Što ih prije uvedete, to ćete prije povećati izglede za boljom budućnosti.

Više štedite za mirovinu

Koliko vam novca treba za sretnu i zdravu mirovinu? Trebat će vam više novca ako u mirovini planirate proputovati svijet, a manje ako vam je u planu sjediti u fotelji, čitati, gledati TV, i igrati se s unucima.

Stoga je pametno štedjeti novac, i ulagati ga u životno osiguranje, dionice, investicijske fondove, ili slično, kako bi u mirovini imali što više novca.

Izgradite fond za krizne slučajeve

Što ako vam se sutra pokvari perilica za rublje, bojler? Ako te stvari rješavate kreditnom karticom, samo ćete nagomilavati dug. Financijski stručnjaci predlažu da uštedite dovoljno da pokrijete barem šest mjeseci svakodnevnih troškova.

Kupite stan ili kuću koju si možete priuštiti

Pri kupovini stana ili kuće, uvijek je primamljivo kupiti veći, skuplji dom. Stručnjaci za hipoteke predlažu da vam troškovi kredita za dom ne bi smjeli prelaziti 30% od vaših mjesečnih primanja.

Vodite se tom mišlju, i vjerojatno se nećete osjećati kao rob kredita. A djeca i tako odu!

Dobra odluka: Pratite troškove

Možda bi bili iznenađeni kad bi saznali koliko mjesečno trošite na kave, i ručkove u restoranima. Ali ako pratite troškove, lakše ćete uvesti promjene, uz koje ćete mnogo uštedjeti na godišnjoj bazi.

Izradite kućni budžet

Možda vam se praćenje mjesečnih izdataka čini kao nemoguća misija. Ali ne možete dobiti kontrolu nad financijama ako ne znate koliko novca primate, a koliko trošite svaki mjesec. Napravite realnu procjenu. Na kraju, dodajte i procjenu troškova za namirnice, zabavu…

Kad imate te brojke, možete odrediti koliko vam novca preostaje na kraju mjeseca. Sad znate koliko možete štedjeti, ulagati, ili ostavljati sa strane kako bi pomogli primjerice svojem djetetu da kupi prvu nekretninu.

Prvo štedite, potom kupujte

Želite novi tablet, ili ogroman televizor? Lako je pasti u kušnju i iskoristiti kreditnu karticu, ali puno je bolje štedjeti za takve luksuzne stvari i kupiti ih u gotovini.

Pročitajte još:

Financije

Pitanje je hoće li euro uopće postojati za nekoliko desetljeća.

Financije

Visa zajedno sa svojim klijentima – bankama i prihvatiteljima – radi na povećanju limita beskontaktnih transakcija bez autentifikacije PIN-om s 250 kuna na 40...

Financije

Svatko od nas bi trebao na vrijeme razmišljati o mirovini, iako se ponekad čini da je mirovina daleko ili da po tom pitanju ne...

Financije

Sve popularniji takav oblik štednje je ulaganje u investicijsko zlato - fizičke zlatne poluge i zlatnike oslobođene poreza namijenjene upravo dugoročnoj štednji.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.