Ono što možda najviše određuje Mediteran je maslina, biljka koja ljudima koji ovdje žive stoljećima daje sve, od ogrijeva, hrane, pa do onoga najvažnijeg i najpoznatijeg – ulja.
Kulturu uzgoja masline uvelike možemo zahvaliti prvenstveno Rimljanima. Gotovo su svi rimski carevi imali na našoj obali maslinike, a vrlo su često i sami nadzirali proizvodnju svojih božanskih kapljica ulja. Maslinovo ulje i danas se proizvodi diljem naše obale, od Istre do Dalmacije. Iako su ulja različita po načinu proizvodnje ili svojim karakteristikama, gotovo sva odlikuje visoka kvaliteta koja se nagrađuje uvrštenjem i odličnim plasmanom u renomiranim vodičima maslinovih ulja, kao što je to Flos Olei. Karakteristične sorte masline od kojih se u Hrvatskoj rade maslinova ulja su u Dalmaciji oblica, u Istri buža i istarska bjelica, te talijanske sorte Ascolana tenera, Frantoio, Pendolino i Leccino.
Upravo se je Istra u posljednjih desetak godina isprofilirala kao najznačajnija hrvatska maslinarska regija. Istra je ujedno i najsjevernija regija na Mediteranu u kojoj uspijeva maslina, a sjevernije od Istre je nećete naći. Istra ovih dana daje svojevrsnu počast maslini, kroz 7. Dane maslinovog ulja koji se ovoga vikenda od petka 18. do nedjelje 20.11. organiziraju u Vodnjanu.
Na gastromanifestaciji namijenjenoj baš svima koji vole maslinovo ulje spaja se ono najbolje. Kroz vođene degustacije možete nešto naučiti o samoj proizvodnji, ali i o tome kako prepoznati pojedine kvalitete maslinovog ulja te o njegovoj ljekovitosti. Maslinovo ulje i njegovu primjenu u kuhinji možete vidjeti na cooking showu na kojem tijekom sva tri dana gostuju neki od najpoznatijih hrvatskih kuhara, a ulja će u izložbenom dijelu prezentirati više od 80 proizvođača iz Hrvatske, ali i zemalja regije.
Turizam Info