Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Zarada i novac ne smiju biti glavni i jedini motiv pokretanja biznisa

‘Kako pokrenuti vlastiti biznis’ autorice Inge Lalić idealna je self-help literatura za svakog tko pokreće tvtku ili već godinama radi na svom poduzetničkom projektu. Priručnik je predstavljen danas u knjižari Profil na Prvom hrvatskom festivalu knjiga.

'Kako pokrenuti vlastiti biznis' autorice Inge Lalić idealna je self-help literatura za svakog tko pokreće tvtku ili već godinama radi na svom poduzetničkom projektu. Priručnik je predstavljen danas u knjižari Profil na Prvom hrvatskom festivalu knjiga.

Pripremljen od niza alata i napisan kao razgovor s vlastitim mentorom, priručnik sažima 12-godišnje autoričino iskustvo u poslovnom savjetovanju, edukaciji klijenata, coachingu, vođenju i izgradnji prodajnih timova.

Na predstavljanju knjige o  svojim poduzetničkim iskustvima govorili su: Sandra Mihelčić urednica i vlasnica Poslovnog savjetnika, Miodrag Šajatović urednik poslovnog tjednika Lider, Vedran Mušura, izvršni urednik portala Pametna kuna, Profilova urednica Sandra Pocrnić Mlakar, a panel raspravu vodila je urednica poduzetničkog portala Profitiraj.hr Mirjana Fijolić.

“Najlakši, najbrži i najbolji način da doznate gdje se u ovom trenutku nalazite jest obratiti pozornost na rezultate koje sada ostvarujete. Ili ste zadovoljni svojim životom ili niste, ili imate novca na računu ili nemate, ili ste uspješni ili niste. Rezultati nikad ne lažu.” istaknula je autorica Lalić.

Svoje primjere predstavili su Sandra Mihelčić i Miodrag Šajatović koji su svoje medijske biznise sami pokrenuli.

Zarada i novac ne smiju biti glavni i jedini motiv pokretanja biznisa, jer to u većini slučajeva ne završi dobro, objasnio je Šajatović.

“Jedan od načina za pokretanje vlastitog posla je i u suradnji s partnerom. Pogotovo ako nemate sve osobine poduzetnika taj partner može odlično nadopuniti ono što vama nedostaje, a i ne treba se čovjek upuštati u mijenjanje onoga što mu teško ide” istaknuo je Šajatović.

Preuzmite odgovornost za sve što vam se događa

“Iz osobnog iskustva mogu reći da sam upravo radi fenomena staklenog stropa prije deset godina napustila poziciju srednjeg menadžmenta u korporaciji u kojoj sam tada radila te osnovala vlastite tvrtke danas objedinjene u grupaciju Business Media Group. To mi je definitivno bila najbolja poslovna odluka u mom životu. Danas sam u Hrvatskoj jedina žena vlasnica mnogobrojnih tiskanih poslovnih medija i poslovnih portala, oko mene je uglavnom muški svijet” objasnila je Mihelčić dodajući da poduzetništvo ima jednu specifičnost koja pogoduje ambicioznim ženama a to je da nemaju šefa (šeficu) nad glavom, da mogu napredovati koliko su sposobne, da mogu zarađivati koliko se trude i stoga je poduzetništvo idealno zanimanje, posebno za nezaposlenu ženu ili za onu koja je nezadovoljna na svom postojećem radnom mjestu.

Ako želite stvoriti biznis o kakvom sanjate i biti uspješan poduzetnik, morate preuzeti odgovornost za sve što vam se događa. To nije uvijek lako, ali nije ni nemoguće, poručuje Lalić. Naravno da je lakše okrivljavati nešto izvan nas za stvari koje nam se ne sviđaju. Okrivljujemo krizu, gospodarstvo, vladu, vrijeme, manjak novca – bilo koga i bilo što kome i čemu možemo prišiti krivnju za vlastiti neuspjeh. Nema sumnje da ti faktori postoje, ali kada bi oni bili odlučujući, nikada nitko ne bi uspio u poduzetništvu, zaključili su sudionici.

O autorici

Autorica knjige ima 12-godišnje iskustvo u poslovnom savjetovanju, edukaciji klijenata, coachingu, vođenju i izgradnji prodajnih timova. Vodi treninge i radionice komunikacijskih, prodajnih i managerskih vještina. Vlasnica je tvrtke RE-FORMA, centra za poslovno savjetovanje i edukaciju poduzetnika. Piše redovnu kolumnu Poduzetnički kod na portalu Pametna kuna i blog na poslovnom portalu Poslovni Savjetnik, a pisala je kolumne i za Lider te ženske časopise Tena i Tajnica. Autorica je brojnih tekstova o poduzetništvu koje prenose portali u zemlji i inozemstvu. Gostovala je u emisijama na radiju i televiziji na teme osobnog i poslovnog razvoja.Razmišljate li već neko vrijeme o tome trebate li se upustiti u poduzetničke vode i pokrenuti biznis onda će vam nova knjiga Inge Lalić ‘Kako pokrenuti vlastiti biznis’ pomoći u pronalaženju odgovora.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Klub Alpbach Hrvatska je raspisao natječaj za dodjelu stipendija za prestižni Europski Forum Alpbach.

Komentari

Rezultate istraživanja o daljnjoj digitalizaciji tvrtki u Hrvatskoj za vrijeme pandemije Mihelčić je opisala u intervjuu - kako je pandemija Covida 19 utjecala na...

Ljudski resursi

Cilj Projekta je promovirati značaj poduzetničkog ponašanja među mladim pravnicima/cama te ukazivati na specifične izazove s kojima se oni susreću u zrelim fazama razvoja...

Ekonomija

Peter Baskerville, vlasnik 30 različitih kompanija od specijaliziranih prodavnica do fast foodova otkrio je nekoliko najvećih mitova o posjedovanju malih poduzeća, posebno u ranim...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.