88 % tvrtki za financijske usluge zabrinuto da će izgubiti prihode zbog inovatora

Velika većina svjetskih banaka, osiguravatelja i investicijskih menadžera namjerava u narednih 3 – 5 godina proširiti svoja partnerstva s FinTech društvima, a očekuju prosječan povrat od ulaganja od 20 % za svoje inovacijske projekte, navodi se u novom izvješću PwC-a Redrawing the lines: FinTech’s growing influence on Financial Services.

Financijska industrija hvata korak s inovacijama

Izvješće, koje se temelji na anketi više od 1300 ispitanika diljem svijeta, pokazuje jasne znakove da financijska industrija hvata korak s inovacijama. Jedan od pokretača tih partnerstava je sve veća bojazan u sektoru da im prihod ugrožavaju neovisne FinTech tvrtke te ih 88 % ispitanika iz sektora financijskih usluga smatra stvarnom prijetnjom (83 % u 2016.). U prosjeku se smatra da je do 24 % prihoda u opasnosti.

Kao rezultat toga, pojavljuje se uzajamni dogovor dviju strana – FinTech startupima treba pristup kapitalu i klijentima koji omogućavaju postojeće tvrtke, a velike financijske tvrtke počinju shvaćati kako bi FinTech mogao biti ključan za konačno prevladavanje naslijeđenih tehnoloških problema i problema u komunikaciji s klijentima.

U svom komentaru, Manoj Kashyap, PwC-ov globalni voditelj usluga za FinTech, tvrdi:

„Suradnja s FinTech tvrtkama, te inovacije uopće, ne znače prihvaćanje najnovijih trendova – radi se o pronalaženju najboljeg, najučinkovitijeg načina izvršavanja svojih poslovnih strategija, a u konačnici pružanje boljih usluga svojim klijentima.

„Budući da financijske institucije sve uže surađuju s inovatorima, potrošači će početi osjećati prednosti. Nadamo se da će se troškovi i frustracije koje klijenti često doživljavaju u interakciji sa svojom bankom, osiguravateljem ili menadžerom fonda početi smanjivati kada počnu osjećati koristi koje proizlaze iz racionaliziranih i učinkovitih poduzeća koja imaju proizvode koji su bolje prilagođeni i usredotočeni na klijenta.”

Pretvaranje prijetnje u priliku

Izvješće pokazuje da će partnerstvo s FinTech tvrtkama biti ključan način na koji će tvrtke eksternalizirati svoje istraživanje i razvoj te oživjeti svoju strategiju, što će im u konačnici omogućiti da mnogo brže ponude nove proizvode klijentima.

Mobilne novčane usluge postaju glavni ulaz za pristup generacijama koje prije nisu bile klijenti banaka. PwC predviđa da bi korištenje mobilne tehnologije koje bi omogućile novim klijentima pristupiti financijama moglo sektoru platnog prometa otvoriti tržište vrijedno 3 bilijuna dolara.

Prema podatcima PwC-ove platforme DeNovo, startupi koji koriste UI u financijskim uslugama značajno dobivaju značajne financijske potpore u posljednje dvije godine vrijedne prosječno 1 milijardu dolara godišnje. Izvješće pokazuje da će banke, menadžeri fondova i osiguravatelji koristiti UI, ali i podatke i analitičke alate povezane s UI, kako bi putem svakodnevne interakcije usmjeravali svoje klijente prema najboljim financijskim odlukama.

Blockchain izlazi iz laboratorija

  • Više od tri četvrtine (77 %) globalnih društava za financijske usluge planira do 2020. godine usvojiti blockchain u stvarnim sustavima proizvodnje
  • Ulaganje u blockchain tvrtke povećalo se za 79 % u odnosu na isto razdoblje 2016. godine na 450 milijuna dolara globalno
  • Gotovo četvrtina (24 %) globalnih financijskih institucija kaže da su sada „iznimno” ili „vrlo” dobro upoznate s blockchain tehnologijom

Izvješće jasno pokazuje da se blockchain kreće iz mašte u stvarnost te će slučajevi uporabe u stvarnom životu postati mnogo češći. Uz potencijalno veliku uštedu troškova ureda za podršku (back office) i poboljšanje transparentnosti koje blockchain može pružiti, tehnologija će primati sve više ulaganja kako financijske tvrtke budu istraživale svoju sposobnost osiguravanja spremnosti za budući rast.

Ispitanici smatraju da će najčešći slučajevi korištenja blockchaina biti isplate, prijenos sredstava i upravljanje digitalnim identitetom. Mišljenja oko slučajeva korištenja blockchaina razlikuju se od države do države, na što često utječe stupanj razvoja tehnologije u svakom od zemljopisnih područja. Ispitanici iz Sjedinjenih Država navode infrastrukturu prijenosa sredstava kao najvjerojatniji slučaj uporabe u poslovanju, što vjerojatno objašnjava zrelost ulaganja u blockchain koja tamo već postoji.

U svom komentaru, Steve Davies, FinTech lider za područje EMEA društva PwC, kaže:

„Industrija financijskih usluga sada je u potpunosti prihvatila FinTech kako bi pokrenula promjenu i inovacije. Aktivnosti variraju od partnerstava s FinTech startupima, financiranja interih inkubatora i uvođenja novih rješenja, do testiranja slučajeva korištenja u područjima kao što su blockchain. Neprestana usmjerenost na inovacije prijeko je potrebna i može donijeti samo dobrobit tvrtkama i njihovim klijentima.”

Uspjesi preko noći veoma su rijetki i, očekivano, uz jednaku količinu znoja i inspiracije. Postoji napetost između vremena potrebnog za dozrijevanje novih ideja i očekivanja tvrtki koje žele surađivati s Fintech startupima. Upravljanje očekivanjima u vezi s povratom veoma je važno, pogotovo za tvrtke koje se suočavaju sa značajnim pritiscima vezanim za troškove. Prihvaćanje Fintecha donosi različite načine rada i rješavanja problema, jednako kao i uvođenje nove tehnologije.”

Podijeli

Odgovori

Top