Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Alen Kovačević

Administrator na poslovnom računalu – da ili ne?

Administrator na poslovnom računalu

Tko zna što su to administratorske ovlasti na računalu neka digne ruku. Aha, jedan u zadnjoj klupi, a ostatak razreda ne zna. Tako je to sa administratorskim ovlastima na računalima i čemu one služe. To su vam one ovlasti koje dozvoljavaju instalaciju novih programa na računalu. I dalje zbunjeni? Pa recimo ovako: imate mogućnost podesiti svoje računalo da radi kao nekoliko različitih korisnika, tj. da se prijavite na računalo recimo sa „Pero“ ili „Ivana“ ili „Administrator“. Svi ti korisnici ne moraju imati ista prava za rad na računalima. Za svakodnevni rad možete „Peri“ i „Ivani“ ostaviti obične, limitirane ovlasti koje dozvoljavaju samo korištenje programa koji su već ugrađeni na računalo. Na taj način, spriječit ćete instaliranje nelegalnog ili štetnog programa, pa čak i pokretanje jednog dobrog dijela virusa.

U praksi, problemi kada korisnici nemaju administratorske ovlasti su, da se žale kako ne mogu instalirati neki program koji im je neophodan, ne mogu nadograditi neki omiljeni internetski preglednik, ne mogu instalirati ovu ili onu probnu verziju programa koji baš dobro radi nešto što oni žele itd. Treba dobro odvagnuti da li osobe koje koriste tvrtkina računala trebaju i imaju dovoljno znanja da bi uopće smjele nadograđivati i instalirati programe. Razlog – imat ćete puno nelicenciranih programa koje inspektori za kontrolu softwarea na vašim računalima mogu pronaći i naplatiti kaznu, možete imati nekoliko antivirusa koji će tada usporiti računalo i onemogućiti rad. Uglavnom, dobijete hrpu štetnih pozadinskih programa jer nitko ne čita one upute kod instalacije i samo stiska „next“ pa usput instalira i dva tri apsolutno neželjena programa za prikazivanje reklama … I još mnogo toga.

Dobar pristup ovome su odvojen korisnički račun za svakodnevni rad i drugi korisnički račun koji ima potpune ovlasti i može instalirati sve programe. Na taj način možete po potrebi instalirati sve što treba, smanjujete grešku sa duplim instalacijama nepoželjnih programa, vi odlučujete koji program će biti na računalu i točno znate kada ste ga instalirati i je li se nešto loše nakon toga počelo događati.

Korisno je, ako već imate mogućnost, u tvrtci imati i jednog „power usera“ koji zna malo više o računalima i koji se brine za njihovo održavanje i nadogradnju. Taj djelatnik bi jedini trebao znati sve šifre računa sa administratorskim ovlastima i mogućnost da jedini instalira programe, naravno u dogovoru s vlasnikom ili vanjskom firmom koja održava ispravan rad računala. Ovim pristupom povećavate sigurnost i samostalnost u održavanju vlastitih računala unutar tvrtke, a kroz određeno vrijeme taj djelatnik nadopunjuje svoje znanje i postaje vaš interni IT stručnjak ili barem netko tko zna s IT stručnjacima komunicirati.

Administrator na poslovnom računalu – da ili ne? Nemojte, ako to nije nužno, koristiti administratorske ovlasti za svakodnevni rad na računalima, specijalizirajte jednog djelatnika da se brine o računalima i na taj način smanjite izdatke za popravke i nabavku novih programa.

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Lifestyle

Osjećate konstantan umor, iscrpljenost bez obzira na količinu sna, bezvoljni ste i teže se nosite s radnim zadacima koje ste prije obavljali “kao od...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.