Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Air France predstavio novu strategiju za smanjenje emisije CO2
– do 2025.

Ovi ciljevi u sebe uključuju i razvijanje projekata koji će kompenzirati emisiju CO2 tako što će do 2050. ukloniti iz atmosfere količinu CO2 koja je ekvivalentna zaostaloj emisiji svake godine.

Kao doprinos Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama koji je za cilj postavio zadržavanje povećanja globalne prosječne temperature ispod 2 °C, zrakoplovna kompanija Air France predstavila je Air France ACT, svoju novu strategiju za smanjenje emisije CO2.

Ova strategija je znanstveno utemeljena i realistična te se temelji na procjenama razvoja zrakoplovnog prometa koju je razvila organizacija SBTi (Science-Based Target initiative). Prioriteti strategije Air France ACT su smanjenje emisije CO2 (kako direktne, tijekom letova, tako i indirektne, tijekom drugih aktivnosti kompanije), kao i unapređenje projekata kompenzacije CO2.

Ključni ciljevi strategije Air France-a su za 30% manja emisija CO2 po putniku po kilometru do 2030. godine u odnosu na 2019. godinu, odnosno 12% manja emisija CO2 u apsolutnom iznosu, kao i nulta emisija CO2 do 2050. godine. Ovi ciljevi u sebe uključuju i razvijanje projekata koji će kompenzirati emisiju CO2 tako što će do 2050. ukloniti iz atmosfere količinu CO2 koja je ekvivalentna zaostaloj emisiji svake godine. Pod projektima kompenzacije se najprije misli na pošumljavanje tropskih šuma i mangrova. Air France je u periodu između 2005. i 2019. godine emisiju CO2 smanjio za 6%.

Pet koraka za postizanje ciljeva održivosti:

  • Obnavljanje flote zrakoplovima nove generacije. Airbus A220 i Airbus A350 su zrakoplovi koji koriste manje goriva, emitiraju do 25% manje CO2, a zagađenje bukom smanjuju u prosjeku za 33%. Trenutno ovi zrakoplovi čine 7% Air France-ove flote, dok će do 2030. činiti čak 70%. Kako bi to postigao, Air France će od danas do 2025. godine ulagati milijardu eura godišnje u obnavljanje flote.
  • Povećana upotreba održivog zrakoplovnog goriva (SAF), koje će smanjiti emisije CO2 u prosjeku za 80%. Održivo zrakoplovno gorivo se proizvodi od jestivog ulja, poljoprivrednih ostataka ili sintetički od CO2 i vodika. Od početka 2022. godine Air France na svim svojim letovima iz Francuske koristi 1% održivog zrakoplovnog goriva, dok je cilj da taj udio do 2030. bude 10%, a do 2050. čak 63%.
  • Korištenje tehnika eko-pilotiranja kao što su, na primjer, upotreba samo jednog motora kad god je to moguće ili optimizacija putanje leta pomoću umjetne inteligencije. Korištenje eko-pilotiranja bi trebalo smanjiti emisiju CO2 za 2 do 3% godišnje.
  • Uvođenje održivog cateringa u cilju smanjenja karbonskog otiska. Na letovima i u salonima, Air France favorizira lokalne, sezonske proizvode, a do kraja 2022. Air France će 90% plastike za jednokratnu upotrebu zamijeniti održivim alternativama.
  • Suradnja s drugim oblicima transporta. Air France preporučuje svojim putnicima da za kraće relacije izaberu oblik prijevoza s manjom emisijom CO2 i razvija snažno partnerstvo s Francuskom nacionalnom željeznicom.

Odgovorno poslovanje i održiva budućnost zrakoplovstva su osnovna načela zrakoplovne kompanije Air France. Da bi što detaljnije predstavio svoju ekološku strategiju, Air France pokreće video-kampanju i namjensku internet stranicu, Air France ACT, namijenjenu široj javnosti.

Pročitajte još:

Energetika

Hrvatska gospodarska komora ove godine priprema bitno opsežniji i kvalitetniji program koji će obilježiti predavanja nekih od najpoznatijih svjetskih stručnjaka u ovom području.

Lifestyle

Pametna Mađarska otvara dijalog sa svijetom, u nadi da ćemo zajedno riješiti globalne izazove.

Ekonomija

Izvješća DESI 2022 temelje se uglavnom na podacima iz 2021. i prate napredak postignut u državama članicama EU-a u digitalnom svijetu

Novosti

Zagreb će dva puta dnevno povezivati s drugim odredištima u svijetu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.