Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ako se pregovori ne spase najavljuje se štrajk! [VIDEO]

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je novinarima nakon današnje neuspješne runde pregovora u Ministarstvu zdravlja da će sindikati liječnika i medicinskih sestara pokrenuti postupak mirenja pri Gospodarsko-socijalnom vijeću jer “žele spasiti pregovore, ali ako se oni ne mogu spasiti onda će u štrajk”.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je novinarima nakon današnje neuspješne runde pregovora u Ministarstvu zdravlja da će sindikati liječnika i medicinskih sestara pokrenuti postupak mirenja pri Gospodarsko-socijalnom vijeću jer "žele spasiti pregovore, ali ako se oni ne mogu spasiti onda će u štrajk".

Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara prekinuli su danas pregovore o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, dok je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske odlučio nastaviti pregovore.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je novinarima nakon današnje neuspješne runde pregovora u Ministarstvu zdravlja da će sindikati liječnika i medicinskih sestara pokrenuti postupak mirenja pri Gospodarsko-socijalnom vijeću jer “žele spasiti pregovore, ali ako se oni ne mogu spasiti onda će u štrajk”.

Ministarstvo zdravlja u priopćenju je pak ustvrdilo da “za prekid pregovora nije bilo razloga budući da do pregovora o sadržaju prava iz Kolektivnog ugovora nije došlo”.

[infopunkt 7055 2]

Unatoč opetovanim nastojanjima ministra zdravlja Rajka Ostojića da se pregovori vode o sadržaju Kolektivnog ugovora, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara to nisu prihvatili. Vladin pregovarački odbor i nadalje je otvoren za kolektivno pregovaranje, stoji u priopćenju Ministarstva.

Babić je novinarima rekao da im je Vlada ponudila Kolektivni ugovor koji je potpisala sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi, a koji je, po njegovim tvrdnjama, nanio ogromnu štetu liječnicima i medicinskim sestrama. Neka rješenja u prijedlogu, kao što su kvalifikacije dežurstava i plaćanje prekovremenog rada, su protuzakonita, ustvrdio je Babić.

[infopunkt 7055 3]

Od Vladina pregovaračkog odbora su tražili očitovanje o spornim pitanjima iz toga prijedloga, no Vladini pregovarači, kaže Babić, samo su kupovali vrijeme.

Povratak Spomenke Avberšek, čelnice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, za pregovarački stol Babić je prokomentirao riječima da “ona na to ima pravo jer predstavlja svoj sindikat”. Što god Ministarstvo zdravlja kao poslodavac željelo potpisati sa gospođom Avberšek, potpisat će sa i bez mog pristanka, kazao je Babić.

[infopunkt 7055 7]

Anica Prašnjak ustvrdila je kako su medicinskim sestrama i tehničarima sporni rad u dežurstvima, uvjeti rada te loše formuliran dvokratni rad.

[infopunkt 7055 6]

S druge strane, Spomenka Avberšek izjavila je novinarima da sindikati liječnika i medicinskih sestara nisu željeli stupiti u pregovore “jer ih ne interesira sadržaj već samo neke stvari koje su izgubili kroz ništetni bivši kolektivni ugovor”.

Napomenula je kako ima zakonsko pravo vratiti se pregovorima te je izrazila žaljenje što su njezine kolege iz druga dva sindikata odlučila napustiti pregovore.

“Što očekujete? Da ostanemo bez kolektivnog ugovora i da nam poslodavac regulira prava Zakonom o plaćama?”, zapitala je Avberšek dodavši kako sadašnji Kolektivni ugovor vrijedi do 15. listopada, a iza toga po zakonskoj proceduri traje njegova produžena primjena još tri mjeseca.

[infopunkt 7055 9]


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.