Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Što učiniti kada se javljate na oglas za posao za koji ste prekvalificirani?

Poslodavci se najviše boje toga da ćete otići jednom kada pronađete posao koji više odgovara vašim kvalifikacijama. Suptilno poslodavcu dajte do znanja da ovo smatrate dobrom prilikom za sebe i da na ovom radnom mjestu mislite ostati dulje od godinu dana. Važno je da poslodavac zna kako niste zainteresirani za ovaj posao samo zato jer ne možete pronaći nešto bolje

Poslodavci se najviše boje toga da ćete otići jednom kada pronađete posao koji više odgovara vašim kvalifikacijama. Suptilno poslodavcu dajte do znanja da ovo smatrate dobrom prilikom za sebe i da na ovom radnom mjestu mislite ostati dulje od godinu dana. Važno je da poslodavac zna kako niste zainteresirani za ovaj posao samo zato jer ne možete pronaći nešto bolje

Na tržištu rada postoji velik broj visoko kvalificiranih kandidata, ali nema dovoljno takvih poslova.  Danas nije samo izazov natjecati se s ostalim kandidatima za jedno radno mjesto, već i pronaći ravnotežu u količini informacija koje stavljate u životopis, kako ne biste ostavili dojam prekvalificirane osobe. Poslodavci se najviše boje toga da ćete otići jednom kada pronađete posao koji više odgovara vašim kvalifikacijama.

Životopis: Kako izbjeći dojam prekvalificiranost

1. Navedite samo relevantno radno iskustvo. Koncentrirajte se na ono što poslodavac traži i dokažite mu da to znate raditi. Ako imate radno iskustvo koje predstavlja ‘stepenicu više’ u odnosu na posao za koji se sada prijavljujete, nemojte to spomenuti. To je posebno važno za one kandidate koji razmišljaju o promjeni karijere.

2. Istaknite samo nužne diplome. Ne možete prešutjeti da ste završili fakultet. Ali ako posao to ne traži, ne morate navoditi da ste upisali doktorski studij. Istaknite da posjedujete certifikate za strane jezike koje poslodavac u oglasu traži, ali sve ono što nema veze s tim poslom možete izostaviti.

3. Objasnite zašto ste idealan kandidat. Iskoristite molbu kako biste objasnili zašto vas zanima ovaj posao te koje vještine i postignuća vas čine idealnim kandidatom. Posljednje što poslodavac želi je zaposliti nekoga tko je prekvalificiran, a ovaj posao ga zanima naprosto zato jer ne može pronaći ništa bolje. Suptilno poslodavcu dajte do znanja da ovo smatrate dobrom prilikom za sebe i da na ovom radnom mjestu mislite ostati dulje od godinu dana.

Ako ništa ne pomaže…

Ako, unatoč izmjenama u životopisu, još uvijek djeluje da ste prekvalificirani, objasnite u molbi svoje motive. Primjerice, možda se želite više posvetiti obitelji ili imati više vremena za sebe, zbog čega ste odlučili napustiti posao koji vam nije pružao priliku za to i sada tražite posao s kojim ćete postići bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života.  Važno je da poslodavac zna kako niste zainteresirani za ovaj posao samo zato jer ne možete pronaći nešto bolje.

Razgovor za posao: Prilika da ih razuvjerite 

Poslodavac na razgovoru za posao, između ostalog, provjerava koliki je rizik da ćete otići negdje drugdje. To se može dogoditi zato jer će zaposlenik dobiti bolju ponudu, koja odgovara njegovoj (pre)kvalificiranosti, a osim toga, postoji opasnost da će prekvalificiranom zaposleniku na poslu ubrzo postati dosadno pa će potražiti dinamičnije radno okruženje.

Gubitak zaposlenika za tvrtku predstavlja velik trošak, kao i traženje novog zaposlenika. Zato je cilj zaposliti nekog pouzdanog tko neće pobjeći prvom prilikom.  Osim toga, što više radnog iskustva imate, to ste skuplji. Zašto bi vas platili više, ako za manje novca mogu dobiti nekoga tko će taj posao raditi jednako dobro? Čak  i ako biste pristali na nižu plaću, poslodavac logično zaključuje da ćete otići čim dobijete priliku raditi bolje plaćen posao za koji ste kvalificirani.

Stoga, kada vam na razgovoru za posao poslodavac kaže ‘Prekvalificirani ste’, pitajte ga sljedeće: „Zbog čega vas to brine?“

Tako potičete poslodavca da vam otvoreno prizna svoje strahove, a vi imate priliku odmah otkloniti njegove sumnje. Prije nego što za tako nešto dobijete priliku i sami dobro promislite o razlozima zbog kojih želite ovaj posao i možete li poslodavcu jamčiti da može računati na vas. Tek kada poslodavca uvjerite da ne mislite ‘odlepršati’ prvom prilikom, neće ga smetati činjenica da ste prekvalificirani. 

Suočavanje s diskriminacijom koja je posljedica prekvalificiranost prilično frustrira, ali još uvijek ne znači da morate odustati. Naglasite vještine kao što su komunikativnost, uživanje u timskom radu i druge ‘meke’ vještine koje će vas prikazati kao poželjnog, ali ne i prekvalificiranog zaposlenika.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.