Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ako se SAD-ova misija u Libiji ubrzo ne okonča, mogla bi se probuditi Al Kaida

Al Kaida do sada nije iskoristila nemire na Bliskom istoku, no ta bi teroristička mreža mogla to učiniti ako se kampanja koju SAD predvodi u Libiji brzo ne okonča, ocjenjuju američke obavještajne agencije. Prije početka operacije pod okriljem UN-a u Libiji, agencije su poručile predsjedniku Baracku Obami da još jedan napad SAD-a na muslimansku zemlju može potaknuti militante da se umiješaju u prosvjede i ohrabre nove urote protiv SAD-a.

Al Kaida do sada nije iskoristila nemire na Bliskom istoku, no ta bi teroristička mreža mogla to učiniti ako se kampanja koju SAD predvodi u Libiji brzo ne okonča, ocjenjuju američke obavještajne agencije. Prije početka operacije pod okriljem UN-a u Libiji, agencije su poručile predsjedniku Baracku Obami da još jedan napad SAD-a na muslimansku zemlju može potaknuti militante da se umiješaju u prosvjede i ohrabre nove urote protiv SAD-a.

Javni komentari o ustancima u regiji od čelnika Al Kaide, poput onih drugog čovjeka skupine Ajmana al Zavahirija, imali su malo odjeka u islamskom svijetu, kazali su američki obavještajni i sigurnosni dužnosnici za Reuters.

Postoji malo dokaza da su pristaše Al Kaide igrale izravnu ili neizravnu ulogu u prosvjedima koji su izbili u Tunisu, Egiptu, Bahreinu, Jemenu i Libiji, kazali su oni.

Prije početka operacije pod okriljem UN-a u Libiji, američke obavještajne agencije savjetovale su predsjedniku Baracku Obami da još jedan napad SAD-a na muslimansku zemlju može potaknuti militante da se umiješaju u prosvjede i ohrabre nove urote protiv SAD-a.

No četiri dana od početka savezničkih napada na Gadafijeve snage, malo je znakova da su militanti uspjeli iskoristiti antiameričko raspoloženje za svoju propagandu ili za poticanje prosvjeda i urota.

“Al Kaida je oportunistička prije svega”

General Carter Ham, američki zapovjednik koji vodi operaciju, kazao je u ponedjeljak u Washingtonu da prati hoće li Al Kaida iskoristiti stanje u Libiji kako bi uspostavila uporište za obuku ili napade.

– Al Kaida je oportunistička prije svega. Postoji zabrinutost da će, što dulje to bude trajalo, biti načinjene greške. To će biti prikazano od Al Kaide na način da SAD vodi rat s islamom – rekao je Roger Cressey, savjetnik za protuterorizam u timovima za nacionalnu sigurnost bivših predsjednika Billa Clintona i Georgea W. Busha.

Prevrati u regiji poremetili su tamošnje sigurnosne i obavještajne operacije SAD-a, kazao je jedan obavještajni dužnosnik.

Jemen iduća domino pločica

Posebna zabrinutost postoji zbog nasilnih prosvjeda u Jemenu, koji prijete svrgavanjem predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Bostonski dnevni list Christian Science Monitor u broju od srijede piše kako se s Jemenom, koji izgleda kao iduća domino pločica koja će pasti na Bliskom istoku, SAD suočava s jednim od najvećih izazova u sadašnjoj revoluciji u regiji.

Obama nakon potpore masovnim prosvjedima u Tunisu, Egiptu i Libiji, nije dao potporu i prosvjednicima u Jemenu koji traže odlazak predsjednika Saleha zbog samo jednog razloga – skrivenog iza kratice AQAP. Al Kaida Arapskog poluotoka je ogranak skupine koji je izravno napadao američko tlo – u slučaju bombaša u donjem rublju na Božić 2009. i s ovogodišnjim eksplozivnim paketima adresiranim na SAD, što čini stabilnost ili kaos u Jemenu pitanjem od interesa nacionalne sigurnosti SAD-a, piše Monitor.

– Očito smo zabrinuti zbog nestabilnosti u Jemenu – rekao je u utorak američki ministar obrane Robert Gates tijekom posjeta Rusiji. Ističući da Washington smatra AQAP možda najopasnijom za SAD, on je dodao kako ga “nestabilnost i odvraćanje pozornosti od bavljenja s AQAP-om najviše brinu u ovoj situaciji”.

Tempo s kojim jemenski vojni časnici i vladini dužnosnici napuštaju predsjednika Saleha ubrzao se od krvavog napada snaga sigurnosti na prosvjednike u petak. Neki ugledni jemenski novinari u glavnom gradu Sani predviđaju da Salehov pad neposredno predstoji, bez obzira na njegovu ponudu da skrati svoj mandat koji istječe 2013., navodi list.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je u ponedjeljak kako se procjenuje da je Salehov odlazak s vlasti neizbježan.

Gadafi suzbijao militante povezane s Al Kaidom

Saleha američki dužnosnici vide kao korisnog saveznika u naporima da se suzbiju militanti koji su ojačali su u kaotičnoj i strateški važnoj arapskoj zemlji, koja graniči sa Saudijskom Arabijom i leži na glavnim pomorskim rutama.

Egipatske sigurnosne i obavještajne agencije bile su ključan saveznik SAD-a u udaru na islamske militante, a nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači, neke od tih postrojbi su onesposobljene ili raspuštene. Gadafijeva vlada u Libiji tradicionalno je suzbijala militante povezane s Al Kaidom.

Jedan dužnosnik je kazao za Reuters kako američke agencije koje prate prijetnju Al Kaide, “sa strepnjom” gledaju hoće li odnosi s njihovim kolegama u drugim arapskim zemljama biti poremećeni širenjem nemira u regiji.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.