Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Amerikanci strahuju od sutra – okončan najslabiji mjesec od rujna 2011.

Zabrinjava i sporiji rast gospodarstva nego što se mislilo. Američki BDP porastao je u prvom tromjesečju 1,9, a ne 2,2 posto, kako je pokazala prva procjena. U prethodnom kvartalu, BDP je porastao 3 posto. To je dodatno obeshrabrilo ulagače, ionako zabrinute zbog produbljivanja europske dužničke krize.

Zabrinjava i sporiji rast gospodarstva nego što se mislilo. Američki BDP porastao je u prvom tromjesečju 1,9, a ne 2,2 posto, kako je pokazala prva procjena. U prethodnom kvartalu, BDP je porastao 3 posto. To je dodatno obeshrabrilo ulagače, ionako zabrinute zbog produbljivanja europske dužničke krize.

Novi podaci s američkog tržišta rada razočarali su u četvrtak ulagače na Wall Streetu, ionako obeshrabrene zbog produbljivanja europske dužničke krize, pa su cijene dionica pale i na samom kraju najslabijeg mjeseca od rujna prošle godine.

Dow Jones indeks oslabio je jučer 0,21 posto, na 12.393 boda, dok je S&P 500 pao 0,23 posto, na 1.310 bodova, a Nasdaq indeks 0,35 posto, na 2.827 bodova.

Niz posljednjih makroekonomskih podataka ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Posebice zabrinjava slabljenje tržišta rada.

Prema izvješću ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, u svibnju je u privatnom sektoru otvoreno 133.000 novih radnih mjesta, dok se očekivao njihov rast za 148.000.

Prošloga je tjedna, pak, broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 10.000, što je već sedmi tjedan u posljednjih osam kako ta brojka raste.

Zbog toga se ulagači plaše da će i službeni podaci o zapošljavanju, koji će biti objavljeni u petak, biti slabi.

U anketi Reutersa procjenjuje se da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 150.000, više nego u travnju kada je otvoreno samo 115.000 novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti trebala bi, pak, ostati nepromijenjena na 8,1 posto.

Zabrinjava i sporiji rast gospodarstva nego što se mislilo. Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod porastao je u prvom tromjesečju 1,9, a ne 2,2 posto, kako je pokazala prva procjena. U prethodnom kvartalu, BDP je porastao 3 posto.

To je dodatno obeshrabrilo ulagače, ionako zabrinute zbog produbljivanja europske dužničke krize. Strahovanja da će Grčka izaći iz eurozone, a Španjolska morati zatražiti međunarodnu pomoć kako bi spasila banke, opterećene lošim kreditima, već tjednima pritišću tržišta.

Zbog toga je S&P 500 indeks od početka svibnja potonuo 6,3 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od rujna prošle godine. Dow Jones pao je istodobno 6,2, a Nasdaq indeks 7,2 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 5.320 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 3.017 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,26 posto, na 6.264 boda.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.